Sunday, April 6, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΧΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

__________

Χριστόδουλου Βασιλειάδη, Διδάκτορα Θεολογίας - Υπ. Διδ. Μουσικής, Ηρωικές μορφές της Κυπερούντας, Εκδόσεις “Αγία Ταισία”, Λευκωσία, Κύπρος 2014, σσ. 68.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Μου προξενεί ιδιαίτερη χαρά όταν λαμβάνω τα βιβλία του κ. Χριστόδουλου Βασιλειάδη, Διδάκτορος Θεολογίας και αξιόλογου μουσικού, που τιμά την Κύπρο, με τις ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει και τις απανωτές εκδόσεις έργων του.

Το παρόν βιβλίο χαρακτηρίζει η λιτή και απέριττη καλαισθησία και περιέχει πολλές δεκάδες πολύτιμες μαυρόασπρες φωτογραφίες.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε τέσσερα ηρωικά πρόσωπα της Κυπερούντας (γενέτειρας των γονέων του κ. Βασιλειάδη) ήτοι του Ανδρέα Καίμη, του Χριστόδουλου Βαλιαντή, του Στέλιου Βασιλειάδη και του Πελοπίδα Βασιλειάδη. 

Το βιβλίο δίνει ανάγλυφη την Ιστορία των επικών αγώνων της Κύπρου.

Εμαθα πάρα πολλά από το βιβλίο. Πόσο αληθινά ευσεβείς ήταν οι Ελληνες της Κύπρου πριν ορισμένες δεκαετίες. Πόσο φτωχοί αλλά και πόσο γενναιόδωροι. Οτι σχεδόν όλοι ήταν πολύτεκνοι και υπερπολύτεκνοι. Πόσο αληθινά πατριώτες. Πόσο γνήσιοι και πόσο αυθεντικοί. Πόσο γενναίοι και πόσο ριψοκίνδυνοι χωρίς να χάνουν την σύνεσή τους. Αντελήφθηκα την στρατηγική τακτική του αγώνα της ΕΟΚΑ, πόσο ευρηματικοί ήταν -παρά το απονήρευτο του χαρακτήρα τους- για να ξεγελούν τους Αγγλους και να προωθούν τους στόχους τους. Εξαιτίας της ανάγνωσης του βιβλίου διαπίστωσα επίσης ποιοι πρόδωναν τον εθνικό αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου.

Συνιστώ θερμά το βιβλίο του κ. Βασιλειάδη σαν μια θαυμάσια εισαγωγή στους ηρωικούς αγώνες της Ελληνικής Κύπρου αλλά και σαν ευκαιρία για να μπορέσει ο αναγνώστης να αναπλάσει τους ηρωικούς καιρούς όταν “το θαύμα ακόμη λειτουργούσε στην Κύπρο”, όπως εύστοχα επεσήμανε ο Σεφέρης.

No comments:

Post a Comment