Monday, February 8, 2016

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΣYΡΝΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΙΣΑΜΕ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ


ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΣYΡΝΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΙΣΑΜΕ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Την πρώτη του λειτουργία μετά τη Σύναξη των Προκαθημένων ο Παναγιότατος τέλεσε στη Σμύρνη, στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, που παραχωρείται κάποτε από τις τουρκικές αρχές στους Ορθόδοξους για την τέλεση λειτουργιών. 

Μεταξύ  άλλων προσκεκλημένων παρίστατο κι ο εκλαμπρότατος Λορέντζο Πιρέττο, αντιπρόσωπος του αιρεσιάρχη του Βατικανού κι «αρχιεπίσκοπος» Σμύρνης, με άπασαν την πορφυράν «αρχιερατικήν» αυτού στολήν. Πήγε από μόνος του; Ασφαλώς όχι. Κάποιος τον προσκάλεσε. Φυσικώ τω λόγω την πρόσκληση την απέστειλε ο Οικουμενικός Θρόνος. 

Πρέπει να είναι παρών σε όλα. Μέγας Αγιασμός των υδάτων και ο παπικός αντιπρόσωπος παρών. Θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Βουκόλου και ο αντιπρόσωπος του Βατικανού μεταξύ των επισήμων. Λες και είναι κανονικός επίσκοπος της Εκκλησίας. Λες και δεν αντιπροσωπεύει μια αίρεση, που καταδυναστεύει με τις κακοδοξίες της μυριάδες ψυχών ανά το παγκόσμιον. Συγχαίρει μαζί με τον κ. Πιρέττο και ο αιρετικός του β΄ αιώνα Μαρκίων. Επιτέλους κάποιος που ΔΕΝ είναι φανατικός, ούτε προσκολλημένος στο παρελθόν αλλά είναι αναφανδόν υπέρ της «καταλλαγής», έβαλε στα πράγματα στη θέση τους! 

Εδώ, με τη σύμφωνη γνώμη των Προκαθημένων, καλέσαμε σαν παρατηρητές στην Πανορθόδοξη Σύνοδο όλο τον «λοιπόν χριστιανικόν κόσμον», ήγουν τους αιρετικούς όλων των αποχρώσεων και θα παραθεωρούσαμε τον αγαπητό μας κ. Πιρέττο της «αδελφής Εκκλησίας της πρεσβυτέρας Ρωμής»; Ας έλεγε αυτά που έλεγε ο ιερομάρτυρας Πολύκαρπος για το Μαρκίωνα. Τώρα ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί. Εμείς είμαστε υπέρ της «καταλλαγής». Τι μας νοιάζει αν οι Παπικοί πανηγύριζαν για την καταστροφή της Σμύρνης στα 1922, συγχαίροντας το Μουσταφά Κεμάλ; Το μήνυμα είναι σαφές: Από τούδε και εις το εξής ο λαϊκός οικουμενισμός θα αλωνίζει. Τίποτε, πλέον, δεν τον σταματά. Όμως ο Κύριος δεν θα εγκαταλείψει τον αμπελώνα του. Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι.

No comments:

Post a Comment