Thursday, May 1, 2014

ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ “ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΝΤΙΦΗΚΩΝ



ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ “ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΝΤΙΦΗΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Με ουχί τυχούσα δυσφορία και απογοήτευση ανέγνωσα την ακόλουθη είδηση στο ιστολόγιο 
http.mospat.ru.gr/:

“Τελετή αγιοποιήσεως δύο Παπών Ρώμης του Ιωάννου ΚΓ΄ (1881 – 1963) και του Ιωάννου Παύλου Β΄ (1920 – 2005), οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των χριστιανών, πραγματοποίηθηκε στις 27 Απριλίου 2014 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου Ρώμης. Της πανηγυρικής λειτουργίας η οποία ακολούθησε την ανακήρυξη αγίων προεξήρχε ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος πλαισιούμενος από τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣ΄ και τους 850 Ρωμαιοκαθολικούς Επισκόπους από κάθε γωνιά του κόσμου, μεταξύ των οποίων και 150 Καρδινάλιους.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, του Πατριαρχείου Ρουμανίας και της Εκκλησίας της Αγγλίας. Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας εκπροσωπούσε ο Ιερέας Αλέξιος Ντίκαρεφ, στέλεχος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

Πλήθος ενός και πλέον εκατομμυρίου προσκυνητών από όλο τον κόσμο έχει συρρεύσει στην τελετή αγιοποιήσεως στη Ρώμη και περίπου δυο δισεκατομμύρια άτομα την παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση.”

Καλά όλοι οι άλλοι, αλλά -τι στην ευχή- γύρευαν οι αντιπρόσωποι των Πατριαρχείων Ρωσίας και Ρουμανίας στην τελετή “αγιοποίησης” των δύο Ποντίφηκων;

Δεν είναι σαν να αναγνωρίζουν έτσι έμμεσα ως έγκυρες τις "αγιοποιήσεις;"

Και η μεγάλη έκπληξη από την είδηση.

Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, μόνον από αυτά τα δύο Ορθόδοξα Πατριαρχεία πήγαν εκπρόσωποι;

Δεν πήγαν από το Φανάρι και από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες;

Δόξα σοι ο Θεός! Είναι κι αυτό μια παρηγοριά!

Πολύ θλιβόμαστε όμως επειδή τα δύο Ορθόδοξα Πατριαρχεία ένιωσαν ότι έπρεπε να παραστούν στην “αγιοποίηση” των δύο Παπών.

No comments:

Post a Comment