Monday, February 15, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ OCA ΤΥΧΩΝΟΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ OCA ΤΥΧΩΝΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε εγκύκλιο ποιμαντική επιστολή του ο Μητροπολίτης Ουασιγκτώνος Τύχων, Πριμάτος της OCA, χαιρετίζει τη συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχη Κύριλλου και επικροτεί την Διακήρυξη που υπέγραψαν σαν φωνή που έρχεται να μιλήσει για σύγχρονα θέματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα όπως είναι οι διωγμοί των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Ο Μητροπολίτης Τύχων ενώ παραδέχεται ότι ίσως υπάρχουν κάποια ερωτήματα αναφορικά με τα κίνητρα, τη συγκυρία και το σκοπό αυτής της συνάντησης, δεν λέγει απολύτως τίποτα για την εκκλησιολογία που διατυπώνει η Διακήρυξη του Πάπα με τον Ρώσο Πατριάρχη.

Δύσκολο να γνωρίζει κανείς το λόγο. Ίσως επειδή ο Μητροπολίτης Τύχων εμφορείται από την ίδια εκκλησιολογία και το ίδιο οικουμενιστικό πνεύμα που εκφράζει η Διακήρυξη. Γι’ αυτό και δεν τον ενόχλησε το πνεύμα και το γράμμα με το οποίο είναι διατυπωμένη.

Η Διακήρυξη, όπως αναφέρει με σχετικό δημοσίευμά του, ο διακεκριμένος θεολόγος π. Πέτρος Χίρς, είναι βγαλμένη μέσα από την εκκλησιολογία της Β΄ Βατικανής Συνόδου η οποία απηχείται βεβαίως και στη θεολογία της προδοτικής για την Ορθοδοξία Συμφωνίας του Μπαλαμάντ και θα έπρεπε να ενοχλεί αφόρητα ένα ορθόδοξο ιεράρχη.

Ούτε οι πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε ο ανταγωνισμός των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, ούτε η συγκυρία της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Σύνοδου επιτρέπουν την διατύπωση αιρετικής εκκλησιολογίας ή αμνηστεύουν τη σιωπή των ποιμένων της Εκκλησίας.

Η OCA έχει λίαν βεβαρυμένο οικουμενιστικό μητρώο. Γι’ αυτό ουδείς εκπλήττεται από την εγκύκλιο επιστολή του Σεβ. Τύχωνος. Και όμως! Τώρα παραμονές της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ουδείς έχει την πολυτέλεια της σιωπής για την αιρετική εκκλησιολογία που διατυπώνει το κείμενο της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετερόδοξους ή με το κείμενο της Διακήρυξης που υπέγραψαν ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος.

No comments:

Post a Comment