Sunday, May 18, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Διαβάσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Πρωινή” -μεταξύ άλλων- και το ακόλουθο απόσπασμα από ρεπορτάζ το οποίο διατείνεται ότι επίκειται η αντικατάσταση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου:

“Οι μητροπολίτες, υπέργηροι οι περισσότεροι, έχουν και αυτοί ''φιλοδοξίες''. Και όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι ''βυζαντινές ίντριγκες'' είναι το... χόμπι τους. 'Ετσι τώρα, κυκλοφορούν διάφορα ''σενάρια'' από ''ημετέρους'' τους, που τονίζουν την ''ικανότητά'' τους να αναλάβουν την Αρχιεπισκοπή. Τίποτα δεν αποκλείεται αν το Πατριαρχείο ακόμα και τώρα που όλα πήραν την κάτω πορεία, αποφασίσει να συνεχίσει την πολιτική απραξίας, τοποθετώντας έναν υπέργηρο και αδύναμο να ηγηθεί της Αρχιεπισκοπής, μητροπολίτη, από τους εν ενεργεία στις ΗΠΑ.

Φιλοδοξίες έχουν και μητροπολίτες εκτός ΗΠΑ. Αλλά αγνοώντας την αμερικάνικη πραγματικότητα, αν τοποθετηθεί κάποιος από αυτούς ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, απλά θα χειροτερέψει η κατάσταση.

Λογικά μία επιλογή υπάρχει αν το Πατριαρχείο θελήσει να ενδυναμωθεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Να καταργηθεί άμεσα η αυτονομία των μητροπόλεων στις ΗΠΑ και να αντικατασταθεί ο Δημήτριος με έναν νεότερο ιεράρχη, με άριστη γνώση της αμερικάνικης πραγματικότητας.

Ηλικιακά, μόνο δύο πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις: Ο μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας και ο μητροπολίτης Νέας Υερσέης Ευάγγελος. Γεννημένοι και οι δύο στις ΗΠΑ. Με άριστη κατάρτιση και οι δύο, πιστοί στο Πατριαρχείο, θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ήταν...''γλάστρα'' του Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, με...''Καρλούτσους'' να οργιάζουν. Σήμερα, η επιλογή Νικήτα θα ήταν η καλύτερη, επειδή ο Ευάγγελος έχει ''δεσποτικό χαραχτήρα'', που δεν είναι αποδεκτός από την Ομογένεια.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν το Πατριαρχείο θέλει μία δυνατή Αρχιεπισκοπή Αμερικής ή ελεγχόμενα υπολειτουργούσα που θα οδηγήσει την Εκκλησία μας στις ΗΠΑ στην...εξαφάνιση.

Το βέβαιο είναι ότι η αρχιεπισκοπία Δημήτριου, τελειώνει, μαζί με μιά χαμένη 15ετία.”

Πρώτη ερώτηση:

Ποια είναι η πηγή των πληροφοριών του δημοσιεύματος και πόσο έγκυρα και αξιόπιστα είναι αυτά που αναφέρει;

Δεύτερη ερώτηση:

Ποια σχέση έχει η ανάκληση της απόφασης για Μητροπολιτοποίηση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει;

Αν οι κατά επαρχία ιεράρχες είναι άξιοι της αποστολής τους η Μητρόπολή τους έχει ζωντάνια και δυναμισμό και ποιμαίνουν κατά Θεόν τους πιστούς. Γιατί αν λειτουργούν ως βοηθοί επίσκοποι, αντί ως κυρίαρχοι Μητροπολίτες, θα βελτιώσει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα όποια προβλήματα υπάρχουν;

Τρίτη ερώτηση:

Πώς θα αντικαταστήσει τον Σεβ. Αμερικής το Πατριαρχείο ακόμη και αν αυτή είναι η επιθυμία του;

Θα τον καθαιρέσει; Αλλά σε ποιο παράπτωμα υπέπεσε, άραγε, ώστε να είναι άξιος καθαίρεσης;

Θα τον αντικαταστήσει επειδή έχασε τη ζωτικότητα ή την οξύνοιά του;

Ουδέν τούτου αναληθέστερον.

Η πιο πρόσφατη εμπειρία που είχα από τον Σεβ. κ. Δημήτριο ήταν στην Ακολουθία του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Ουδεμία απολύτως σωματική κόπωση έδειξε παρά τον φυσιολογικό κάματο που αισθάνονται όλοι οι κληρικοί την Μεγάλη Εβδομάδα. 

Οσο για το κήρυγμα που έκανε ήταν από τα δύο ή τρία ωραιότερα κηρύγματα που άκουσα στη ζωή μου. Μυσταγωγία θεολογίας και κατόρθωμα εκκλησιαστικής ρητορικής που δείχνουν την οξύνοια, τη θεολογική επάρκεια και τις ακμαιότατες δυνάμεις του Σεβασμιότατου.

Επομένως, ακόμη και αν θέλει το Πατριαρχείο να αντικαταστήσει τον Σεβασμιότατο, με ποια δικαιολογία θα το κάνει;

Τέταρτη ερώτηση:

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ηλικιακά μόνον δύο ιεράρχες έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν Αρχιεπίσκοποι.

Εντελώς ανακριβής πληροφορία. Ο Σεβ. Πιτσβούργου Σάββας λ.χ. είναι πολύ νέος στην ηλικία. Ο Σεβ. Ντιτρόιτ Νικόλαος, ο Σεβ. Αγίου Φραγκίσκου και οι Θεοφιλέστατοι Φασιανής Αντώνιος, Μωκησσού Δημήτριος και Ζήλων Σεβαστιανός δεν είναι ιεράρχες που τους έφαγαν τα χρόνια. Αρα γιατί το δημοσίευμα τους αποκλείει για λόγους ηλικίας από την κούρσα της διαδοχής;

Πέμπτη ερώτηση:

Το δημοσίευμα αποκλείει την εκλογή Αρχιεπισκόπου εκτός των επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επειδή δεν γνωρίζουν την κατάσταση στην Αμερική.

Και αυτή είναι ανακριβής άποψη. Ο Σεβ. Γαλλίας κ. Εμμανουήλ λ.χ. -ο οποίος μάλιστα φέρεται ως ο βέβαιος διάδοχος του Σεβ. Αμερικής όταν κενώσει ο θρόνος-, σπούδασε στις ΗΠΑ και γνωρίζει επαρκώς τα δεδομένα της Αμερικής. Οι Μητροπολίτες Καναδά Σωτήριος, Νότιας Αμερικής Ταράσιος και Μεξικού Αθηναγόρας γνωρίζουν άριστα τα δεδομένα της Αμερικής. Αριστα τα δεδομένα της Αμερικής γνωρίζει επίσης και ο νέος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Αλλά ποιος είπε ότι το Πατριαρχείο -στην αποκλειστική δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η εκλογή του διαδόχου του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου-, θα στείλει κάποιο ο οποίος γνωρίζει τα δεδομένα της Εκκλησίας της Αμερικής;

Για τη Μητρόπολη Αυστρίας λ.χ. εξέλεξε τον Σεβ. κ. Αρσένιο -βοηθό επίσκοπο του Μητροπολίτη Γαλλίας- παρόλον ότι τα Γερμανικά του κάθε άλλο παρά άριστα είναι. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι έχει τις δυνατότητες να διεκπεραιώνει με επάρκεια τα καθήκοντά του.

Εκτη ερώτηση:

Γιατί μηδενίζεται η διακονία του Σεβ. Δημητρίου;
Ολοι θα θέλαμε -έστω και αν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας- να είχε αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα με διαφορετικό τρόπο, αλλά αυτό γιατί μας δίνει το δικαίωμα να μηδενίσουμε την ομόνοια και την αγάπη που έφερε στην Ομογένεια, τον σεβασμό που τρέφει εξαιτίας του για την Εκκλησία μας και την Ομογένεια η Αμερικανική Πολιτεία και την πανορθόδοξη εκτίμηση και σεβασμό που απολαμβάνει γεγονός που αντανακλά στην Εκκλησία και στην Ομογένειά μας;

Εβδομη ερώτηση:

Είναι φανερόν ότι το δημοσίευμα προβάλλει την υποψηφιότητα του Σεβ. Δαρδανελίων κ. Νικήτα. Ο συντάκτης του άρθρου γνωρίζει επαρκώς τον Σεβασμιότατο ώστε έχει τη βεβαιότητα ότι θα αποδειχθεί στην πράξη άριστος διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου;

Αυτό δεν το γράφω επειδή γνωρίζω κάτι αρνητικό για τον Σεβασμιότατο Δαρδανελίων. Αντίθετα μου είναι 100% άγνωστος. Διερωτώμαι όμως από πού πηγάζει η βεβαιότητα του συντάκτη του άρθρου.

Ογδοη ερώτηση:

Είναι φανερόν ότι το δημοσίευμα βιάζεται να συνταξιοδοτήσει τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο.
Η τελευταία φορά που συνάντησα τον π. Αλέξανδρο ήταν πριν 13 χρόνια αν δεν απατώμαι. Πλήν όμως το βίντεο που είδα πριν λίγες μέρες στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ με δηλώσεις του π. Αλέξανδρου για την επικείμενη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα Ιεροσόλυμα, κάθε άλλο παρά με έπεισαν ότι ο π. Καρλούτσος βιάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Παρόλον ότι όλα όσα είπε μου προξένησαν βαθύτατη απογοήτευση, επειδή τον απεκάλυψαν στα μάτια μου ως συνειδητό οικουμενιστή, οφείλω -για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης- να ομολογήσω τη βαθειά εντύπωση που μου προξένησε ο δυναμισμός, η ευγλωτία και η ευστροφία πνεύματος που τον χαρακτηρίζει.

Είναι γνωστό σε όλους όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση από πολλές απόψεις. 

Είναι εξίσου γνωστό ότι δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν αναπνέει από τον πνεύμονα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ποιος είναι ο λόγος, επομένως, που ο συντάκτης του άρθρου πιστεύει ότι το Πατριαρχείο βιάζεται να συνταξιοδοτήσει τον π. Καρλούτσο;

No comments:

Post a Comment