Thursday, March 26, 2015

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε΄

Του Πανοσ. Αρχιμ Ιωήλ Κωνστάνταρου
====

Τεράστια και ανυπολόγιστη η προσφορά του Ελληνικού Ορθοδόξου κλήρου το 1821 με τον πρωτομάρτυρα της λευτεριάς, τον Άγιο Ιερομάρτυρα Γρηγόριο τον Ε'. 

Τι κι αν οι στρατευμένοι στον αθεϊσμό, στον αριστερισμό ή και σε οποιονδήποτε άλλον ...-ισμόν προσπαθούν ματαίως να ρίξουν λάσπη στην πάναγνη και αγιασμένη ελληνόψυχη μορφή του; Τι κι αν κοάζουν οι βάτραχοι της αρνήσεως για τον δήθεν αφορισμό της επαναστάσεως του Υψηλάντη; Τι κι αν λένε τόσα και τόσα που τους επιστρέφουν στις ανόητες κεφαλές. Ο Άγιος Γρηγόριος (του οποίου το ιερό λείψανο φυλάσσεται στο Ι. Μ. Ναό Αθηνών, μαζί με αυτό της Αγίας Φιλοθέης που τόσα πρόσφερε στο δούλο Γένος και τελικώς μαρτύρησε και αυτή η Αγία από τους Τούρκους), διά του απαγχονισμού του, όχι μόνο εξαγίασε την Ελληνική επανάσταση, αλλά αποδεικνύει ότι ο Ορθόδοξος κλήρος ανέκαθεν γινόταν το ιερό σφάγιο στο βωμό της Ελευθερίας. 

Αυτήν ακριβώς την ηρωική πραγματικότητα που φράσσει τα απύλωτα στόματα των συγχρόνων γραικύλων επιβεβαιώνει και η θυσία των 10 μαρτύρων Ιεραρχών της Πελοποννήσου στην Τριπολιτσά το 1821 και αυτή την συγκλονιστική πραγματικότητα αποδεικνύει η θυσία των 11 Οικουμενικών Πατριαρχών και των 6.000 λειτουργών της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας (τόσους τους υπολογίζει ο Πουκεβίλ· άλλοι όμως υποστηρίζουν πως ο αριθμός τους περνάει τις 6.000)! 

No comments:

Post a Comment