Saturday, May 24, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στην εφημερίδα “Καθημερινή”:

“Τη δυσφορία της για την επικείμενη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου στην Ιερουσαλήμ εξέφρασε χθες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διά του εκπροσώπου της για θέματα διεθνών σχέσεων, μητροπολίτη Ιλαρίωνα. «Πρόκειται για μια συνάντηση μεταξύ του Πάπα της Ρώμης και του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας, αμφισβητώντας τον οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου.

Στο κέντρο των συζητήσεων Πάπα και Πατριάρχη θα βρεθεί η σταδιακή γεφύρωση του ιστορικού Σχίσματος μεταξύ των δύο Εκκλησιών, που επήλθε το 1054. Ωστόσο, η Ρωσική Εκκλησία, που εκπροσωπεί 165 εκατ. πιστούς σε σύνολο 250 ορθοδόξων ανά τον κόσμο, εννοεί να έχει βαρύνοντα λόγο αναφορικά με τους όρους της σύγκλισης. Οι στενές σχέσεις της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η υποστήριξή της από το ισχυρό ρωσικό κράτος ενισχύουν το ειδικό της βάρος, αλλά και την εμπλέκουν στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Αυτό έγινε σαφές στη διάρκεια της συνεχιζόμενης ουκρανικής κρίσης, όπου η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστήριξε τους ρωσόφωνους που εναντιώνονται στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Ρωσική Εκκλησία θεωρεί ότι πρέπει να προηγηθεί σύγκλιση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών προτού ξεκινήσουν οι προσπάθειες γεφύρωσης του Σχίσματος με τους ρωμαιοκαθολικούς. Η πρώτη, ύστερα από 13 αιώνες, πανορθόδοξη σύνοδος έχει προγραμματιστεί για το 2016.”

Σχολιάζει την είδηση της εφημερίδας “Καθημερινή” το ιστολόγιο “Θρησκευτικά”:

“Δυστυχώς η Ρωσική Εκκλησία εκφράζει τη δυσφορία της, όχι γιατί κρίνει ως θεολογικά και εκκλησιολογικά ανεπίτρεπτη την συνάντηση Φραγκίσκου-Βαρθολομαίου αλλά κυρίως γιατί δεν έχει η ίδια πρωταγωνιστικό ρόλο στο γεγονός αυτό.”

Να προσθέσουμε ότι ο καρδινάλιος Κώχ συντάσσεται βασικά με τη θέση του Σεβ. Βολοκολάμσκ ότι πρέπει να τα βρουν πρώτα οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μεταξύ τους για να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος.

Αλλά πώς θα τα βρούν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, αφού ο μεν Οικουμενικός Πατριάρχης θέλει να του αναγνωριστεί ο ρόλος του Πατριάρχη της Ανατολής και ο Πατριάρχης Ρωσίας φαινομενικά μεν θέλει ισότητα μεταξύ των ορθοδόξων προκαθημένων, στην πραγματικότητα όμως επιδιώκει σταθερά την υφαρπαγή της πρωτοκαθεδρίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών και στη συνέχεια επιβολή ρωσικού κυριαρχικού πρωτείου στην Ορθοδοξία;

Την ίδια ώρα το Βατικανό εμμένει σταθερά στις αποφάσεις της Β΄Βατικάνειας Συνόδου να μας εξουνιτίσει με την αποδοχή εκ μέρους μας του κυριαρχικού πρωτείου του Πάπα.

Με αυτά τα δεδομένα ποιες ελπίδες υπάρχουν να βρεθεί καταρχήν πανορθόδοξη συμφωνία για τα θέματα του διαλόγου και στη συνέχεια συμφωνία με το Βατικανό;

No comments:

Post a Comment