Wednesday, April 30, 2014

ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ



ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο Newsit: 

“Πάπας Φραγκίσκος: Ελπίδα, όχι νοσταλγία…
Ήταν το δεύτερο Πάσχα του ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, και ο Πάπας Φραγκίσκος φρόντισε και πάλι με τα λόγια του να “ταξιδέψει” πιο μακριά το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

Ο “Πάπας της συνείδησης”, πρόσωπο της περσινής χρονιάς και θρησκευτικός ηγέτης πολύ πέρα και μακριά από τους περιορισμούς της τυπολογίας, αναφέρθηκε στο πραγματικό μήνυμα της Ανάστασης.

Ένα μήνυμα ανακούφισης, ασφάλειας και ελπίδας, η βίωση του οποίου ξεκινάει από την καρδιά, για να συνεχίσει στο μυαλό.

Ο Ποντίφηκας ήταν ξεκάθαρος: “Δεν πρόκειται για νοσταλγία”. Και εννοούσε ότι δεν πρέπει να σταματάμε τη διαδρομή της μνήμης στην ανάμνηση της θυσίας του Χριστού για εμάς.

Αλλά να βιώσουμε την ομορφότερη στιγμή της Ιστορίας του ανθρώπου, ως ένα διαρκές και ανατροφοδοτούμενο εφαλτήριο για να ξεκινήσουμε ένα νέο ταξίδι προς ένα καλύτερο μέλλον.

Με την ελπίδα ζώσα πραγματικότητα, και όχι απλή προσδοκία…

Χριστός Ανέστη!”

Μνημείο θεολογικής απαιδευσίας το Αναστάσιμο μήνυμα του Αγιότατου Πάπα Φραγκίσκου.

Το επίπεδο της ανάλυσης του "Αγίου Πατέρα" μου θυμίζει τα κηρύγματα ενός ιερέα που έχουμε εδώ στην Αστόρια, που πάσχει από το σύνδρομο της "οξείας μικροφωνίτιδος", και ο οποίος όταν αναφέρει τον Χριστό στα κηρύγματά του, Τον αναφέρει για να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τρόπους καλής συμπεριφοράς.!!! "Για να μπορούμε να κοιτάζουμε τον άλλο στα μάτια", όπως λέγει χαρακτηριστικά.

Καθαρά ανθρωποκεντρικό με μεγάλο απόντα τον Αναστημένο Κύριο, λοιπόν, το Αναστάσιμο μήνυμα του "Αγιότατου", ο οποίος δεν αντιλήφθηκε ότι ο Κύριος δεν ενανθρώπησε και δεν αναστήθηκε για να μας δώσει "ένα νέο ταξίδι για το μέλλον", αλλά για να μας ανοίξει τις πόρτες της αθανασίας.

"Ανθρώπινο πολύ ανθρώπινο"  ("Menschliches, Allzumenschliches")κραυγάζει θριαμβευτικά, αλλά και εν απογνώσει, ο προφήτης "του θανάτου του Θεού" ("Gott ist tot").

Και έχει δίκαιο όταν αναφέρεται στο Δυτικό χριστιανισμό.

Οσο για τον χαρακτηρισμό “Πάπας της συνείδησης”, που αποδίδει το ρεπορτάζ στον Ιησουίτη Πάπα, περιοριζόμαστε να καγχάσουμε. 

Δεν μας έφταναν οι υπόλοιπες ανοησίες και φανφανορισμοί που ακούμε για τον “Αγιο Πατέρα”, τώρα μας προέκυψε και "Πάπας της συνείδησης”

Οτι και όποια συνείδηση μπορεί να έχει ένας Ιησουίτης τέλος πάντων.

No comments:

Post a Comment