Thursday, April 17, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Ιδιωτική Οδός” το ακόλουθο κείμενο:

“Οι ανώνυμες κυρίες "ξαναχτύπησαν", λέει η είδηση, στη Βαρβάκειο.

Συγκεκριμένα, οι κυρίες, οι οποίες δεν θέλουν να γίνει γνωστή η ταυτότητά τους κατέφθασαν το πρωί της Μ. Τετάρτης στη Βαρβάκειο Αγορά με τέσσερα πολυτελή οχήματα, συνοδευόμενες από άντρες σεκιούριτι, και διασκορπίστηκαν σε όλη την αγορά, αφού κάθισαν πίσω από τις ταμειακές μηχανές. Οι άγνωστες σε μια σπουδαία κίνηση ανθρωπιάς, πλήρωναν τις αγορές που έκαναν φτωχοί συμπολίτες μας και μάλιστα τους παρότρυναν να αγοράσουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κρεοπώλες, οι δέκα κυρίες ξόδεψαν περί τα 50.000 ευρώ, δίνοντας ανάσα σε εκατοντάδες ανθρώπους, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να γεμίσουν το πασχαλινό τους τραπέζι. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Μετά, λέει η είδηση, εντοπίστηκαν οι ανώνυμες κυρίες από δημοσιογράφους σε κοντινό οινομαγειρείο, αλλά ...φυγαδεύτηκαν από τους άνδρες της ασφάλειάς τους. 

Οι Κυρίες αυτές - το Κ κεφαλαίο παρακαλώ - μας υποδεικνύουν το Κυριακόν: "και ο Πατήρ ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ". Αυτές οι κρυπτόμενες Κυρίες μας λένε δηλαδή:
Όχι χιλιάδες σακούλες με τρόφιμα, όχι τόνους κοτόπουλα, όχι ευχαριστήριες επιστολές, που αφθονούν τούτες τις μέρες στον εκκλησιαστικό χώρο, αλλ' εν κρυπτώ... τω τα κρυπτά ειδότι... μη σκορπίση η κενοδοξία τον καρπόν της ελεημοσύνης.

Εύχομαι στις Κυρίες να παραμείνουν άγνωστες. Αυτό το χρειαζόμαστε πιο πολύ κι απ' την φιλανθρωπία τους.

Π.Α.Α.” 

Προσυπογράψουμε μέχρι κεραίας το κείμενο.

Είναι πολύ παρήγορο ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αυτό το σωστό φρόνημα όταν δίνουν ελεημοσύνη.

Αντίθετα η στάση πολλών εκκλησιαστικών φορέων δεν έχει καθόλου χριστιανικό χαρακτήρα.

Η πρόκληση της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου λ.χ. έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής.

Καταρχήν είχαμε σχεδόν καθημερινές ανακοινώσεις της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ή ρεπορτάζ του γνωστού Βατοπαιδινού Πρακτορείου Ειδήσεων για το πόσα κατεψυγμένα κοτόπουλα έστειλε και σε ποια Μητρόπολη η Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Οταν διαπιστώθηκε η αντίδραση από την προκλητική δημοσιότητα, έβαλαν τους Μητροπολίτες να εκδίδουν ανακοινώσεις με ευχαριστίες για τα κοτόπουλα που πήραν.

Σας παρακαλούμε πάρα πολύ. 

Αν η Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας, θέλει να κάνει φιλανθρωπία, όχι από υστεροβουλία και από ανθρωπαρέσκεια, αλλά για την αγάπη του Χριστού και του εμπερίστατου αδελφού, δεν είναι ορθό χριστιανικά να το διαφημίζει με αυτόν τον προκλητικό τρόπο.

Τα ίδια φυσικά ισχύουν για τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων που προσπαθούν να μας πείσουν πόσο φιλάνθρωποι και πόσο ευσεβείς είναι λόγω εκλογών.

Πώς να το κάνουμε; 

Η προκλητική διαφήμιση της φιλανθρωπίας δεν είναι χριστιανικός τρόπος να ασκείται.

Πολλώ μάλλον όταν γίνεται με αποκλειστικό κίνητρο να προβληθεί ως δήθεν Αγιος ένας πλανεμένος, τρομολάγνος και θεομπαίκτης μοναχός.

No comments:

Post a Comment