ΠΑΣΧΑ, ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
======
Βρέθηκα σε πολυκατάστημα που διαθέτει πασχαλινά είδη. Απ’ όλα ο πολυμήχανος έμπορος είναι έτοιμος να βγάλει λεφτά. Πρωτίστως μου έκανε εντύπωση το άπειρο πλήθος των αυγών. Αυγά κάθε ποικιλίας και μεγέθους, πλαστικά, κεραμικά, χάρτινα σοκολατένια κ.τ.ό. Από την άλλη κότες και κοτόπουλα, κοκόρια, πετεινάρια και αυτά πλαστικά, κεραμικά, χάρτινα, σοκολατένια, ακόμη και μεταλλικά. Μεταφερόσουν ασυνειδήτως σε κοτέτσι. Κουνελάκια, μικρά, κατάσπρα, αλλά και σ’ άλλους χρωματισμούς. Κουνέλια ντυμένα με ρούχα, με αυτιά τεράστια, ακόμη και κεραμικά φορτωμένα με αυγά, προκαλούν τον αγοραστή να κορέσει την απληστία του. Ποιοί είναι οι αγοραστές; Πολλοί, πλήθος αμέτρητο. Γιαγιάδες και παππούδες, αλλά και μικρομάνες και πατεράδες, μικρά παιδάκια, ενώ δεν λείπουν και τα μεγαλύτερα, όλο ανακατεύουν την πραμάτεια και τελικά καταλήγουν εν πομπή μπροστά στα ταμεία με θεόρατες πλαστικές τσάντες και αποχωρούν σαν φρεγάδες κατάφορτες μ’ εμπόρευμα.
Το ερώτημα είναι: Καλά, με το Πάσχα ποια σχέση έχουν όλ’ αυτά; Τα κουνέλια λ.χ. είναι συμπαθέστατα ζώα, αλλά το εύλογο ερώτημα είναι και αναμένει απάντηση: Πώς κατήντησαν πασχαλινό σύμβολο; Κάπου στα βάθη της Κίνας, κάποιοι ανίδρωτοι Κινέζοι να εργάστηκαν χωρίς διακοπή, για να τα φτιάξουν εγκαίρως. Καμιά αναφορά για τον Κύριο που ανεβαίνει στο σταυρό για μας και για τα παιδάκια φυσικά, για να μας λυτρώσει από το διάβολο, το θάνατο και την αμαρτία. Πού να καταλάβουν οι πιο πάνω το «χαράς τα πάντα πεπλήρωνται της αναστάσεως την πείραν ειληφότα», ή το «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γή και τα καταχθόνια»; Μικρά γράμματα τα πάθη του Χριστού, καμιά σκέψη για μετάνοια και εξομολόγηση.
Δεν χρειάζονται τα δώρα, κακά είναι τα έθιμα; Συμμετέχουμε στη χαρά της Αναστάσεως ψυχή τε και σώματι. Ο λαός μας έχει έθιμα. Θυμίζω τα κόκκινα αυγά, που βάφονται με διάφορους παραδοσιακούς τρόπους, τις «φλαούνες» (κυπριακό παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό), τα τσουρέκια, τα πασχαλινά αρνιά, το «πάσχα» (ρωσικό γλύκισμα) και πλείστα όσα άλλα.
No comments:
Post a Comment