Thursday, April 24, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αριστείδη Βικέτου: 

“Προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος χοροστάτησε χθες στον Εσπερινό και προεξήρχε σήμερα της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, όπου είναι βρίσκεται άχρι καιρού, λόγω της κατοχής από τον τουρκικό στρατό της πόλεως της Αμμοχώστου, η έδρα της Μητροπόλεως Κωνσταντίας. Στην Θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του παραθρονίου ο επιχώριος Μητροπολίτης Βασίλειος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση των εικόνων του Αγίου Γεωργίου και της Αναστάσεως.

Αργότερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας πέρασε στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και προσκύνησε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, όπου την Μ. Παρασκευή τελέστηκε για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 η ακολουθία του Επιταφίου.

Η προγραμματισμένη  Θεία Λειτουργία  στον ναό από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου Βασίλειο τελικά δεν έγινε, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες μας από τουρκοκυπριακή πηγή,  οι αρμόδιοι  του καθεστώτος  επικαλέστηκαν τον εορτασμό της ημέρας του παιδιού, που καθιερώθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ανακοίνωσε ότι η μνήμη του Αγίου Γεωργίου θα τιμηθεί στην Λειτουργία, που θα γίνει στον ναό στις 25 Μαίου.”

Τώρα εμείς με το φτωχό μας το μυαλουδάκι δεν κατανοούμε γιατί “η ημέρα του Παιδιού” εμποδίζει την τέλεση Θείας Λειτουργίας, αλλά επιτέλους. Δεν είναι εύκολο να γνωρίζεις πώς λειτουργεί το μυαλό των Τούρκων.

Θα σταθούμε πάντως στο γεγονός ότι αλλάζει η εκδοχή από μέρα σε μέρα.

Καταρχήν μας είπαν ότι επειδή ήταν εργάσιμη μέρα δεν υπήρχαν αρκετές δηλώσεις συμμετοχής και γι’ αυτό ματαιώθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Τώρα μας λένε ότι το εμπόδιο ήταν το κατοχικό καθεστώς και η "ημέρα του παιδιού!"

Απλά δεν κατανοούν ή υποκρίνονται ότι δεν κατανοούν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το θέμα προπαγανδιστικά. Αφού πήραν με την Ακολουθία του επιταφίου αυτό που ήθελαν τώρα μας εξευτελίζουν από πάνω.

Απορία προς τον Σεβ. Κωνσταντίας-Αμμοχώστου. Ποιος είναι ο λόγος, Σεβασμιότατε, που προσκαλέσατε τον Σεβ. Μεσσηνίας στην εορτή του Αγίου; Για να τον τιμήσετε για τις ορθόδοξες θέσεις του; Για να εκφράσετε την υποστήριξή σας προς την κακοδοξία της “διηρημένης Εκκλησίας” ή για να εμπνεύσετε το ποίμνιό σας με το παραδοσιακό του ήθος;

Ο κ. Σαββάτος έλειπε από την Κύπρο! Δεν μας έφτανε ο Ερογλου και ο κατοχικός στρατός. 

No comments:

Post a Comment