Wednesday, February 10, 2016

Η OCL ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΕΣ



Η OCL ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Εκεί που νομίσαμε ότι το αίτημα για αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Αμερικής βρισκόταν σε χειμερία νάρκη νάσου την διαβόητη OCL (Orthodox Christian Laity) να το επαναφέρει με απόφαση που πήραν οι ηγέτες της κατά τη συνάντηση που είχαν πριν λίγες μέρες στο Χιούστον του Τέξας.

Όλες οι 12 ορθόδοξες Δικαιοδοσίες πρέπει να ενωθούν σε μία ορθόδοξη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αμερικής η οποία και να εκλέξει τον πρώτο ηγέτη της και αυτό πρέπει να γίνει με απόφαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ισχυρίζονται.

Ότι στο μέλλον αυτή θα είναι η κατάληξη της Εκκλησίας της Αμερικής ουδείς το αμφιβάλλει. Το γε νυν έχον καταρχήν το αίτημα αυτό προσκρούει στη βούληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θεωρεί -και δικαίως- την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ως το πνεύμονα που του επιτρέπει να ζει.

Αλλά αυτή δεν είναι η ουσία του θέματος. Το μείζον ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να ενωθούν οι 12 Δικαιοδοσίες σε μία αλλά να ενωθούν μέσα στο πνεύμα της παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αυτή τη στιγμή οι 12 Δικαιοδοσίες, χωρίς καμιά εξαίρεση, ανταγωνίζονται η μία την άλλη ώστε να αποδειχθούν στην πράξη πιο εκκοσμικευμένες και πιο Προτεσταντικές. Ο Οικουμενισμός και η εκκοσμίκευση τρώνε κυριολεκτικά τα σωθικά τους. Η Προτεσταντική αύρα είναι η ζωογόνος πνοή που τις ζωογονεί.

Με αυτά τα δεδομένα την αυτοκεφαλία τι την χρειάζονται;

Φυσικώ τω λόγω οι πιστοί ακούν το αίτημα του OCL για αυτοκεφαλία πολύ καχύποπτα.

Δεν είναι η ώρα της αυτοκεφαλίας. Θα έρθει κι αυτή. Όντως! Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσες πολλές Δικαιοδοσίες σε μιά χώρα αλλά το μείζον είναι να καταπολεμηθούν και στις 12 Δικαιοδοσίες η εκκοσμίκευση, οι νεωτερισμοί, ο Οικουμενισμός και το προτεσταντικό φρόνημα.

No comments:

Post a Comment