Monday, May 19, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΝΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΣΕ ΣΤΟ ΠΟΥΣΑΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΝΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΣΕ ΣΤΟ ΠΟΥΣΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========



Από τα πιο ευχάριστα γεγονότα που συνέβησαν στην Εκκλησία την τελευταία περίοδο, είναι το υπόμνημα που έστειλαν πέντε Μητροπολίτες στην Ιερά Σύνοδο αναφορικά με το κακόδοξο κείμενο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ στο Πουσάν.

Είναι καταρχήν πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι οι εν λόγω παραδοσιακοί ιεράρχες αποφάσισαν να καταπιαστούν με το θέμα την ώρα που πλείστοι όσοι άλλοι ιεράρχες γυρίζουν από πανήγυρι σε πανήγυρι χωρίς να ενδιαφέρονται για την κατήχηση του λαού του Θεού και χωρίς να θεολογούν για τα σοβαρά θέματα της πίστεως που ανακύπτουν.

Είναι όμως εξίσου ευχάριστο ότι για πρώτη φορά βρέθηκαν πέντε ιεράρχες να υπογράψουν κοινό υπόμνημα και να απευθυνθούν αρμοδίως στην Ιερά Σύνοδο.

Το κείμενο αυτό θα μπορούσε να υπογραφτεί από πολλές δεκάδες ιεράρχες αν γινόταν ο κατάλληλος συντονισμός.

Να αναφέρω δειγματοληπτικά ορισμένα μόνον ονόματα.

Οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Πειραιώς Σεραφείμ, Πατρών Χρυσόστομος, Φλωρίνης Θεόκλητος, Καστορίας Σεραφείμ, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σιατίστης Παύλος, Υδρας Εφραίμ, Σπάρτης Ευστάθιος, Κίτρους Γεώργιος, Χίου Μάρκος, Καρυστίας Σεραφείμ, Παροναξίας Καλλίνικος, Εδέσσης Ιωήλ, Αργολίδος Νεκτάριος, Ηλείας Γερμανός, Θήρας Επιφάνιος, Τριφυλλίας Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος, Κερκύρας Νεκτάριος, Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, Λαρίσσης Ιγνάτιος, Χαλκίδος Χρυσόστομου, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Γρεβενών Σέργιος, Βερροίας Παύλος, Τρίκκης Αλέξιος, Λαγκαδά Ιωάννης, Νέας Σμύρνης Συμεών, Σερρών Θεολόγος, Δράμας Παύλος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Ξάνθης Παντελεήμων, Περιστερίου Χρυσόστομος κτλ..

Θα είναι πολύ σημαντικό στο μέλλον -όποτε γίνεται αβαρία σε θέματα πίστεως- αν το σχετικό υπόμνημα υπογράφεται από δεκάδες Μητροπολίτες επειδή αυτό θα αποδεικνύει στην πράξη ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθησία των επισκόπων μας σε θέματα πίστεως.

Θερμά και υικά συγχαίρουμε τους πέντε παραδοσιακούς αρχιερείς (τουτέστιν τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ, Γόρτυνος Ιερεμία, Κονίτσης Ανδρέα, Γλυφάδος Παύλο και Ακαρνανίας Κοσμά επειδή συνέταξαν το σημαντικό αυτό υπόμνημα και αναπτέρωσαν την ελπίδα όλων μας ότι οι καραβοκύρηδες αγραυλούν στο τιμόνι.

3 comments:

  1. Αγαπητέ κ. Τελεβάντε,
    όντως το κείμενο αυτό των ιεραρχών μας, μας προξένησε μεγάλη χαρά κι ελπίδα. Βέβαια, δεν γνωρίζω αν το ότι δεν υπέγραψαν περισσότεροι οφείλεται σε κακό συντονισμό ή σε απροθυμία.
    Αυτό που θα ήθελα να καταδείξω με το σχόλιό μου, είναι ότι τα κυριότερα εκκλησιαστικά sites (romfea, dogma, amen) ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ το εν λόγω υπόμνημα.
    ΥΓ: Ο Λευκάδος Νικηφόρος που αναφέρετε, έχει αποβιώσει :)

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

    Ισως υπήρξε απροθυμια εκ μέρους άλλων ιεραρχών αλλά ίσως και δεν έγινε κρούση σε όλους να υπογράψουν.

    ReplyDelete
  3. Απ' ότι φαίνεται δυστυχώς περί άλλων τυρβάζουν κάποιοι μητρολίτες και έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους όπως εκλογικά διαπλεκόμενα ας πούμε κόκκινα ... Καλό το χρήμα αλλά να μη γίνει αυτοσκοπός και αλλά λέμε και άλλα κάνουμε ...

    ReplyDelete