Saturday, May 24, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ “ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ” ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΣΜΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ “ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ” ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΣΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
=======

Διαβάσαμε στη Romfea.gr από το Megatv: 

“Πέρασε από τις κατά τόπους επισκοπές της Αγγλικανικής εκκλησίας η πρόταση χειροτονίας γυναικών επισκόπων, και πλέον απομένει η απόφαση της Συνόδου του Ιουλίου για την επικυρώσει.

Το θέμα έχει χρόνια διχάσει την Αγγλικανική Κοινωνία και τους πάνω από 80 εκατομμύρια οπαδούς του ανά τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι Αγγλικανικές εκκλησίες σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ έχουν ήδη γυναίκες επισκόπους.

Απομένει ωστόσο η επισκοπή του Μάντσεστερ, η οποία αναμένεται να ψηφίσει επίσης υπέρ την ερχόμενη Πέμπτη.”

Δεν είναι είδηση η όποια νεωτεριστική ασχημία στον Αγγλικανισμό. Είδηση θα ήταν αν έδειχναν οι εκπρόσωποί του εμμονή στην παράδοση.

Η χειροτονία γυναικών είναι ανέκδοτο εξ απόψεως ορθοδόξου.

Αν ο Κύριος ήθελε γυναίκες στην ιερωσύνη θα καλούσε και Μαθήτριες και όχι μόνον Μαθητές. Ας αναλογιστούμε ότι υπήρχαν πολλές γυναίκες που ακολουθούσαν τον Χριστό, οι οποίες  φάνηκαν περισσότερο από τους Αποστόλους πιστές στον Κύριο, στο Σταυρό και στην Ανάστασή Του. Και όμως ο Χριστός δεν τις συμπεριέλαβε στην ομάδα των 12. Ούτε καν των 70.

Η ίδια η Υπεραγία Θεοτόκος -τουτέστιν το ανθρώπινο πρόσωπο που πέτυχε στον ύψιστο βαθμό τη θέωση- ούτε Της δόθηκε, ούτε αξίωσε ποτέ να αποκτήσει ιερωσύνη.

Και τώρα θα επιτρέψουμε στην κάθε σουσουράδα που θέλει να μιλά για ισότητα ανδρών και γυναικών να διαμφισβητήσει την αλήθεια της Εκκλησίας και το θέλημα του Κυρίου;

Ο Αγγλικανισμός δεν ενδιαφέρεται να επιδείξει  προσοχή και σεβασμό προς το θέλημα του Κυρίου. Αλλωστε η χειροτονία των γυναικών "επισκόπων" στον Αγγλικανισμό είναι the least of our concerns. Σε μια “Εκκλησία” που κάποιοι ηγέτες της προσχώρησαν στους Δρυίδες -αρχαία ειδωλολατρική δοξασία- ή ορισμένοι από αυτούς αρνούνται τη Θεότητα και την Ανάσταση του Κυρίου, η χειροτονία των γυναικών είναι το λιγότερο που έπρεπε να μας απασχολεί τοσούτο μάλλον εφόσον για να υπάρχουν υποστατές χειροτονίες σημαίνει ότι στον Αγγλικανισμό υπάρχουν επίσκοποι με αποστολική διαδοχή κάτι φυσικά που δεν μπορεί να λεχθεί ούτε ως αστείο.

Ενα μόνον ερώτημα υπάρχει για τον Αγγλικανισμό εξ απόψεως ορθοδόξου. Γιατί στην ευχή συνεχίζεται ο διάλογος Ορθοδοξίας και Αγγλικανισμού;

No comments:

Post a Comment