Monday, December 6, 2010

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΙΑΣ, ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ











ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΙΑΣ, ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Σχολιάζουμε δύο σημεία από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, που αναδημοσιεύει το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” στις 5/12/2010.


Καταρχήν ας σημειώσουμε ότι είναι εξοργιστικά απαράδεκτα και πλήρως αποκαρδιωτικά όσα αναφέρει ο Σεβασμιότατος για τα “γενέθλια” του ηγουμένου του Αγίου Παντελεήμονα Ιλαρίωνα.


Το κακό έχει παραγίνει με τα γενέθλια των αρχιερέων! Kαι ως να μην έφταναν οι δεσποτάδες τώρα άρχισαν να γιορτάζουν τα γενέθλια των μοναχών! Το αγγλοσαξωνικό αυτό έθιμο έχει εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή πολλών ανθρώπων της Εκκλησίας! Θλιβερός μάρτυρας της πλήρους εκκοσμίκευσης της Εκκλησίας.


Ούτε να το φανταστώ δεν μπορούσα μέχρι πρόσφατα ότι ακόμη και Αγιορείτες μοναχοί και μάλιστα στα 95 τους θα γιόρταζαν γενέθλια. Και όχι μόνον γιορτάζουν γενέθλια αλλά ο ισχυρός και πολυπράγμων Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Ρωσίας Βολοκολάμσκ Ιλαρίων πήγε στο Αγιον Ορος για να ευχηθεί στον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα κομίζοντας μάλιστα συγχαρητήρια επιστολή του Αγιότατου Πατριάρχη Ρωσίας και του φόρεσε πατριαρχική κελεύσει επιστήθιο σταυρό με αφιέρωση!!!


Απίστευτα πράγματα! Εχουν ξαναγίνει ποτέ στην Ιστορία της Εκκλησίας παρόμοιες γελοιότητες;


Μια άλλη αναφορά του Σεβασμιότατου Βολοκολάμσκ δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό.


Σε ερώτηση αν ο Πατριάρχης Ρωσίας θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ απάντησε ότι πιθανότατα θα επισκεφθεί το Αγιώνυμον Ορος όταν σύμφωνα με τα “ειρηνικά της Εκκλησίας” “σε μερικά χρόνια” θα επισκεφθεί την Εκκλησία της Ελλάδος.


Γιατί δημιουργείται προβληματισμός;


Επειδή ο ίδιος Μητροπολίτης - σε πρόσφατες δηλώσεις του - μας απεκάλυψε ότι η συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη Μόσχας είναι κοντά. Ελπίζουμε ο Αγιότατος Μόσχας κ. Κύριλλος να μη σκοπεύει να επισκεφθεί πρώτα τον Πάπα και μετά την Εκκλησία της Ελλάδος. Και ας μην οχυρωθεί πίσω από φύλλο συκής ότι η συνάντηση με τον Πάπα δεν είναι “ειρηνική επίσκεψη”.


Πολλές κινήσεις του Πατριαρχείου Μόσχας μας βάζουν σε σκεπτικισμό.


Καταρχήν έχουμε πλήρη εκκοσμίκευση της Εκκλησιαστικής διοίκησης. Υστερα είναι σαφές ότι συνιστά όργανο του “πανρωσισμού” και τέλος είναι ακόμη πιο σαφής η πρόθεσή του για εκβατικανοποίηση της Ορθοδοξίας με κέντρο αναφοράς την υποτιθέμενη, αλλά στην ουσία ανύπαρκτη “Τρίτη Ρώμη”. Υπήρξε ποτέ δεύτερη Ρώμη για να μπορέσει να υπάρξει τρίτη; “Νέα Ρώμη” είναι η Κωνσταντινούπολη και όχι δεύτερη Ρώμη.


Ακόμη χειρότερα! Είναι σαφές ότι η αντιπαπική στάση του Πατριαρχείου Μόσχας στους διαλόγους δεν ερείδεται στο σεβασμό που τρέφει προς τους Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας αλλά στα εκκλησιαστικά και πολιτικά του ιμπεριαλιστικά οράματα.


Ας είναι! Ο καλός Θεός βγάζει από το πικρό γλυκύ. “Εκεί που σπέρνει ο διάβολος θερίζει ο Θεός”, όπως έλεγε ο Γέροντας Παίσιος. Για την ώρα οι φιλοδοξίες του Πατριαρχείου Ρωσίας για πρωτεία - παράλληλα με την ιστορική απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος - ακυρώνουν στην πράξη τα οικουμενιστικά σχέδια.


No comments:

Post a Comment