Sunday, April 6, 2014

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955



Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Η Ομογένεια τίμησε, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, την επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ με μνημόσυνο στο οποίο προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός.

Στη συνέχεια παρετέθη νηστήσιμο γεύμα στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστορίας όπου και παρουσιάστηκε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολλούς ομιλητές, με απαγγελία ποιημάτων, με ομιλίες των επισήμων, με εθνικά τραγούδια που έψαλλαν δύο εξαιρετικές τραγουδίστριες και με την προβολή μιας συγκλονιστικής ταινίας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, για τη θυσία των ηρώων Γρηγόρη Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Παρέστησαν -μεταξύ άλλων- η κυρία Καίτη Κληρίδη, -επίτροπος για θέματα Αποδήμων- ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κύπρου, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου κ. Ηλιόπουλος και κ. Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συλλόγου -που διοργάνωσε την εξαιρετική εκδήλωση- κ. Τσέντας και ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός.

Ολοι τόνισαν ότι ο αγώνας έγινε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ότι αρχηγοί του αγώνα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Στρατηγός Διγενής και ότι ο αγώνας αυτός δεν ευοδώθηκε μεν αλλά πρέπει να συνεχιστεί αμείωτος μέχρι την τελική απελευθέρωση όλων των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Η κυρία Κληρίδου επικέντρωσε την ομιλία της στη συμμετοχή του αείμνηστου πατέρα της -πρώην Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη- και εξήγησε ότι ο ίδιος έβλεπε την εμπλοκή του στον αγώνα -με την υπεράσπιση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ στα δικαστήρια-, ως χρέος τιμής για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ηλιόπουλος ήταν σαφέστατος. 

Ο αγώνας των Κυπρίων μπορεί να συνοψιστεί στο σύνθημα “Την Ελλάδα θέλουμε και ας τρώγουμε πέτρες”, που δονούσε την ατμόσφαιρα εκείνη την εποχή, ενώ ο κ. Φιλίππου έδωσε έμφαση στους αγώνες του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Ο κ. Τσέντας τόνισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ έγινε για την Ενωση. Προσθέτουμε εμείς και όχι για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός είπε ότι το σύνθημα “Δεν ξεχνώ” πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή πλεύσης του αγώνα μας μέχρι την απελευθέρωση ολόκληρης της Κύπρου από τους Τούρκους εισβολείς.

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά για την ομιλία της κυρίας Καίτης Κληρίδου που μίλησε για τον αγώνα της ΕΟΚΑ ως αγώνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. 

Εκλαμβάνουμε τις δηλώσεις της ως αποκήρυξη ατυχών δηλώσεων που έκανε τις τελευταίες μέρες, οι οποίες -ως εικός- προκάλεσαν μεγάλη πικρία και αναστάτωση μεταξύ των Ομογενών.

Η μετάνοια κάθε ανθρώπου είναι πάντοτε ευγνωμόνως και ασμένως δεκτή. 

Αρκεί να είναι ειλικρινής.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε και ομογενής που πούλησε, “αντί πινακίου φακής”, την πατρογονική της περιουσία στους Τούρκους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παρουσία της στην εκδήλωση σημαίνει ότι αποκηρύσσει με βδελυγμία το ατιμωτικό έγκλημα που διέπραξε κατά της κατεχόμενης πατρίδας μας. Αν όχι θα επανέλθουμε.

No comments:

Post a Comment