Wednesday, February 3, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη “Ρομφαία”, ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“Υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, συνεδριάζει από το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας στην ομιλία του ενημέρωσε τους Ιεράρχες για την πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων, θέτοντας πάρα πολλά θέματα στο τραπέζι προς συζήτηση.

Μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ξεκαθάρισε την θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με άλλες Εκκλησίες.

Ο Πατριάρχης σχολίασε το έγγραφο που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Κύριλλο αν και η Ρωσική Εκκλησία συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, δεν αποδέχεται την ιδέα της ισότητας των θρησκειών και δεν μπορεί να αντιληφθεί την ενότητα της Εκκλησίας ως ένα είδος διαθρησκευτικού συμβιβασμού.

«Φυσικά δεν θα υπάρξει καμία ένωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με άλλη Εκκλησία» φέρεται να δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.”

Ενώ, εκ πρώτης όψεως, οι δηλώσεις του Μακαριότατου Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου φαίνονται ορθόδοξες στην πραγματικότητα πάσχουν σοβαρά.

Κυρίως επειδή δέχεται την ύπαρξη άλλων Εκκλησιών όπως ακριβώς το κακόδοξο κοινό κείμενο της ε΄ προσυνοδικής Διάσκεψης που εγκρίθηκε από τη Σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ.

Δεν υπάρχουν άλλες Εκκλησίες εκτός από την Ορθόδοξη, όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της πίστεως. Η Εκκλησία είναι Μία, Αγία, αδιαίρετη Καθολική και Αποστολική.

Ούτε η διαβεβαίωση του Μακαριότατου Μόσχας ότι συμμετέχουμε στο ΠΣΕ χωρίς να αναγνωρίζουμε ως ισότιμες τις Προτεσταντικές Εκκλησίες είναι ικανοποιητική. Αλλά τότε γιατί ορισμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες συμμετέχουν ισότιμα; Γιατί συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας της Ρωσίας εγκρίνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις του ΠΣΕ κακόδοξα κείμενα που προσβάλλουν καίρια τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας;

Από την Εκκλησία της Ρωσίας αναμένουμε καταρχήν να εξέλθει από το ΠΣΕ, όπως έκαναν ήδη οι Εκκλησίες της Γεωργίας και της Βουλγαρίας. Αναμένουμε επίσης ότι στην Πανορθόδοξη Σύνοδο θα αρνηθεί να ψηφίσει το κακόδοξο κείμενο της ε΄ προσυνοδικής Διάσκεψης για τον οικουμενισμό το οποίο αναγνωρίζει την ύπαρξη Εκκλησιών εκτός της Ορθοδοξίας και εισάγει έτσι έμμεσα την κακοδοξία της διηρημένης Εκκλησίας και την αίρεση της βαπτισματικής θεολογίας.

1 comment:

  1. Η παραδοχή από τους Οικουμενιστές και τη Μεγάλη Σύνοδο ύπαρξης και άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών εκτός της Ορθοδόξου προσβάλει όχι έμμεσα αλλά άμεσα το Δόγμα της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, δικαιώνει την εγκύκλιο του 1920, το Ευαγγέλιο δηλαδή των εξ Ορθοδόξων Οικουμενιστών και νομιμοποιεί, όπως ορθά σημειώνετε, όλα τα αποτελέσματα αυτής της κακόδοξης παραδοχής. Η κακοδοξία αυτή είναι ουσιαστικά η ρίζα και το θεμέλιο όλων των Οικουμενιστικών ενεργειών των εξ Ορθοδόξων αποστατών της Πίστεως και οι πράξεις τους καρποί αυτής της ρίζας. Τυχόν αποδοχή Συνοδικά της παραδοχής αυτής, σύμφωνα με την Πατερική Θεολογία, μεταβάλει τη Σύνοδο σε Ληστρική και τους αποδεχόμενους ή υπακούοντες σε αυτή μη Ορθοδόξους

    ReplyDelete