Monday, April 14, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ, ΤΟΜΟΣ Δ΄ Ι. Μ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΠΟΥΡΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, συνερανισθείσα παρά των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων ημών εν η, Διά της κατά πράξιν τε και θεωρίαν Ηθικής Φιλοσοφίας ο νους καθαίρεται, φωτίζεται και τελειούται, Νυν δε πρώτον τύποις εκδοθείσα κειμένω τε και Νεοελληνική αποδόσει, Διά πόνων και επιμελείας, Των αδελφών του Ιερού Κοινοβίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπούρα, Σχόλια - περιλήψεις ενοτήτων Δημήτριος Ι. Τσελεγγίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Εις κοινήν των ορθοδόξων ωφέλειαν, Τόμος Δ΄, Εν Αρκαδία, 2013, Παρά τη Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα, σσ. 403.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Μνημειώδης έκδοση που πρέπει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε χριστιανού. Οι πιο υπεύθυνοι άνθρωποι ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν, σε δέκα τόμους, ένα μνημειώδες έργο που θα ολοκληρωθεί, συν Θεώ, με την ευλογία του Πανοσ. Αρχιμ. Φιλοθέου Καρακαλληνού, πνευματικού της Μονής, με την επιστημονική επίβλεψη του διαπρεπούς Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριου Τσελεγγίδη και με την φιλόπονη προσπάθεια των αδελφών της Μονής που ανέλαβαν την απόδοση στη Νεοελληνική της πατερικής σοφίας καθώς επίσης την αριστουργηματική βιβλιοδεσία της έκδοσης.

Το έργο άρχισε την εποχή που ηγουμένη ήταν η μ. μοναχή Θεολογία και συνεχίζει επάξια η διάδοχός της στην ηγουμενεία μοναχή Παρθενία.

Ο παρόν Δ΄τόμος της έκδοσης περιέχει έργα του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, του Αββά Φιλήμονα, του Οσίου Θεογνώστου, του Οσίου Φιλοθέου του Σιναίτη, του Οσίου Ηλία του πρεσβυτέρου και έκδικου και του Οσίου μοναχού του Θεοφάνη.

Κάθε ενότητα περιλαμβάνει προλογικό σημείωμα για το βιογραφικό του ιερού συγγραφέα και κλείνει με τα σχόλια του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και με παραπομπές σε χωρία της Αγίας Γραφής. Ολοκληρώνεται με την Βιβλιογραφία και τις περιλήψεις των ενοτήτων του κ. Δ. Τσελεγγίδη.

Σε μια εποχή τόσης πνευματικής ξηρασίας η έκδοση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα αποτελεί αληθινή όαση πνευματικής αγαλλίασης.

No comments:

Post a Comment