Saturday, March 28, 2015

Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΩΝ ΤΣΙΠΡΑ - ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ



Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΩΝ ΤΣΙΠΡΑ - ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Κανείς δεν γνωρίζει αν είναι καρπός αφέλειας ή προσπάθεια αποενοχοποίησης της συνείδησης ορισμένων που ψήφισαν αμέσως ή εμμέσως ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προσπαθούν με σαπουνόφουσκες να λειάνουν την αιχμηρότητα της ενοχής.

Αναφέρομαι στις “ευσεβείς” εκδηλώσεις του κ. Τσίπρα. "Ο Ιησούς μίλησε για υποκρισία", είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ενώ εμφανίστηκε και στη δοξολογία και στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

Αυτό ήταν! Οι φωνές και οι κραυγές και οι λυγμοί και οι αναστεναγμοί συγκίνησης των κάθε λογής ανεγκέφαλων ή ανέντιμων  ανέβηκαν ουρανομήκεις. “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμάχεται την πίστη μας”, διατείνονται, “Ο Τσίπρας εμπνέεται από τον Χριστό”, ισχυρίζονται και άλλες συναφείς σαπουνόφουσκες.

Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι οι κυβερνώντες τα βρήκαν πολύ σκούρα -όπως ανεμένετο άλλωστε από κάθε εχέφρονα άνθρωπο- στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και τη Μέρκελ. Ως εκ τούτου δεν έχουν την πολυτέλεια της ανοιχτής ρήξης με την Εκκλησία που ευαγγελίζονταν προεκλογικά.

Επιπλέον διαπίστωσαν ότι έχουν να κερδίσουν στα ουσιαστικά σημεία αν κάνουν κάποιες δημοσιοσχετιστικές υποχωρήσεις-βεγγαλικά επειδή είναι πολλά αυτά που ενώνουν τον Αρχιεπίσκοπο με τον Πρωθυπουργό.

Στο δείπνο που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος στον Πρωθυπουργό δεν παρέστη κανένας Μητροπολίτης, όπως αρχικά είχε αναγγελθεί, επειδή ακριβώς κατ' αυτόν έγιναν ύποπτες συναλλαγές.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε όλη την γκάμα των προνοιών της λυκοφιλίας των Τσίπρα- Ιερώνυμου αλλά σε τέσσερα τουλάχιστον σημεία  ο πρωθυπουργός πήρε αυτά που ήθελε από τον Αρχιεπίσκοπο. Συγκεκριμένα 
1.) εξασφάλισε τη σιωπή ή την υποτονική αντίδρασή του στην επιβολή της ηλεκτρονικής φυλακής που προωθεί η κυβέρνηση, 
2.) την προώθηση του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, 
3.) την σταδιακή μετατροπή των Ορθόδοξων Θεολογικών Σχολών σε θρησκειολογικές, και, 
4.) την μετατροπή του ορθόδοξου ομολογιακού μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό - οικουμενιστικό.

Στα τέσσερα αυτά σημεία κανένας κόπος δεν κατεβλήθη εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου να συμφωνήσει με τους όρους του κ. Τσίπρα επειδή οι στόχοι του πρωθυπουργού ταυτίζονται με τους στόχους του Αρχιεπισκόπου.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε κάποιες ανώδυνες παραχωρήσεις στον Αρχιεπίσκοπο -όπως είναι η μισθοδοσία του κλήρου- αφού γνωρίζει ότι η Εκκλησία έχει ισχυρό νομικό χαρτί από το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να  απαλλαγεί.

Δυστυχώς, όμως, ενώ αυτά είναι τα δεδομένα κάποιοι πανηγυρίζουν για την "ευσέβεια" του κ. Τσίπρα.

No comments:

Post a Comment