Sunday, February 28, 2016

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ


ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στα δικαστήρια οι μάρτυρες ορκίζονται να πουν την αλήθεια, όλη την αλήθεια και τίποτε άλλο εκτός από την αλήθεια.

Αυτή ακριβώς η αρχή πρέπει να διέπει και όλους όσους καταθέτουν τη μαρτυρία τους για πρόσωπα και γεγονότα της Ιστορίας.

Δυστυχώς αυτή η αρχή παραβιάστηκε έντονα από τον κ. Άγγελο Πάκλαρα με το άρθρο του “Η ανεκτίμητη προσφορά του Ιακώβου σε Εκκλησία και Ομογένεια” που διαβάσαμε στη “Ρομφαία”.

Ο κ. Πάκλαρας παρουσίασε τον κυρό Ιάκωβο με τρόπο που προκαλεί αφόρητα όσους γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τον βίο και την πολιτεία του κεκοιμημένου Αρχιεπισκόπου.

Η παρουσίαση του κ. Πάκλαρα είναι μια “αγιογραφία”. Αποσιωπά το πλήθος των αρνητικών στοιχείων της προσφοράς του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και παρουσιάζει με τα πιο ρόδινα χρώματα τα θετικά της Αρχιεπισκοπείας του. Είναι ένα προπαγανδιστικό κείμενο που δεν σέβεται τα γεγονότα και την Ιστορία.

Ουδεμία κριτική ασκεί για το συγκρητιστικό πνεύμα που χαρακτήριζε τον μ. Ιάκωβο, τα αλλεπάλληλα οικουμενιστικά του ολισθήματα, το δαιμόνιο του νεωτερισμού που τον κατάτρυχε μέχρι το τέλος της ζωής του, την επιδειξιομανία που τον χαρακτήριζε, τις χειροτονίες ιερέων και δη επισκόπων που έκανε προσώπων τα οποία επ’ ουδενί λόγω έπρεπε να στέκονται μπροστά στο άγιο θυσιαστήριο, τον εκπροτεσταντισμό της συνείδησης των ομογενών και το πνεύμα της εκκοσμίκευσης που επέβαλε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στην Ομογένεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ανέδειξε την Ομογένεια και την Εκκλησία μας σε περίοπτη θέση στην Αμερικανική κοινωνία και πύργωσε το προσωπικό του κύρος έναντι των Αμερικανικών και Ελληνικών κυβερνήσεων. Το τίμημα, όμως, γι’ αυτά ήταν ο πλήρης εκπροτεσταντισμός και η εκκοσμίκευση της Εκκλησίας της Αμερικής. Αν σ’ αυτό συνυπολογίσει κανείς τα οικουμενιστικά φρονήματα του μεταστάντος, που επαξίως δικαιούται να καυχάται -ουχί βεβαίως εν Κυρίω- ότι ήταν ένας από τους πιο βαμμένους οικουμενιστές ιεράρχες της Ορθοδοξίας, αντιλαμβάνεται το βαθμό της παραμόρφωσης της Ιστορίας που επεχείρησε ο κ. Πάκλαρας με το άρθρο του.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας επειδή ο συγγραφέας του άρθρου σεβάστηκε τόσο λίγο την Ιστορία και τα γεγονότα για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.

No comments:

Post a Comment