Sunday, June 3, 2018

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ! ΔΥΝΗΤΙΚΗ Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ!
ΔΥΝΗΤΙΚΗ Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Της κ. Ελένης Λωρίτου
=====

Τι να πούμε κ. Τελεβάντο πάνω στο τόσο πολυσυζητημένο θέμα! Υποχρεωτική και Ευαγγελική εντολή είναι η Oμολογία: Όστις ομομογήσει εν εμοί. Καλόν είναι αυτή η Ομολογία να παίρνει μία δυναμική και οργανωμένη μορφή στις κατά τόπους χριστιανικές κοινότητες των πόλεων και σε πανελλαδικό επίπεδο. Όταν υπάρχει αίρεση πρέπει να γίνεται ένας σεισμός. Και υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Στις παρυφές των πλείστων Ελληνικών πόλεων και χωρίων, στις γραφικές βουνοπλαγιές τους δεσπόζουν όμορφα μοναστηράκια, που επισκιάζουν την πόλη και έχουν επιρροή σε αυτήν. Δεν θα έπρεπε να περιορίζονται μόνο σε έναν συμβατικό ρόλο. Αυτό είναι το παράπονό μας. Ο εφησυχασμός είναι ένα σκάνδαλο! 

Η ομολογία δεν έχει μόνο μία μορφή. Πολύ καλά κάνετε την διορθωτική  επεξήγηση και ερμηνεία των λόγων του Δοχειαρίτη αγίου ηγουμένου. Ακούγεται κάπως σόλοικο το: Κανείς δεν με υποχρεώνει να κάνω Αποτείχιση. Μήπως κανείς τον υποχρέωσε να γίνει μοναχός; Η Εκκλησία χρησιμοποιεί πάντα την αρχοντική γλώσσα για να διεγείρει το φιλότιμο. 

Σε κάθε περίπτωση ο άγιος ηγούμενος κάνει την Ομολογία του με τον δικό του αυθεντικό τρόπο και μαστιγώνει τις προδοσίες στον εκκλησιαστικό, ακαδημαικό και εθνικό μας βίο. Εμείς θα ευχόμασταν ο άγιος Γέροντας μαζί με τους καλογήρους του να είχαν ταμπουρωθεί μέσα στο μοναστήρι τους και να ύψωναν τις μαύρες σημαίες. Αυτά όμως τα πράγματα, όπως λέει, δεν υποχρεώνονται.

1 comment:


  1. H oμολογία είναι μία γενική Ευαγγελική και Πατερική εντολή με πλήθος λέξεων , εντολών και παραινέσεων : Οστις ομολογήσει έν εμοί …. Και χαίρειν μη λεγετε …. Μη κοινωνείτε , μη συγκοινωνείτε , φεύγετε , μη έχετε κοινωνίαν , μη επικοινωνείτε , παραιτού κ.τ.λ. Αυτές όλες οι εντολές και παραινέσεις έχουν μία γενική ισχύ για όλους τους χριστιανούς σε καιρό αιρέσεως και σε καιρό ειρήνης . Η ζωή του χριστιανού είναι μία ομολογία είτε εναντίον των αιρέσεων ,είτε εναντίον του κόσμου και του φρονήματός του . Για τον χριστιανό δεν υπάρχει η λέξη ειρήνη παρά μόνο με την εσωτερική έννοια , ως καρπός τους Αγίου Πνεύματος . Κάποιοι αδελφοί κακόδοξα ταυτίζουν αυτές τις εντολές και παραινέσεις με το ειδικό εκκλησιαστικό μέσο ομολογίας της ΄΄αποτείχισης ΄΄ . Παρντόν ! Την αποτείχιση την μάθαμε εδώ και λίγα χρόνια . Τόσα χρόνια πρίν δεν ομολογούσαμε ; Αν κάποιοι κοιμόταν , πάντως εμείς ομολογούσαμε . Δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάποιοι εγωιστικά και κακόδοξα ιδιοποιούνται την ομολογία και την απομάκρυνση από τους αιρετικούς οικουμενιστές . Η κακοδοξία τους έχει οδηγήσει να μην έχουν εξωτερική ειρήνη , όμως να απωλέσουν και την εσωτερική και να τρώγονται με τά ρούχα τους. Επέλεξαν έναν τρόπο να κάνουν την ομολογία τους , όπως τον αντιλαμβάνονται και όπως θεωρούν ότι θα ευαρεστήσουν στον Θεό . Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους , δεν τους επέπληξε , αντίθετα υπάρχει η διάθεση να τους θεωρούμε αδελφούς . Οι ποιμένες , αυτοί που έχουν μία ποιμαντική ευαισθησία , δεν παρέλειψαν το ποιμαντικό τους καθήκον να τους υποδείξουν τα θεολογικά των ατοπήματα με πνεύμα διδασκαλίας και φιλαδελφίας . Ο καλοπροαίρετος άνθρωπος , κληρικός ή λαϊκός , που δεν έχει κακόδοξες ΄΄θεληματάρικες ΄΄ αγκυλώσεις, ενδιαφέρεται να μάθει , προβληματίζεται , αναθεωρεί . Ο αιρετικός όμως εμμένει στην κακοδοξία και ανάγει την αμελητέα διαφοροποίησή του σε θέμα ύψιστον δογματικό . Ούτε η διαφορά του ΄΄Ομοούσιος΄΄ μέ το ΄΄ ομοιούσιος ΄΄ να ήταν, δέν θά δικαιολογείτο η τόση δογματοποίηση! Δεν ξέρω ότι η ομολογία έχει και σφραγίδα γνησιότητος brand name . Aν ονομάζεται ΄΄υποχρεωτική ΄΄ περνά , αν ονομάζεται ΄΄δυνητική ΄΄ είναι μολυσμένη ! Θόρυβος μέγας έχει ξεσηκωθεί στις τάξεις των ΄΄καθαρών ΄΄ , γιατί την ημερίδα της Θεσσαλονίκης θα την μολύνουν μη αποτειχισμένοι όπως ο π. Αγγελος Αγγελακόπουλος και π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος ! Μνησθητί μου …!

    ReplyDelete