Tuesday, April 8, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΟΡΘOΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΤΕΥΧΟΣ, 102


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Ορθόδοξη Μαρτυρία, Εκδοση Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι Φίλοι του Αγίου Ορους”, Αριθμός 102, Χειμώνας 2014, σσ. 112.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Το παρόν τεύχος της “Ορθόδοξης Μαρτυρίας” είναι αφιερωμένο -κατά το πλείστον- στο θέμα “Η Εκκλησία πολεμουμένη”. Γίνεται αναφορά σε πλείστους τομείς που η Εκκλησία στο παρόν -αλλά και στο παρελθόν- αντιμετώπισε διωγμούς.

Περιέχει πλειάδα αξιόλογα άρθρα που αναλύουν το φαινόμενο των διωγμών από πολλές σκοπιές. Καταρχήν χρονολογικά, δηλαδή στην Καινή Διαθήκη, στη Ρωμαική εποχή, στην εποχή των Αρειανών, στην εποχή των Μονοφυσιτών, της Εικονομαχίας, της Τουρκοκρατίας, στη Σοβιετική Ενωση κτλ. Παράλληλα γίνεται αναφορά σε ειδικές ομάδες μαρτύρων λ.χ. γυναίκες μάρτυρες, παιδιά μάρτυρες κτλ. καθώς και άρθρα που ερμηνεύουν θεολογικά την έννοια του μαρτυρίου.

Αξιόλογη αναφορά που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο εκδότης του περιοδικού κ. Ανδρέας Κυριακού, Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως “Οι φίλοι του Αγίου Ορους”.

Εκτός του αφιερώματος το τεύχος περιλαμβάνει τις συνήθεις στήλες παρουσίασης βιβλίων και περιοδικών και αναφορά σε εκκλησιαστικά γεγονότα της περιόδου, καθώς επίσης αξιόλογα άρθρα, όπως του κ. Χριστ. Βασιλειάδη για το πότε αποκτά ψυχή το έμβρυο που έρχεται να απαντήσει την πλάνη του μ. Μοναχού Ιωσήφ Βατοπεδινού ότι δήθεν το έμβρυο εμψυχούται τον τρίτο μήνα της κυήσεως με αποτέλεσμα φυσικά με αυτή την πλάνη να καλύπτει θεολογικά τις εκτρώσεις μέχρι τον τρίτο μήνα της κυήσεως.

Το περιοδικό, εκτός από την έντυπή του μορφή, βρίσκεται και ηλεκτρονικά αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.orthodoximartyria.com.

No comments:

Post a Comment