Thursday, December 2, 2010

ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ














ΝΕΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα

===============

Να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους ιδρυτές της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο και Απαμείας Βικέντιο, αποδεχόμενη τις παραιτήσεις τους, αποφάσισε σήμερα, ύστερα από πολύωρη συνεδρίασή της, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Συνοδικοί Αρχιερείς αποφάσισαν επίσης όπως οι δύο Ιεράρχες παραμείνουν εκτός ΗΠΑ.


Η Αγία και Ιερά Σύνοδος μελέτησε την πολυσέλιδη έκθεση της Πατριαρχικής Εξαρχίας - που κατα πληροφορίες καλύπτει περίπου 30 σελίδες - και ύστερα από μακρά συζήτηση που ξεκίνησε μετά το μεσημέρι κατέληξε στην απόφασή της που έρχεται να εκτονώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της ομογενείας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της μοναστηριακής και λειτουργικής ζωής στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Αστόριας.


Η Σύνοδος αποφάσισε να ορίσει Ηγουμενεύοντα τον εν Αμερική διακονούντα Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία και να αποστείλει μικρό αριθμό μοναχών για να τον στηρίξει στα νέα καθήκοντά του. Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος είχε αναλάβει προσωρινά τη διοίκηση της Μονής.


Ακολουθεί το σχετικό Ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου


Ανακοινούται ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος επιληφθείσα και πάλιν της υποθέσεως της εν Αστορία Νέας Υόρκης Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και εξετάσασα την έκθεσιν της αποσταλείσης εις αυτήν Πατριαρχικής Εξαρχίας, απεφάσισεν ομοφώνως:


α) να αποδεχθή τας υποβληθείσας παραιτήσεις του Ηγουμένου Μητροπολίτου Τυάνων Παϊσίου και του Αναπληρωτού Ηγουμένου Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου, παραμενόντων του λοιπού εκτός Αμερικής,


β) να ορίση ως Ηγουμενεύοντα της Μονής τον εν Αμερική διακονούντα Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Φιλομηλίου Ηλίαν, και


γ) να αποστείλη, προς υποβοήθησιν του έργου του Ηγουμενεύοντος, ολιγάριθμον εκ μοναχών συνοδείαν.


Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 2α Δεκεμβρίου 2010

Εκ της Αρχιγραμματείας


*****


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΕΥΟΝΤΟΣ

_______________


(Επίσημο βιογραφικό εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου)


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φιλομηλίου κ. Ηλίας (Katre) εγεννήθη εις Sault Ste Marie, Michigan εις ΗΠΑ, εκ γονέων Αλβανικής καταγωγής. Την ιεράν επιστήμην εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, αποφοιτήσας τω 1973.


Υπηρέτησεν ως επιμελητής του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής (1983-1988). Τω 1988 εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος και υπηρέτησε την κοινότηταν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου εις Las Vegas, NV. Ταυτοχρόνως διωρίσθη Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος των Αλβανικών Ορθοδόξων εν Αμερική Κοινοτήτων.

Την 7ην Μαΐου 2002 εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Σεβασμιωτάτω Αρχιεπισκόπω Αμερικής, δια την ποιμαντικήν μέριμναν των Αλβανικών Κοινοτήτων της κατ᾽ αυτόν Αρχιεπισκοπής, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φιλομηλίου. Η εις επίσκοπον χειροτονία αυτού ετελέσθη την 12ην Μαΐου 2002 εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Αγίου Φραγκίσκου Αντωνίου, συλλειτουργούντων αυτώ των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδέλφειας κ. Μελίτωνος και Σεβαστείας κ. Δημητρίου.


Τη 2α Δεκεμβρίου 2010 διωρίσθη Ηγουμενεύων της εν Αστορία Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment