Sunday, April 13, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Τα Εκκλησιαστικά Πρακτορεία Ειδήσεων ανήγγειλαν την κοίμηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου.

Ως χριστιανοί προσευχόμαστε για την ψυχή του και παρακαλούμε τον Κύριο να συγχωρήσει στον μεταστάντα πάντα τα εν λόγω ή εν έργω ή εν διανοία αμαρτήματα που διέπραξε.

Ο μεταστάς υπήρξε πρότυπο νεωτεριστή και εκκοσμικευμένου ιεράρχη και η έξοδος του εκ του ματαίου αυτού κόσμου δίνει ουρανόπεμπτη ευκαιρία στην Εκκλησία της Ελλάδος να εκλέξει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων επίσκοπο με φόβο Θεού, αδιάβλητο, παραδοσιακό και αφοσιωμένο στον ευαγγελισμό του κόσμου.

Στο πρόσφατο παρελθόν ακούστηκε μετά επιτάσεως ότι εν ενεργεία Μητροπολίτης -ο Σεβ. Ελασσώνος Βασίλειος- ενδιαφέρεται να μετατεθεί στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. 

Και ακόμη ότι προς τούτο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άσκησε πιέσεις στον Παναγιότατο. 

Παρά πολύ ανησυχητική είδηση -αν αληθεύει- η οποία ελπίζουμε ότι θα προσκρούσει στην σαφή και κατηγορηματική άρνηση του Παναγιότατου αφού και τους Ιερούς Κανόνες προσβάλλει και τις διατάξεις της "Πατριαρχικής Πράξης" του1928. 

Ελπίζουμε επίσης ότι θα προσκρούσει στο ορθόδοξο φρόνημα των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι Ιεροί Κανόνες, ως γνωστόν, απαγορεύουν τη μετάθεση των επισκόπων, επί ποινή καθαιρέσεως και ισόβιου αφορισμού από τη Θεία Κοινωνία, ακόμα και στην επιθανάτια κλίνη.

Επίσκοπος με ελάχιστο φόβο Θεού δεν εγκαταλείπει τα πνευματικά του παιδιά για να μετατεθεί σε άλλη πολύφερνη νύμφη.

Αλλά έλλειψη φόβου Θεού δεν θα δείξουν μόνον όσοι τυχόν Μητροπολίτες θελήσουν να μετατεθούν, αλλά και όσοι άλλοι ασυνείδητοι Μητροπολίτες ψηφίσουν υπέρ της μετάθεσης οιουδήποτε ιεράρχη.

Προσευχόμαστε για την ψυχή του μεταστάντος ιεράρχη. 

Παρακαλούμε θερμά την ιεραρχία να εκλέξει κληρικό με φόβο Θεού στη χιλιοταλαιπωρημένη Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία τα τελευταία εξήντα περίπου χρόνια, κατά παραχώρηση Θεού, ποιμαινόταν από τον μ. Σεραφείμ (Τίκα) και τον μ. Θεόκλητο (Σετάκη). 

Ικετεύουμε θερμά και υικά την Ιεραρχία να μη γίνει προσφυγή στο επάρατο μεταθετό για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Εκφράζουμε την ανησυχία ότι η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση του Οικουμενικού Θρόνου στην κηδεία του μεταστάντος και προπαντός η ανάληψη της Τοποτηρητείας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν είναι καλά σημάδια για το τι θα ακολουθήσει.

2 comments: