Friday, February 5, 2016

ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ κ. ΦΩΤΗ ΣΧΟΙΝΑ “ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”


ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ κ. ΦΩΤΗ ΣΧΟΙΝΑ “ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το καλαίσθητο βιβλίο του κ. Φώτη Σχοινά “Εκκλησιαστική γλώσσα”, Δοκίμια προβληματισμού, Εκδόσεις Πελασγός, Αθήνα 2014, σσ. 298 είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα. 

Το διακρίνει η επιστημονική μεθοδολογία, η πειστική κατοχύρωση των όσων αναπτύσσει, η λιπαρή γνώση των θεμάτων που καταπιάνεται, η πρωτοτυπία της σκέψης και η πλήρης ενημέρωση του συγγραφέα για τις πηγές του θέματος που αναπτύσσει.

Το έργο του κ. Σχοινά είναι κλασσικό στο είδος του ιδιαίτερα για το θέμα της Εκκλησιαστικής γλώσσας και του αιτήματος για τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων. Συνιστά το αντίπαλο δέος κατά των Νεοβαρλααμιτών και δη κατά του γνωστού καθαιρετέου κληρικού π. Βασίλειου Θερμού.

Το βιβλίο αφιερώνει κεφάλαια για τις θέσεις του Αγίου Παισίου, του Αγίου Πορφυρίου, του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Ζαχάρωφ και του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου για τη μεταγλώττιση των λειτουργικών κειμένων.

Το παρόν δημοσίευμα δεν συνιστά βιβλιοκρισία του βιβλίου του κ. Σχοινά. Γι’ αυτό ας μας επιτραπεί η παρέκβαση για το σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου που επιγράφεται “Ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος και η Ελληνική γλώσσα”. Εντυπωσιάζει η στάση του π. Επιφανίου αναφορικά με τις κατά καιρούς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που επηρέασαν βαθύτατα και τη δυνατότητα των παιδιών, που δεν διδάχτηκαν αρχαία Ελληνικά, να κατανοούν τη λειτουργική και ευαγγελική γλώσσα. 

Εντυπωσιάζει, όμως, πολύ περισσότερο η καθαρότητα της σκέψης του π. Επιφανίου και η δυνατότητά του να προβλέπει δεκαετίες πριν τι θα ακολουθούσε στο μέλλον. Ήταν τόσο συγκεκριμένος ο μακαριστός Γέροντας στις κρίσεις του που επαληθεύονταν με μαθηματική ακρίβεια δεκαετίες αργότερα. 

Γι’ αυτό χάρηκα για την ανάγνωση του ωραίου βιβλίου του κ. Σχοινά αλλά ταυτόχρονα στενοχωρήθηκα υπέρμετρα αναλογιζόμενος ότι το μισό έργο του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου παραμένει αδημοσίευτο στα αρχεία αντί να δίνει απάντηση στα προβλήματα της Εκκλησίας. Κρίμα που ο  Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου της Κεχαριτωμένης Αρχιμ. Σπυρίδων Παυλόπουλος εμμένει πεισματικά για τρεις σχεδόν δεκαετίες να κρατά αδημοσίευτους τους πολύτιμους θσαυρούς της σοφίας του Γέροντος Επιφανίου Θεοδωροπούλου. Είναι πραγματικό έγκλημα το ότι στερεί την Εκκλησία από την πολύτιμη μαρτυρία ενός σοφού και αγίου Γέροντα της εποχής μας για τόσα σοβαρά  θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία.

No comments:

Post a Comment