Sunday, February 7, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η παρέμβαση του διαπρεπούς καθηγητού της Δογματικής κ. Δημήτριου Τσελεγγίδη “ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ»” ενέπλησε χαρά μεγάλη κάθε ορθόδοξη ψυχή.

Καταρχήν επειδή είναι ένα κείμενο που βγήκε από τα χέρια ενός δογματολόγου την σπουδαιότητα του οποίου αναγνωρίζουν ακόμη και οι οικουμενιστές.

Ύστερα επειδή πρόκειται για κείμενο, όχι μόνον ενός εγκρατούς της θεολογίας θεράποντα, αλλά κι ενός αγωνιζόμενου χριστιανού με ορθόδοξο ασκητικό ήθος.

Τέλος επειδή το κείμενο αυτό δείχνει με σαφήνεια ότι το κείμενο “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον χριστιανικόν κόσμον” επιδιώκει να θεσμοθετήσει σε πανορθόδοξο συνοδικό επίπεδο τις αιρέσεις της διηρημένης Εκκλησίας και της βαπτισματικής θεολογίας αλλά και να ανατρέψει το κύρος των Ιερών Κανόνων των Οικουμενικών Συνόδων.

Ως δρόσος αερμών ήρθε στην ψυχή μας η παρέμβαση του ευλαβούς και έγκριτου δογματολόγου η οποία μάλιστα απευθύνεται προς τους ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας επειδή σκοπό έχει τη θεσμική αντίδραση κατά του κειμένου πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών της λειτουργίας της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Όλοι ενθυμούμεθα με βαθύτατη ευγνωμοσύνη την ανάλογη παρέμβαση του κ. Τσελεγγίδη πριν την ιστορική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο του 2009, η οποία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για τη λήψη της ορθής απόφασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το πρωτείο στην Εκκλησία.

Γι’ αυτό ελπίζουμε και προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο να διαδραματίσει ανάλογο ρόλο και τώρα στη λήψη αποφάσεως υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ώστε να αποσυρθεί το κακόδοξο κείμενο “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον χριστιανικόν κόσμον” από τα προς έγκριση κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

No comments:

Post a Comment