Friday, February 19, 2016

Η ΝΕΑ ΟΞΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ


Η ΝΕΑ ΟΞΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Νέα όξυνση στις σχέσεις του Παναγιότατου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με την οποία επικαλείτο προσωπικούς λόγους για την απουσία του από τις εργασίες της Σύναξης των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ. Με αυτό τον τρόπο ο Παναγιότατος διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Μακαριότατου κ. Ιερώνυμου ότι συντρέχουν άλλοι λόγοι για την απουσία του, όπως ισχυρίστηκε με απόρρητη επιστολή του, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα για ποιο λόγο ο Παναγιότατος έκανε αυτή την κίνηση.

Η πρώτη εκδοχή είναι ότι το έκανε για να εκθέσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ως γνωστόν ο Παναγιότατος είναι -κατά γενική ομολογία- φίλερις και ουδείς θα εκπλαγεί αν ενήργησε με την ίδια νοοτροπία στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπάρχει, όμως, και δεύτερη εκδοχή. Ο Παναγιότατος κάνει προληπτική επίθεση επειδή διασθάνεται ή γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος του ετοιμάζει κάποιας μορφής απογοήτευση αναφορικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Μπορεί να φοβάται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα υιοθετήσει το κακόδοξο κείμενο που αφορά τις σχέσεις της Εκκλησίας με τους ετερόδοξους ή μπορεί να έχει πληροφορίες ότι του ετοιμάζει κάποιας μορφής έκπληξη αναφορικά με τις διεκδικήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Προσκαρτερούμε δεόμενοι εκτενώς προς τον Κύριο να αληθεύει η δεύτερη εκδοχή, δηλαδή να γνωρίζει ο Παναγιότατος ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα δεχτεί το κακόδοξο προσυνοδικό κείμενο που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους αιρετικούς με το οποίο υιοθετούνται οι κακοδοξίες της βαπτισματικής θεολογίας και της διηρημένης Εκκλησίας ως πίστη της Εκκλησίας.

Η προσεχής Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ξεδιαλύνει την κατάσταση.

No comments:

Post a Comment