Thursday, January 5, 2012

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Η αναφορά του Παναγιότατου στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προβληματίζει σοβαρά τους πιστούς.


Η Σύναξη των Προκαθημένων την 1ην Σεπτεμβρίου με την αρχή της Ινδίκτου στο Φανάρι παρουσιάζεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως Σύναξη για να μελετηθούν πρώτιστα τα προβλήματα των εμπερίστατων χριστιανών της Μέσης Ανατολής.


Αυτό άραγε απηχεί τις πραγματικές προθέσεις της σύγκλησης της Σύναξης από τον Παναγιότατο ή σε αυτό εξαναγκάστηκε να περιοριστεί εκ των πραγμάτων ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξαιτίας της πολυεπίπεδης αντίδρασης του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο με αιχμή του δόρατος τον ικανότατο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα ανέτρεψε εκ βάθρων τους σχεδιασμούς του Οικουμενικού Θρόνου για τη σύγκληση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Ορθοδοξίας;


Το δεύτερο θέμα που προβληματίζει αναφορικά με τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι ότι ο Παναγιότατος φέρεται - κατά τις διαβεβαιώσεις του - διατεθειμένος να προχωρήσει στη σύγκλησή της παρά τους φανερούς θανάσιμους κινδύνους που ελλοχεύει για την ενότητα της Ορθοδοξίας.


Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν ο Παναγιότατος αναφέρθηκε στο θέμα “για την τιμή των όπλων” ή αν όντως προτίθεται να συγκαλέσει την Μεγάλη Σύνοδο επειδή υποτιμά τους κινδύνους που υφίστανται.


Προσευχόμαστε η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη να έγινε με πλήρη συνείδηση των προθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το απόσπασμα του λόγου του Παναγιότατου που μας έδωσε αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

___________



Το εύσημον γεγονός της Συνάξεως των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της παλαιφάτου Εκκλησίας Κύπρου εις Φανάριον μεταξύ 1ης και 3ης Σεπτεμβρίου με κύριον θέμα αυτής την εξέτασιν της εκρύθμου καταστάσεως εις την Μέσην Ανατολήν.


Δια του απολυθέντος μηνύματος προς το πλήρωμα των Εκκλησιών ημών, ως και προς πάντα άνθρωπον καλής θελήσεως, εξεφράσαμεν την αλληλεγγύην και συμπάθειαν προς τους εκεί δοκιμαζομένους αδελφούς και απηυθύναμεν έκκλησιν προς τους ανά τον κόσμον πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτας δια την καθιέρωσιν αρχών και την ανάληψιν δεσμεύσεων προς ειρηνικήν συμβίωσιν των πιστών των διαφόρων θρησκειών εις τον ευαίσθητον εκείνον γεωγραφικόν χώρον.


Κατά την ιδίαν Σύναξιν ησχολήθημεν και με το θέμα της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και απεφασίσαμεν όπως επισπευσθή η διαδικασία της προπαρασκευής αυτής, ίνα καταστή δυνατή η σύγκλησις αυτής εις το ορατόν μέλλον.


Ευχόμεθα δε ίνα η προσπάθεια αυτή συνεχισθή και καρποφορήση και κατά το αρχόμενον έτος και προωθηθή περαιτέρω η διορθόδοξος συνεργασία, ίνα δίδεται η μαρτυρία των χριστιανών εις όλον τον κόσμον, ο οποίος τοσαύτην έχει ανάγκην και εις τόσα αδιέξοδα περιέρχεται άνευ της πίστεως εις τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, ζων εις το σκότος της αγνωσίας.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ


No comments:

Post a Comment