Monday, April 14, 2014

ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΩΣΑΤΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ;



ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Πρώτο ερώτημα:

Σεβασμιότατε Αμερικής! Δώσατε εντολή να κλείνουν οι πόρτες των εκκλησιών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Θείας Λειτουργίας;

Σήμερα Κυριακή εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone.

Εφτασα εκεί στις 9.40. Οι πόρτες ήταν κλειστές και δύο επίτροποι του ναού παρίσταναν τους bouncers και απαγόρευαν στον κόσμο να μπει στην εκκλησία μέχρι τις 10.15, επειδή, όπως μας είπαν αρχικά, αυτή την εντολή είχαν από τον ιερέα. 

Στο μεταξύ οι πιστοί έφταναν ο ένας μετά τον άλλο -υπολογίζω περί τα 100 άτομα ίσως και περισσότεροι-, οι πλείστοι με βρέφη ή μικρά παιδιά στην αγκαλιά και άλλοι υπερήλικες με το μπαστούνι στο χέρι και ικέτευαν κυριολεκτικά τους επιτρόπους να τους επιτρέψουν να μπουν στο ναό. 

Οι επίτροποι όμως, επειδή είχαν αυστηρές εντολές, ήταν άκαμπτοι, ο κόσμος λογομαχούσε μαζί τους -ορισμένοι μάλιστα πολύ έντονα- και ορισμένοι μάλιστα έφυγαν σκανδαλισμένοι και δεν λειτουργήθηκαν. 

Μπροστά στην μεγάλη πίεση του κόσμου οι επίτροποι άλλαξαν την εκδοχή και μας είπαν ότι η εντολή που είχαν να κλείσουν τις πόρτες της εκκλησίας για 35 περίπου λεπτά δεν είναι από τον ιερέα αλλά από τον Αρχιεπίσκοπο. 

Απάντησα ότι αυτό είναι αδύνατο να έχει συμβεί επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι ένας ιδιαίτερα σώφρων και νουνεχής άνθρωπος και δεν θα είχε ποτέ τόση έλλειψη διάκρισης ώστε να δώσει εντολή να κλείσουν τις πόρτες του ναού.

Οντως, Σεβασμιότατε, δώσατε αυτή την εντολή στον π. Διονύσιο ή είναι δική του η πρωτοβουλία;

Δεύτερη ερώτηση

Ο π. Διονύσιος, από την Ωραία Πύλη, ενδεδυμένος άπασαν την ιερατικήν αυτού στολήν, και πριν εκφωνήσει το “Δι’ ευχών”, απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και είπε: “Υπάρχουν μερικοί κακοί άνθρωποι -όχι Ελληνες  Αμερικανοί-, οι οποίοι δεν θέλουν να επιτρέψουν την ανοικοδόμηση δεύτερου ορόφου στο σχολείο επειδή θεωρούν ότι θα χαλάσει η αρχιτεκτονική της περιοχής. Σας ερωτώ”, είπε επί λέξει στο εκκλησίασμα, “Δεν είναι δαιμονισμένοι;” Και πήρε την απάντηση από ένα πιστό. “Είναι!” Και ο π. Διονύσιος επανέλαβε την απάντηση γεμάτος αυτοπεποίθηση και καμάρι.! 

Μήπως, Σεβασμιότατε, ο π. Διονύσιος πρέπει να μαζέψει τη γλώσσα του;

Δεν αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί αν αυτοί οι "κακοί Αμερικανοί" πληροφορηθούν ότι ο εφημέριος του ναού τους απεκάλεσε την ώρα της Θείας Λειτουργίας και στην παρουσία εκατοντάδων πιστών "δαιμονισμένους";

Ο π. Διονύσιος πληροφόρησε το εκκλησίασμα ότι ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος θα προστεί της Ακολουθίας του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή στον Τίμιο Σταυρό. 

Μήπως είναι ενδεδειγμένο να νουθετήσει κατάλληλα τον π. Διονύσιο;

Τρίτη ερώτηση:

Σεβασμιότατε! Τι είναι η Θεία Λειτουργία; Κινηματογραφική παράσταση που όταν τελειώσει η μία προβολή πρέπει να φύγουν οι θεατές, να αδειάσει η αίθουσα και μετά να μπουν άλλοι;

Από πότε ο ορθόδοξος ναός κλείνει ερμητικά με bouncers λες και είναι μασωνική στοά;

Πού ξανακούστηκαν αυτά τα πράγματα;

Πριν λίγες βδομάδες εκκλησιάστηκα στο γειτονικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Εφτασα την ίδια περίπου ώρα στον κατάμεστο από πιστούς ναό και κανένας δεν έκλεισε την πόρτα της εκκλησίας, ούτε και είδα αυτό το ρεζιλίκι να διαπληκτίζεται ο κόσμος με τους επιτρόπους για να του επιτρέψουν να μπει στο ναό.

Γιατί η ιδιορρυθμία στο ναό του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone;

Στο φυλλάδιο που εκδίδει η κοινότητα πουθενά δεν αναφέρεται ότι θα κλείσει για 35 λεπτά ο ναός.

Αντίθετα αναφέρει: 
"7.00- 10.00 πρώτη Θεία Λειτουργία
10.15-12.30 δεύτερη Θεία Λειτουργία."

Ούτε η ιστοσελίδα της εκκλησίας που συμβουλεύτηκα πριν ξεκινήσω από το σπίτι μου.

Επομένως πώς ήξεραν οι πιστοί ότι θα έκλειναν τις πόρτες του ναού;

Ποιος είναι ο λόγος που έκλεισαν τις πόρτες της εκκλησίας ήδη από τις 9.40 που πήγα εκεί;

Είναι υποχρεωμένοι άνθρωποι με βρέφη και μικρά παιδιά ή υπερήλικες άνθρωποι να στέκονται όρθιοι και να περιμένουν έξω από το ναό για περισσότερη από μισή ώρα;

Δώσατε εσείς εντολή την τελευταία στιγμή να κλείσουν τις πόρτες και δεν πρόλαβαν να το αναφέρουν στο φυλλάδιο; 

΄Η μήπως ισχύει το ανέκδοτο για τη γάτα του Πόμπου;...

No comments:

Post a Comment