Monday, February 8, 2016

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Πολύς θόρυβος (και παντελώς αχρείαστος) ξεσηκώθηκε την περασμένη βδομάδα ανά το παγκόσμιον, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Πατριάρχης της Ρωσίας κι ο αιρεσιάρχης του Βατικανού θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην Αβάνα. 

Πολύ περίεργη η σπουδή του Ρώσου Πατριάρχη να συναντήσει τον «αλάθητο» ηγέτη του κράτους του Βατικανού. Πριν λίγες μέρες στη Γενεύη στην Σύναξη των Προκαθημένων ο Μακαριότατος Κύριλλος περιέγραφε με τα μελανώτερα χρώματα την κατάσταση στη δυτική Ουκρανία, όπου οι Ουνίτες (μασκοφόροι του Πάπα) έχουν κυριολεκτικά λυσσάξει κατά των Ορθοδόξων. Μήπως άλλαξε δραματικά η κατάσταση υπέρ των Ορθοδόξων εκεί; Καθόλου. 

Υπενθυμίζω παρεπιπτόντως ότι η Εκκλησία της Ρωσίας ήταν «έτοιμη από καιρό» για τη συνάντηση αυτή. Από το 1970 αποφάσισε να παραχωρεί (υπό προϋποθέσεις) τη θεία κοινωνία στους Παπικούς, πράγμα που χαρακτηρίστηκε από τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς “προδοσία του Ιούδα”. Οι αντιπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, πηγαινοέρχονται ακαταπαύστως στο Βατικανό. 

Στα οικουμενιστικά ανοίγματα του Φαναρίου το Ρωσικό πατριαρχείο «βαρά παλαμάκια» (παράβαλε την κακόφημη συμφωνία του Μπαλαμάντ, όπου ο Παπισμός αναγνωρίζεται ως «η αδελφή Εκκλησία της πρεσβυτέρας Ρώμης»). Απλούστατα το Πατριαρχείο της Μόσχας αποτελεί νεροκουβαλητή του Ρωσικού Υπουργείου των Εξωτερικών. Τα εγκόσμια συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας το αναγκάζουν να προσαρμοστεί μετά σπουδής ου της τυχούσης. 

Ακούστε όμως τι λέει ο Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα επί του θέματος: "Η Εκκλησία της Ρωμης παρά το ότι έχει οπαδούς της παντού στην οικουμένη, ωστόσο, επειδή ΔΕΝ διαφυλάττει αυστηρά τις Συνοδικές και τις Αποστολικές αποφάσεις, αλλά τουναντίον εξέκλινε σε καινοτομίες και εσφαλμένες σοφιστείες δεν ανήκει διόλου στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία» (Σ. Νόσωφ, Ο Παπισμός και οι αγώνες του κατά της Ορθοδοξίας σ. 71). Άλλα λέει το Ρωσικό Υπουργείο των Εξωτερικών κι άλλα φρονούν οι Άγιοι.

No comments:

Post a Comment