Tuesday, June 5, 2018

ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΝΑ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟ ΙΩΣΗΦ ΤΟΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ


ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΝΑ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΕΜΕΝΟ ΙΩΣΗΦ ΤΟΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αναφέρει η πρόσκληση για την ομιλία του Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Νήφωνος, Ηγουμένου της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας Γλυφάδας: 

“Οι σύγχρονοι Γέροντες της Ορθοδοξίας μας: Παίσιος ο Αγιορείτης, Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και Ιάκωβος Τσαλίκης”.

Προσέξτε με ποια σειρά παρουσιάζονται οι  τέσσερις μορφές. Προηγείται ο Άγιος Παίσιος, ακολουθεί ο Άγιος Πορφύριος, τον ακολουθεί ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός και στην συνέχεια ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης.

1.) Οι τρεις είναι Άγιοι της Εκκλησίας. Ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός όχι. Επομένως, για ποιο λόγο ακολουθεί ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης τον Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό;

2.) Γιατί οι Άγιοι Παίσιος, Πορφύριος και Ιάκωβος Τσαλίκης χαρακτηρίζονται απλά Γέροντες και όχι Άγιοι της Εκκλησίας; Για να θεωρηθεί ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός ισοστάσιος με αυτούς ή για να μειωθούν οι Άγιοι της Εκκλησίας;

3.) Μέχρι πού θα φτάσει η θρασύτητα και η θεομπαιξία των πνευματικών γόνων του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού; Δεν φοβούνται τον Θεό; Πώς τολμούν να παρουσιάζουν ως Άγιο ένα πλανεμένο, θεομπαίκτη και φαύλο μοναχό, που διατύπωσε -κατ’ επανάληψη- πλήθος κακοδοξίες;

4.) Δεν μόνασαν όλοι στο Βατοπαίδι; Δεν έχουν ιδίαν πείραν του του ποιός είναι ο Ιωσήφ Βατοπαιδινός; Επομένως γιατί λανσάρουν ένα πλανεμένο, φαύλο και Θεομπαίκτη μοναχό ως Άγιο;

5.) Η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα γεμίζει την ψυχή μεγάλη θλίψη. 

Ο λόγος που χρηματίζουν τους πάντες και ψεύδονται ασύστολα, είναι για να αναδείξουν Άγιο τον Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, για να πάρουν οι ίδιοι σειρά.

6.) Δεν μας έφτανε, λοιπόν, ο Μητροπολίτης Λεμεσού ο “Γέροντας”, που βλέπει το άκτιστο φως -τρομάρα του!-, ούτε ο γυρολόγος π. Εφραίμ που έκανε εθνικό ύμνο της Μονής Βατοπαιδίου το τραγουδάκι “Λόντρα, Παρίσι, New York, Βουδαπέστη, Βιέννη”, τώρα μας προέκυψε και ο Αρχιμανδρίτης Νήφωνας -εκλεκτό πνευματικό τέκνο του πλανεμένου μοναχού-, που θέλει και αυτός μερίδιο της “δόξας” πλανεμένου του Γέροντα.

Το μέγα ερώτημα είναι ποιος θα μαζέψει όλη αυτή την Θεομπαιξία; 

1.) Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος; 

Σιγά μην δεν κουνήσει το δακτυλάκι του ο Παναγιώτατος, με τον πακτωλό των χρημάτων που διαθέτει το Βατοπαίδι! 

Μήπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν γνωρίζει -με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες- τα κατορθώματα του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, αφού έχει ογκώδη φάκελλο εναντίον του που του διαβίβασε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου; Και όμως! Οι αρχιερείς του Θρόνου, που επισκέπτονται το Βατοπαίδι γονατίζουν μπροστά στον τάφο του πλανεμένου μοναχού λες και είναι Άγιος της Εκκλησίας.!

Και τι δεν κάνει το χρήμα!!!

2.) Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος; 

Αλλά ο Μακαριώτατος δεν είναι αυτός που διάβασε εμετικής αηδίας χαιρετισμό στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του π. Εφραίμ, για τον π. Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό; 

Κακά τα ψέμματα! Τα κατεψυγμένα κοτόπουλα κάνουν θαύματα, όταν μάλιστα ένας ιεράρχης - όπως τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο- θέλει να συντηρεί μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Ο Μακαριώτατος πάντοτε αντιμετώπιζε με πολύ σκεπτικισμό το Βατοπαίδι! 

Εξέδωσε, μάλιστα, Συνοδική απόφαση, που έβαζε εμπάργκο στις περιοδείες του Γέροντα Εφραίμ σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. 

Ο πρώτος, όμως, που έσπασε το εμπάργκο ήταν ο κολλητός του Αρχιεπισκόπου, αλλά και των Βατοπαιδινών, Οικουμενιστής Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, και ακολούθησε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και στην συνέχεια πολλοί άλλοι.

3.) Το Άγιον Όρος; 

Βεβαίως οι πλείστοι Αγιορείτες δεν συνευδοκούν με τις θεομπαιξίες για την Αγιοκατάταξη ενός πλανεμένου μοναχού. 

Όλοι -άλλωστε- στο Άγιον Όρος, γνωρίζουν το ποιόν του. Η Ιερά Κοινότητα μάλιστα πήρε απόφαση πρόσφατα που καταδικάζει τις ατέλειωτες περιοδείες του π. Εφραίμ με την Αγία Ζώνη και τα Ιερά λείψανα.

Αλλά τι μπορεί να κάνει το Άγιον Όρος, αφού ο π. Εφραίμ κινείται με την ολόθυμη ευλογία του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου;

1 comment:

  1. Αποκ. 21-27 καὶ οὐ μὴ εἰσέλθῃ εἰς αὐτὴν πᾶν κοινὸν καὶ ὁ ποιῶν βδέλυγμα καὶ ψεῦδος, εἰ μὴ οἱ γεγραμμένοι ἐν τῷ βιβλίῳ τῆς ζωῆς τοῦ ἀρνίου.

    Προφητικά μπορούμε να πούμε σήμερα ερμηνεύει ο μακαριστός γέροντας Αθανάσιος Μυτιληναίος το χωρίο αυτό της αποκάλυψης το οποίο μας λέει ότι θα μείνουν έξω από την Αγία Πόλη ο ποιών βδέλυγμα και ψεύδος και εξηγεί ποιός είναι ο ποιών βδέλυγμα και αυτός που μετέρχεται το ψεύδος;
    Λέει συν τοις άλλοις
    ότι είναι ο αιρετικός εκείνος που παραποιεί την πίστη και την πνευματική ζωή.Τι θα πει παραποίση της πνευματικής ζωής;
    Όταν κάποιος πει ότι δεν έχει σημασία η νηστεία,όταν πεις ότι δεν χρειάζεται να κρατήσεις αγνότητα πριν τον γάμο.Το να συνευδοκεί κανείς με την σιωπή του είναι αμαρτία και παραποίση της πνευματικής ζωής.Έτσι κανείς ζει στο φάσμα του ψεύδους.Ή ακόμη να κοιτάμε μια ψευδή και παραχαραγμένη πνευματικότητα,μια νόθο πνευματικότητα.Να προσπαθεί κάποιος να φτιάξει μια ελαφρότερα πνευματικότητα επειδή αυτή του Ευαγγελίου μας φαίνεται βαριά.
    Αυτή την στιγμή καθορίζουν κάποιοι ότι το έμβρυο έως τριών μηνών δεν είναι άνθρωπος και συνεπώς δεν είναι έγκλημα να κάνουν έκτρωση.Όταν όμως είναι τριών μηνών και άνω έστω και μια ημέρα τότε θεωρείται άνθρωπος και το πιάνει η τσιμπίδα του νόμου.Τι ειρωνεία; ..Σας το χω ξαναπεί,μπορεί ακόμα και εις αυτόν τον θρόνο της εκκλησίας,μα αρχιεπισκοπικόν,μα πατριαρχικόν,μα επισκοπικόν να καθίσει ο αντίχριστος!Και να λέει ότι το έμβρυο έως τριών μηνών δεν είναι άνθρωπος και συνεπώς μπορείς να το πετάξεις.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες μας λέει ο ιερός Χρυσόστομος ότι την ημέρα της κρίσεως θα κριθείς με τον νόμο του Ευαγγελίου γι αυτό να μην παίρνουμε ανακούφιση ότι τα πράγματα γίνανε έτσι και μπορούμε να ζούμε μια λασκαρισμένη ζωή.

    ReplyDelete