Monday, February 8, 2016

ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ


ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αναφέρει το κοινό δελτίο του Ρωσικού ορθόδοξου Πατριαρχείου και του Βατικανού: 

“Η συνάντηση των Προκαθημένων της Ρωσικής Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η οποία ετοιμαζόταν από πολύ καιρό, θα είναι πρώτη στην ιστορία και σηματοδοτεί ένα σπουδαίο στάδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Το Πατριαρχείο Μόσχας και η Αγία Έδρα επιθυμούν το γεγονός αυτό να δώσει μήνυμα ελπίδας σε όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως και προτρέπουν όλους του χριστιανούς να προσεύχονται θερμώς, ώστε με ευλογία του Θεού η επικείμενη συνάντηση να φέρει καλούς καρπούς.”

Οι προσευχές μας για τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Κύριλλου είναι δεδομένες επειδή δεν έχουμε πού αλλού να στραφούμε για παρηγοριά και ενίσχυση.

Η στροφή της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Εκκλησίας ερμηνεύεται σαν προσπάθεια μετατόπισης της αίγλης που απέκτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την Πανορθόδοξη Σύνοδο. Το κύρος του Παναγιότατου αυξήθηκε υπέμετρα -με τα κριτήρια του κόσμου βεβαίως- εξαιτίας της απόφασης σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου τον Ιούνιο του 2016.

Η Μόσχα προσπαθεί να μετατοπίσει το κέντρο του ενδιαφέροντος με τη θεαματική συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Η επί σειρά ετών άρνηση του Πατριάρχη Κύριλλου να συναντηθεί με τον Πάπα πριν λυθεί το θέμα των δραστηριοτήτων της Ουνίας στην Ουκρανία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων ενώ πέραν της πρώτης συνάντησης των δύο ηγετών προετοιμάζεται το έδαφος για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρωσία.

Η Μόσχα ενδιαφέρεται να κλέψει τις εντυπώσεις, να αυξήσει το κατά κόσμον κύρος της και να διασφαλίσει τις διεκδικήσεις της για το πρωτείο, αλλά αδιαφορεί για τις μεθοδεύσεις και τα αποτελέσματα των τακτικών ελιγμών της.

Οι προσευχές μας, λοιπόν, είναι δεδομένες. Παρακαλούμε τον Κύριο να μην επιτρέψει να μολύνει ο Πάπας Φραγκίσκος τα αιματοβαμμένα χώματα της Αγίας Ρωσίας και προσευχόμαστε να τερματιστεί η ουνιτική διείσδυση στην Ουκρανία.

No comments:

Post a Comment