Friday, March 13, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΜΙΧΑΙΑΣ, ΙΩΗΛ, ΟΒΔΙΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Επισκόπου Ιερεμίου Φούντα, Οι Προφήτες Μιχαίας, Ιωήλ, Οβδιού, έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Ιανουάριος 2015, σσ. 122.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού 
=====

Δεν δίνει «ανάπαυσιν τοις κροτάφοις του και τοις βλεφάροις του νυσταγμόν» ο Σεβ. Γόρτυνος στην προσπάθειά του να κατηχεί ορθόδοξα το λαό του Θεού και να τον οδηγεί «εις νομάς σωτηρίους». Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι οι χριστιανοί μας παρουσιάζουν, ως επί το πλείστον, παχυλή άγνοια της Αγίας Γραφής. Κι αυτό είναι αυτόχρημα τραγικό. Γιατί, άγνοια των Γραφών αποτελεί άγνοια του Χριστού, σύμφωνα με τον Άγιο Ιερώνυμο. 

O Σεβ. Γόρτυνος δεν μένει στις διαπιστώσεις και τα πορίσματα. Έχει προχωρήσει στη σταδιακή μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης στη σειρά του «Λαϊκά υπομνήματα». Το παρόν βιβλίο ασχολείται με τρεις από τους Μικρούς Προφήτες. Αυτοί είναι οι Μιχαίας, Ιωήλ και Οβδιού. Απ’ αυτούς ο Μιχαίας έκανε, συν τοις άλλοις, μια σημαντική προφητεία που επαναλαμβάνεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο και αναφέρεται στη Βηθλεέμ σαν τον τόπο γέννησης του Μεσσίου, που θα κατάγεται από τη γενιά του Δαυίδ. Από την άλλη ο Ιωήλ προφητεύει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής. Τέλος ο Οβδιού ή Αβδίου (όπως τον αναφέρουν οι Ο΄) έχει γράψει το μικρότερο σε έκταση βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, που αναφέρεται στην καταστροφή της χώρας της  Εδώμ (Ιδουμαίας), διότι συνέπραξε με τους Βαβυλώνιους κατά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ στα 586 π.Χ.. 

Ο Σεβ. μεταφράζει στη δημοτική το κείμενο των Ο΄ και όπου υπάρχει ανάγκη προβαίνει σε αναλυτικά σχόλια. Των βιβλίων των τριών προφητών προηγείται κατατοπιστική εισαγωγή εν σχέσει με  τις συνθήκες υπό τις οποίες γράφει ο αντίστοιχος προφήτης, ενώ στην αρχή του κάθε βιβλίου υπάρχει η εικόνα του προφήτη-συγγραφέα και το απολυτίκιό του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνδέεται ο προφήτης με τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, που γνωρίζει ότι ένας είναι ο Κύριος Παλαιάς τε και Καινής. Στο Σεβ. εκφραζουμε τις ευχαριστίες μας και ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

No comments:

Post a Comment