Friday, February 12, 2016

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο της Αβάνας για τρεις ώρες και στο τέλος της συνάντησης υπέγραψαν κοινή δήλωση που περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον "Vatican Insider", 30 άρθρα.

Η Διακήρυξη παράγει μηδενικό αποτέλεσμα. Δεν είναι παρά ένα σχοινοτενές ευχολόγιο που μιλά για ειρηνική συνύπαρξη, ανεξιθρησκεία κτλ. πλην όμως οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες δεν έχουν κανένα τρόπο να βοηθήσουν στην επιβολή τους.

Οι αναφορές για τις εκτρώσεις, για την ευθανασία, για την απελευθερωση των δύο Σύρων απαχθέντων επισκόπων, για την παραδοσιακή οικογένεια, για τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και για την Ουνία αν και κινούνται στα ορθά πλαίσια δεν λέγουν παρά τα αυτονόητα χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Στον τομέα του Οικουμενισμού λέχθηκαν πολύ λίγα. Η αναφορά στην κοινή παράδοση της Α΄ χιλιετίας μεταξύ Παπικών και Ορθοδόξων ουδόλως αναιρεί τις διαφορές που αναπτύχθηκαν τη Β΄ χιλιετία. Γι’ αυτό το ζήτημα που είναι και το ζητούμενο δεν γίνεται καμία αναφορά. Αντίθετα τονίζεται η ανάγκη για Διαθρησκειακούς διαλόγους και κοινές ποιμαντικές παραστάσεις Παπικών και Ορθοδόξων αλλά και άλλων θρησκευτικών ομάδων για την προώθηση των χριστιανικών αξιών.

Η συνάντηση των δύο ηγετών "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν". Ευχολόγια και λαικός οικουμενισμός είναι ο καρπός της και οδηγεί μόνον σε αύξηση του κύρους του Ρώσου Πατριάρχη.

No comments:

Post a Comment