Thursday, February 18, 2016

Η ΧΑΙΡΕΚΑΚΙΑ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΘΛΙΨΗ


Η ΧΑΙΡΕΚΑΚΙΑ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΘΛΙΨΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε άρθρο του, που επιγράφεται “Στον απόηχο της συναντήσεως των Ρώμης και Μόσχας” και που διαβάσαμε στο ιστολόγιο "Φως Φαναρίου", ο γνωστός οικουμενιστής Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Τσέτσης εκφράζει τη χαρά του -γράφε τη χαιρεκακία του- για την πτώση του Πατριαρχείου Ρωσίας στα πλοκάμια του Οικουμενισμού και μάλιστα στη θεολογία της προδοτικής για την Ορθοδοξία Συμφωνίας του Μπαλαμάντ.

Ο π. Γεώργιος έχει εν μέρει δίκαιο σ’ αυτά που γράφει. Είναι μεν αλήθεια ότι η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλου συνιστά σοβαρό οικουμενιστικό ολίσθημα αλλά η Εκκλησία της Ρωσίας πάν άλλο ή καθαρή είχε μέχρι τώρα τη φωλιά της σε θέματα Οικουμενισμού. Συμμετέχει ενεργά σαν ισότιμο μέλος του ΠΣΕ ενώ ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ υπέγραψαν το κατάπτυστο κείμενο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ στο Πόρτο Αλέγκρε. Ταυτόχρονα τα σύρτα-φέρτα στο Βατικανό του Σεβ. Βολοκολάμσκ και του Πατριάρχη Κύριλλου πριν εκλεγεί Πατριάρχης έδιναν και έπαιρναν.

Η Εκκλησία της Ρωσίας μόνο το κείμενο της Ραβέννας διαμφισβήτησε επειδή τρέφει δικές της φιλοδοξίες για το πρωτείο. Κατά τα άλλα συμπλέει με τους Φαναριώτες σε θέματα Οικουμενισμού.

Βεβαίως η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Ρώσο Πατριαρχη αποτελεί επικίνδυνη οικουμενιστική υποτροπή αλλά οι οικουμενιστικές επιδόσεις του Πατριαρχείου Ρωσίας έχουν βαθιές ρίζες. Μέχρι αντιπροσωπεία στην “αγιοποίηση” του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄Βοιτύλα έστειλαν, ενώ αποδέχθηκαν την προδοτική για την Ορθοδοξία Συμφωνία του Μπαλαμάντ. Αντιπρόσωποι του Πατριαρχείου Ρωσίας συμμετέχουν σε συμπροσευχές με Παπικούς τακτικά και πραγματοποιούν κοινές ποιμαντικές παραστάσεις μαζί τους ενώ τους Παπικούς που επιστρέφουν στην Ορθοδοξία τους δέχονται με απλό λίβελλο. Ούτε καν με χρίσμα.

Άρα οι Ρώσοι δεν έκαναν κάτι το τόσο πρωτότυπο τώρα με τη συνάντηση του Πατριάρχη Κύριλλου και του Πάπα Φραγκίσκου. 

Εκείνο που μας απασχολεί περισσότερο με τη Διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες είναι το ότι απηχεί την Εκκλησιολογία της Β΄ Βατικανής Συνόδου και κατ’ επέκταση της προδοτικής για την Ορθοδοξία Συμφωνίας του Μπαλαμάντ γεγονός που μας προιδεάζει ότι κατά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο η Εκκλησία της Ρωσίας θα πλέει πλησίστιος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Γι’ αυτό στη δική σας χαιρεκακία, π. Γεώργιε Τσέτση, εμείς αντιτάσσουμε τη βαθύτατη μας θλίψη χωρίς, όμως, να απελπιζόμαστε επειδή ξέρουμε ότι ο Χριστός κρατά στα πανσθενουργά χέρια Του την πορεία της Ιστορίας.

No comments:

Post a Comment