Sunday, December 5, 2010

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΣΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ! ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΗΣΑΤΕ ΑΓΙΕ ΣΠΑΡΤΗΣ;









Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΣΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ!
ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΗΣΑΤΕ ΑΓΙΕ ΣΠΑΡΤΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====================
Ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος σε συνέντευξή του μιλά λακωνικά αλλά επί της ουσίας για πολλά θέματα.
Καταχωρώ τη συνέντευξη, όπως την αναδημοσίευσε το ιστολόγιο “Χριστιανική Βιβλιογραφία”, το οποίο τονίζει με διάφορα χρώματα τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης του Σεβασμιότατου και έτσι βοηθά τον αναγνώστη να επικεντρώσει την προσοχή του στο νόημα των λόγων του Αγίου Σπάρτης.
Παραθέτω επίσης εύστοχο σχόλιο του κ. Λυκούργου Νάνη στις “Ακτίνες” που αφορά τη συνέντευξη του Σεβασμιότατου Σπάρτης.
Να προσθέσω τα ακόλουθα. Εχει δίκαιο να λέγει ο Αγιος Σπάρτης ότι ο Μακαριότατος άργησε στο θέμα της κάρτας. Αλλά μόνο στο θέμα της κάρτας άργησε; Πού έδωσε έγκαιρα το παρόν του; Στο θέμα του Οικουμενισμού που φρόντισε να κρατήσει στις θέσεις τους αμετακίνητους τους Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Αχαίας Αθανάσιο; Στους νεωτερισμούς και στο Νεοβαρλααμισμό, που έδωσε την ολόθυμη ευλογία του στην Ακαδημία του Βόλου; Στη στελέχωση των νευραλγικών οργανισμών της Εκκλησίας με τους διάφορους ψυχολόγους και ψυχίατρους και άλλους κληρικούς και λαικούς με τις γνωστές απαράδεκτες Οικουμενιστικές, Νεοβαρλααμικές, “συναφειακές”, “μεταπατερικές” και Νεονικολαιτικές θέσεις; Στην προώθηση του κ. Γιαγκάζογλου στο επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας; Στην απαράδεκτη σιωπή του για τα εθνικά θέματα; Στη συνωμοτική σιωπή του με τους άθεους κρατούντες για τα τεκταινόμενα στο μάθημα των θρησκευτικών και στην ψήφιση αντιχριστιανικών νόμων για το οικογενειακό δίκαιο; Στην κάλυψη και ενθάρρυνση των άθεων κρατούντων που επιδιώκουν να απογαλακτίσουν το ευλογημένο μας Γένος από την τροφό του την Ορθόδοξη Εκκλησία;
Δεν ανησυχεί ο Αγιος Σπάρτης από ένα εκκλησιαστικό καθεστώς που έχει αναθέσει στον Ιωαννίνων τη διαχείριση των οικονομικών του, στον Ζακύνθου τους επιτελικούς σχεδιασμούς και το ρόλο του “κυβερνητικού εκπροσώπου” της εκκλησιαστικής διοίκησης και στον Γιαγκάζογλου την έκφραση της θεολογικής του πορείας;
Το ότι ο Αρχιεπίσκοπος άργησε είναι πιο φανερό από το φως της ημέρας. Το ερώτημα που μας απαχολεί, Αγιε Σπάρτης, είναι το ακόλουθο: Πού είσαστε εσείς όλο αυτό τον καιρό; Την επαινετέα ποιμαντική σας μέριμνα για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα τη γνωρίζουμε αλλά τη φωνή σας ως επισκόπου - δηλαδή ως φρουρού της Εκκλησίας - δεν την ακούσαμε ποτέ.
Δεν θέλετε, λέτε στη συνέντευξή σας, να κάνετε αντιπολίτευση στον Αρχιεπίσκοπο! Σωστά! Η Εκκλησία δεν είναι βουλή! Οι επίσκοποι όμως έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται τις αλήθειες της πίστεως! Εχουν υποχρέωση να τηρούν τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας! Γιατί σιωπήσατε για τη νέα εξαπάτηση σε βάρος του Αττικής Νικόδημου; Δεν είναι αρκετά τα 36 χρόνια που τον ποτίζει με φαρμάκι η εκκλησιαστική διοίκηση; Γιατί δεν μιλήσατε για τα άλλα προβλήματα της Εκκλησίας μας; Γιατί δεν απαντήσατε στο θρασύστομο Μητροπολίτη Μεσσηνίας όταν αρνήθηκε στη Σύνοδο της Ιεραρχίας το έννατο άρθρο του Συμβόλου της πίστεως;
Για να ακριβολογούμε, Σεβασμιότατε, αν υπάρχει κάποιος που άργησε να μιλήσει αυτός είστε εσείς. Οχι ο Αρχεπίσκοπος! Επειδή ο Αρχιεπίσκοπος δεν σιώπησε και δεν άργησε μόνον. Σιώπησε και άργησε συνωμοτώντας με τους Οικουμενιστές, τους νεωτεριστές και τους άθεους κρατούνες σε βάρος της Εκκλησίας.
Οπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά η σιωπή του είναι συνειδητή (για να ακριβολογούμε παντελώς ασυνείδητη).
Εσείς γιατί σιωπάτε; Αυτό είναι που δεν κατανοούμε!
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση και το σχόλιο που μας έδωσαν την αφορμη της σύνταξης του πιο πάνω κειμένου.
*****
Στὴν ἐφημερίδα «RealNews» καὶ τὸν δημοσιογράφο Σωτήρη Σταθόπουλο μίλησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας καὶ Σπάρτης κ. Εὐστάθιος, ὁ ὁποῖος ἀναφερόμενος γιατί δὲν μίλησε μετὰ τὶς ἐκλογὲς τόνισε, ὅτι «τὸ ὅτι δὲν θέλησα νὰ μιλήσω εἶναι θέμα χαρακτήρα καὶ ἤθους». Ἡ συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου Σπάρτης ἔχει ὡς ἑξῆς:
Σχεδὸν τρία χρόνια μετὰ τὴν διεκδίκηση τοῦ ἀρχιεπισκοπικοῦ θρόνου ἀπὸ τὸν κ. Ἱερώνυμο, ὁ μητροπολίτης Σπάρτης λύνει τὴν σιωπή του καὶ ἐξαπολύει εὐθεῖες βολὲς γιὰ τὴν σημερινὴ κατάσταση στὴν Ἐκκλησία. Στὴν πρώτη του συνέντευξη, ὁ κ. Εὐστάθιος χαρακτηρίζει νεκροθάφτη ὅποιον διαχωρίζει τὴν Ἐκκλησία ἀπὸ τὴν Πολιτεία.
Ἔχουν περάσει σχεδὸν δύο χρόνια ἀπὸ τὶς ἀρχιεπισκοπικὲς ἐκλογές. Γιατί δὲν μιλήσατε ὅλο αὐτὸ τὸ διάστημα;
Τὸ ὅτι δὲν θέλησα νὰ μιλήσω εἶναι θέμα χαρακτήρα καὶ ἤθους. Νὰ πῶ τί τώρα ἢ μετὰ τὶς ἐκλογὲς Μερικοὶ ἀπὸ τοὺς ἀρχιερεῖς πίστεψαν ὅτι ἐγὼ θὰ ὀργανώσω τὴν ἀντιπολίτευση μέσα στὴν Ἱεραρχία. Ἀκόμη καὶ ἡ λέξη ἀντιπολίτευση μὲ πειράζει. Εἶμαι μέλος τῆς Ἱεραρχίας, εἶμαι ἰσότιμος μὲ τοὺς ἄλλους ἀρχιερεῖς.
Δὲν θέλετε, δηλαδή, νὰ ἐπαναλάβετε τὴν ἀντιπολίτευση ποὺ ἔκανε ὁ κ. Ἱερώνυμος;
Ἀκριβῶς. Εἶναι μία ἐμπειρία στὴ ζωή μου, τὴν ὁποία δὲν θέλω νὰ ἐπαναλάβω.
Συμμερίζεστε τὴν κριτικὴ ποὺ δέχεται ὁ Ἀρχιεπίσκοπος;
Ἡ Ἐκκλησία δὲν ἔχει ἀλλάξει τὸ βῆμα της καὶ ἑπομένως δὲν μπορῶ νὰ χαρακτηρίσω τὴν στάση της. Εἶναι ἡ παραδεδομένη. Ἡ Ἐκκλησία μας εἶναι πάντα ἡ φιλόστοργη μητέρα. Ἡ Ἐκκλησία βρίσκεται πάντα κοντὰ στὸν λαό, μὲ τὴν πνευματικὴ κυρίως προσφορά της ἀλλὰ καὶ μὲ τὴν κοινωνική της δράση. Δὲν ξέρω ἂν… φτάνουν στὴν Ἀθήνα τὰ μηνύματα αὐτὰ ποὺ λαμβάνουμε ἐμεῖς στὴν ἐπαρχία. Ὁ λαὸς εἶναι πολὺ ἀπογοητευμένος καὶ πικραμένος ἀπ' ὅλους καὶ ἀπ' ὅλα καὶ ζεῖ χωρὶς ἐλπίδα. Ἐμεῖς προσπαθοῦμε νὰ τοῦ δώσουμε ἐλπίδα γιὰ τὸ μέλλον.
Ἡ Ἐκκλησία δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ ἀσκεῖ κριτική;
Ἡ κριτικὴ εἶναι δεῖγμα ὑγείας. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος πιστεύω πὼς κάνει τὴν κριτικὴ ποὺ πρέπει. Στὸ θέμα ὅμως τῆς Κάρτας τοῦ Πολίτου ἔχει ἀργήσει χαρακτηριστικὰ νὰ πάρει θέση καὶ αὐτὸ τὸν ἐκθέτει ὄχι μόνο ὡς πρόσωπο, ἀλλὰ καὶ ὡς πρόεδρο τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.
Ὁ πρωθυπουργός, μέσῳ διαδικτύου, ἀποκάλυψε πὼς συζητᾶ μὲ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο τὸν διαχωρισμὸ τῶν σχέσεων Κράτους Ἐκκλησίας;
Κάποιος πνευματικὸς ἄνθρωπος στὸ πρόσφατο παρελθὸν εἶχε πεῖ: Θὰ εἶναι νεκροθάφτης τῆς χώρας μας ὅποιος ἐπιβάλει τὸν χωρισμὸ Ἐκκλησίας Πολιτείας. Λέγεται καὶ ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν πρωθυπουργὸ ὅτι ἔχει ἀρχίσει ὁ διάλογος γιὰ τὸν χωρισμὸ τῶν δύο πλευρῶν. Ἀλλὰ αὐτὸ τὸ ἀγνοοῦν παντελῶς τὰ ἐκκλησιαστικὰ ὄργανα.
Ὡστόσο, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἔχει κατηγορηθεῖ ἀπὸ μερίδα ἱεραρχῶν ὅτι συμπλέει μὲ τὶς ἀποφάσεις τῆς κυβέρνησης...
Οἱ τοποθετήσεις καὶ οἱ ἀντιδράσεις τῶν δημόσιων προσώπων ἔχουν σχέση μὲ τὶς πεποιθήσεις τους.
ΠΗΓΗ: romfea.gr

ΠΗΓΗ:

Χριστιανική Βιβλιογραφία

*****

Σχόλιο κ. Λυκούργου Νάνη στις Ακτίνες για την ίδια συνέντευξη:


Ο/Η lykourgos nanis είπε...

Ώστε δεν σκοπεύει να κάνει αντιπολίτευση ο άγιος Σπάρτης!Μετά όμως να μην του κακοφαίνεται όπως και κάποιων άλλων θεωρούμενων <> δεσποτάδων η απαξίωση της Ελλαδικής Εκκλησίας στην οποία την έχει οδηγήσει η ολέθρια πολιτική του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.Προέβη σε ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗ σκευωρία εναντίον του ο Μεσσηνίας στις παραμονές της αρχιεπισκοπικής εκλογής και το κατάπιε ο άγιος Σπάρτης συντελώντας στην κατίσχυση της αναισχυντίας στον πανίερο περίβολο της αγίας μας Εκκλησίας και στην αποθράσυνση του ενόχου.Κι από κει και πέρα σιωπή για τις κακοδοξίες του αιρετίζοντος Μεσσηνίας όπως και δημόσια σιωπή για τον εμπαιγμό του Αττικής Νικοδήμου αλλά θορυβώδη συλλείτουργα στη Σπάρτη για την ονομαστική του εορτή.Ή δεν είναι έτσι;

1 comment:

  1. Εν τω μεταξή παρ΄όλον που δύο επίσκοποι δικαιολογούν τα "καμώματα" του αλοτρειοεπίσκοπου Μεσσηνείας κ.Χρυσοστόμου(Σαββάτου),νιώθουμε,ότι ο Ορθόδοξος Τύπος σαν να βιάστηκε να εκφέρει άποψη και να πλέξει και εγκώμια μετανοίας προς τον "άγιο"Μεσσηνείας!Γιατί δέχετε κοτζάμ πανεπιστημιακός και "Επίσκοπος"να εκφράζονται άλλοι και να μιλούν αθωοτικά για το πρόσωπο του!Ξέχασε πόσο πολυγραφέστατος έγινε εναντι του Αγίου Κηθύρον και έναντι του αξιότιμου καθηγητού μας κ.Δ.Τσελεγγίδη;Τόσο δύσκολο είναι να μας κάνει την μετάνεια του εγράφως να πιστούμε και εμείς οι άπιστοι Θωμάδες;Να γράψει καθαρά και ξάστερα ότι η Εκκλησία είναι Μία και όχι διαιρεμένη.Να ομολογήσει ότι ο Παπισμός είναι αίρεση και όχι "αδελφούλα εκκλησιά"!Και να υπογράψη την Ομολογία Πίστεως κατά της Παναιρέσως του Οικουμενισμού για να τον πιστέψουμε αλλιώς κρτάμε τις επιφυλάξεις μας και δεν τον εμπιστευόμαστε!Άλαξε τα ρούχα του ο Μεσσηνείας και τα έβαλε αλλιώς...φωτογραφίες και αγκαλίτσες με τον Αγγλικανό "αρχιεπίσκοπο"...εάν είναι τέτοια η μετάνοια του εγώ ο πιστός πως θα καταφέρω να βρώ τον δρόμο της μετανοίας με τέτοιον προβατόσχημο λύκο που το παίζει "επίσκοπος";;;

    ReplyDelete