Thursday, December 2, 2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ












ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Τα δύο κείμενα, που παρατίθενται στη συνέχεια, δείχνουν καταρχήν το κοσμικό πνεύμα που χαρακτηρίζει την ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας.


Επιβεβαιώνουν επίσης τους φόβους και τις εκτιμήσεις που έχουμε κατ’ επανάληψη καταγράψει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είναι φερέγγυος παίκτης στον αγώνα κατά του Οικουμενισμού.


Το Πατριαρχείο Ρωσίας προσπαθεί καταρχήν να λύσει τα προβλήματά του με το Βατικανό και να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν στις σχέσεις του με τον Παπισμό εξαιτίας της δράσης της Ουνίας στη Ρωσία.


Παράλληλα αγωνίζεται να αναβαθμίσει τη θέση του Πατριαρχείου Ρωσίας στη μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδο.


Αν κατορθώσει - όπως ελπίζει - να αναβαθμιστεί στα πρεσβεία τιμής των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο ώστε στο διάλογο με τους Παπικούς να έχει μεγάλο κομμάτι πίττας στη μοιρασιά των πρωτείων εξουσίας. Καλόν λοιπόν είναι όλοι να συνειδητοποιήσουμε τα εξής:


1.) Η μάχη κατά του Οικουμενισμού μεταφέρεται στη μάχη για τα πρωτεία στη μέλλουσα να συνέλθει Μεγάλη Σύνοδο.

2.) Αν το Πατριαρχείο Μόσχας κατορθώσει να αποκομίσει ότι θέλει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο - δηλαδή αν τα βρει στη μοιρασιά για τα “πρωτεία” με τον Οικουμενικό Θρόνο - η φιλοοικουμενιστική συμμαχία Κωνταντινουπόλεως - Ρωσίας θα μας φέρει μπροστά σε μια επίφοβη πορεία η οποία θα είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Για να ευοδωθεί η αντίσταση σε αυτά τα σχέδια πρέπει να υπάρξει συντονισμός και σθεναρή αντίσταση από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες και ιδιαίτερα από τις Εκκλησίες των Βαλκανικών χωρών, και

3.) Σε τελευταία ανάλυση φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τη διάθεση του Πάπα να επαναδιατυπώσει το “Πρωτείο” με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει δεκτό από τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας.


Παρατίθενται στη συνέχεια τα κείμενα που μας έδωσαν την αφορμή της συνταξης του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ,

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

=========


Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, ο οποίος όταν ήταν νέος πετούσε με μαχητικά αεροσκάφη, ονειρεύεται να ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roskosmos, Ανατόλι Περμίνοφ.


Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών κοντά στην Μόσχα, ο πατριάρχης "είπε ότι θα ήθελε να πετάξει στο διάστημα, αν του δινόταν η ευκαιρία", ανέφερε ο κ. Περμίνοφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.


"Ο πατριάρχης δήλωσε ότι οι πτήσεις στο διάστημα ανταποκρίνονται στο θείο θέλημα, στο μέτρο που δίνουν στον άνθρωπο την ευκαιρία να βελτιωθεί", ανέφερε ακόμη.


Ο Γέροντας Παΐσιος στο βιβλίο του Επιστολές και στον 14ο από τους γνωστούς «Μακαρισμούς» του σημειώνει: «Καλότυχοι, λένε οἱ κοσμικοί, οἱ ἀστροναῦτες πού γυρίζουν στόν ἀέρα ἄλλοτε ἀπ' ἔξω καί ἄλλοτε ἀπό μέσα στό φεγγάρι. Μακάριοι ὅμως εἶναι οἱ ἐξαϋλωμένοι τοῦ Χριστοῦ Παραδεισοναῦτες πού ἀνεβαίνουν στόν Θεό καί γυρίζουν στόν Παράδεισο στήν μόνιμή τους κατοικία, ταχτικά, μέ τό πιό ταχύτερο μέσο καί δίχως πολλά καύσιμα παρά μέ ἕνα παξιμάδι».


Τα σχόλια δικά σας…



*****


ΒΟΛΟΚΟΛΟΜΑΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ: “ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

================


Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα: «Κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά σε αυτή τη συνάντηση μεταξύ του Πάπα και Πατριάρχη (Μόσχας)».


«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να γνωστοποιήσουμε την ημερομηνία, ούτε έχουμε εμπλακεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη προετοιμασία για τη συνάντηση, αλλά είμαστε σίγουρα ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε αυτό», είπε. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τη Ρωσική Εκκλησία με τους Παπικούς έχουν ως στόχο «τη βελτίωση του γενικότερου κλίματος και την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου αμοιβαίας κατανόησης", πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ:


Θρησκευτικά


No comments:

Post a Comment