Tuesday, April 1, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στο Amen.gr το ακόλουθο Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφορικά με την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας:

“Εν σχέσει προς την εν τη Αυτοκεφάλω Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας κρατούσαν σήμερον κατάστασιν, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου δηλούνται τα ακόλουθα:

 1.- Η γενομένη ως εγένετο εκλογή του νέου Προκαθημένου της εν λόγω Εκκλησίας μετά την εκ του θρόνου αυτού παραίτησιν του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοφόρου δεν έτυχεν εισέτι αναγνωρίσεως υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών ένεκα διαπιστωθεισών κανονικής φύσεως ανωμαλιών περί την εκλογήν ταύτην.

2.- Ως εκ τούτου, οιαδήποτε κανονική πράξις εν τη εν λόγω Εκκλησία υπό της εκ της ως άνω εκλογής προκυψάσης συνθέσεως της Ιεραρχίας αυτής τυγχάνει αντικανονική και δεν αναγνωρίζεται υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  3.- Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως η Μήτηρ Εκκλησία της περί ης ο λόγος Εκκλησίας, παραμένει έτοιμον να συμβάλη εις την κανονικήν εξομάλυνσιν της, ως μη ώφελε, προκυψάσης καταστάσεως εν αυτή και καλεί πάσας τας εμπλεκομένας μερίδας όπως συνεχίσουν τας μετ᾿ αυτού συνομιλίας προς εξεύρεσιν της ενδεδειγμένης λύσεως, αποφεύγουσαι πάσαν ενέργειαν δυναμένην να περιπλέξη έτι μάλλον την υφισταμένην δυσάρεστον κατάστασιν εν τη Εκκλησία ταύτη.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 1η Απριλίου 2014

Εκ της Αρχιγραμματείας

της Αγίας και Ιεράς Συνόδου”

Το Ανακοινωθέν είναι σαφές. Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ραστισλάβ είναι αντικανονική, η σύνθεση της Εκκλησίας της Συνόδου της Τσεχίας και Σλοβακίας επίσης θεωρείται αντικανονική και δεν αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, πλην όμως, ως Μήτηρ Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλει να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο ώστε να βρεθεί διευθέτηση του προβλήματος μεταξύ των δύο πλευρών στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας.

Η αναφορά του Ανακοινωθέντος στην μη υιοθέτηση νέων μέτρων που περιπλέκουν την κατάσταση, σημαίνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει την απόφαση της περί τον Αρχιεπίσκοπο Ραστισλάβ Συνόδου, να κηρύξει το θρόνο της Μητροπόλεως Ολόμουτς κενό.

Είναι επομένως σαφές ότι το Πατριαρχείο αφήνει πολύ περιθώριο για συνομιλίες και συμβιβασμό επειδή στην πραγματικότητα αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα.

Ο Ραστισλάβ εξελέγη Αρχιεπίσκοπος, όπως εξελέγησαν και άλλοι ιεράρχες που συγκροτούν τη σημερινή σύνθεση της Συνόδου και έχουν αναγνωριστεί ήδη ως η κανονική ιεραρχία της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, από την Εκκλησία της Ρωσίας, την Εκκλησία της Ρουμανίας και την Εκκλησία της Πολωνίας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθεί να διασώσει κάποια προσχήματα και να διαχειριστεί την οδυνηρή ήττα, που υπέστη εκ μέρους της Εκκλησίας της Ρωσίας που επέβαλε τις επιλογές της στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. 

Η προσπάθεια αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε ακόμη πιο δύσκολη μετά την απόφαση για σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου το 2016. 

Οίκοθεν νοείται ότι υπάρχει πολλή δυνατότητα για εκβιασμούς εκ μέρους του Πατριαρχείου της Ρωσίας - και όχι μόνον- το οποίο μέσω των συμμάχων του στην Αντιόχεια και στην Τσεχία και Σλοβακία και αλλού, μπορεί να πιέζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ενδώσει σε λύσεις που δεν επιθυμεί να δρομολογήσει.

Το μεγάλο ερώτημα στον γράφοντα είναι για ποιο λόγο ο Παναγιότατος εμμένει στην πορεία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και αφήνει τον εαυτό του και το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκτεθειμένο σ’ αυτές τις καταστάσεις πολλώ μάλλον αφού, αν τελικά συνέλθει η Πανορθόδοξη Σύνοδος, θα είναι μια καρικατούρα Συνόδου, μια Διάσκεψη στην πραγματικότητα, που δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά απλά θα βάλει και άλλες σφήνες στην ενότητα της Ορθοδοξίας και θα Την εκθέσει στα μάτια του κόσμου.

No comments:

Post a Comment