Friday, April 4, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Ο έγκυρος αναλυτής κ. Γ. Παπαθανασόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του επισημαίνει ορισμένα καίρια ερωτήματα που αφορούν την επικείμενη συνάντηση του Παναγιότατου με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Το μέγα ερώτημα που πλανάται όμως δεν είναι αν ο Παναγιότατος -για μια ακόμη φορά- θα συμμετάσχει σε συμπροσευχές με τον αιρεσιάρχη.

Ούτε καν το ότι πηγαίνει για να τιμήσει μια επέτειο αποφράδας ημέρας για την Ορθοδοξία.

Τα πιο πάνω είναι τόσο αυτονόητα ώστε δεν χρήζουν καν ανάλυσης.

Το πραγματικό και αναπάντητο ερώτημα είναι για ποιο λόγο, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος συμπεριφέρεται με τόση σκαιότητα και περιφρόνηση προς τον Παναγιότατο -και προς όλους γενικά τους Ορθόδοξους Προκαθημένους-, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα είναι στο περιθώριο της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην περιοχή. Ο "Αγιος Πατέρας" θα δει τον Παναγιότατο στην Νουντσιατούρα για να υπογράψουν κάποια νεφελώδη διακήρυξη χωρίς νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ δυστυχώς θα γίνουν και συμπροσευχές στον Πανάγιο Τάφο.

Το όλο σκηνικό θυμίζει την Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι.

Ενώ ο Πατριάρχης της Ρωσίας μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και “πουλούσε τσαμπουκά”, κατά την λαική έκφραση, ο Παναγιότατος δεν τόλμησε να βγάλει κιχ. 

Και πώς να τολμήσει, αφού, αν έλεγε το παραμικρό, θα έδινε το πρόσχημα στον Μακ. Μόσχας να αποχωρήσει και να παραπέμψει στις “Ελληνικές καλένδες” τη συγκρότηση της Πανορθόδοξης Συνόδου;

Ναι αλλά αυτό δεν εξηγεί ποσώς για ποιο λόγο ο Παναγιότατος δέχεται αλλεπάλληλες ταπεινώσεις και προχωρεί σε ενέργειες χωρίς ουσιαστική σημασία οι οποίες -σε τελευταία ανάλυση- στρέφονται εναντίον του κύρους του ιδίου αλλά και του θεσμού του Οικουμενικού Θρόνου και οπωσδήποτε της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν γένει!

Βασάνισα πολύ το μυαλό μου να αντιληφθώ για ποιο λόγο ο Παναγιότατος ακολουθεί αυτή την τακτική χωρίς όμως να κατορθώσω να δώσω ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα.

Για ποια Πανορθόδοξη Σύνοδο μιλούμε;

Αν ποτέ συνέλθει θα είναι Πανορθόδοξη Διάσκεψη δημοσίων σχέσεων. Οι Σύνοδοι συνέρχονται για να νομολογήσουν εναρμόνιο μέλος θεολογίας για δογματικές πρωτίστως έριδες που ταλαιπωρούν την Εκκλησία και για να διατυπώσουν Κανόνες οι οποίοι καθορίζουν τα όρια του ήθους των πιστών, τον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας κτλ..

Τι από όλα αυτά θα γίνει στη μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδο;

Τίποτα απόλυτως δεν θα γίνει. Καμία θεολογική έριδα δεν θα συζητηθεί και καμία απόφαση δεν θα ληφθεί αφού “η των πλειόνων ψήφος” -το πιο ουσιαστικό στοιχείο της λειτουργίας των Συνόδων- έχει απεμποληθεί.

Τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν κατά την αχρείαστη και επιζήμια συνάντηση του Παναγιότατου με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Δεν είναι μόνον το περί πρωτείου δόγμα που προσβάλλεται με τη συνάντηση, ούτε μόνον ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων που καταφρονείται. Είναι προπαντός η προσπάθεια του Παναγιότατου να καλλιεργήσει τις δημόσιες σχέσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο με ένα τρόπο που ευτελίζει το αξίωμά του αλλά και την Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει.

Είναι πρωτοφανής η αγένεια που έδειξε ο Πάπας Φραγκίσκος προς τον Παναγιότατο και προς τον Σεβ. Βολοκολάμσκ από την πρώτη μέρα της ενθρόνισής του.

Ούτε καν προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του. Τον έστησε να περιμένει μισή ωρα στην αίθουσα των προσκεκλημένων που θα τον προσφωνούσε ενώ τα ίδια και χειρότερα έκανε προς την Εκκλησία της Ρωσίας. Πήρε ο Σεβ. Βολοκολάμσκ εκ μέρους του Πατριάρχη Κύριλλου δώρο και ο “Αγιος Πατέρας” πήγε υπό το φως των τηλεοπτικών κάμερα και το δώρησε στον Ομότιμο Πάπα Βενέδικτο! Τόσο προκλητική περιφρόνηση.!

Επομένως; Γιατί η σπουδή να τον συναντήσει ο Παναγιότατος στα Ιεροσόλυμα; Γιατί ο Μακ. Ιεροσολύμων έδωσε ευλογία να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και να γίνουν συμπροσευχές με τη συμμετοχή του ιδίου στο ναό της Αναστάσεως; 

Θα επανέλθουμε -συν Θεώ- σύντομα να δώσουμε τη μόνη -κατά την άποψή μας- εκδοχή για την προθυμία του Παναγιότατου να συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο και να προχωρήσει στη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου.

No comments:

Post a Comment