Thursday, February 3, 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ - ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ












ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ - ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Αξίζει ο δίκαιος έπαινος στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα επειδή προσπαθεί να κατηχήσει το ποίμνιό του για να συνειδητοποιήσει ότι η ορθόδοξη εορτή της μητέρας γιορτάζεται την Υπαπαντή του Κυρίου και όχι τη δεύτερη Κυριακή του Μαίου όπως καθιερώθηκε στις μέρες μας.

Η γιορτή της μητέρας, όπως γιορτάζεται σήμερα με κοσμικό περιεχόμενο τη δεύτερη Κυριακή του Μαίου, έχει τις καταβολές της στον Παγανισμό και ήταν μια γιορτή της Άνοιξης αφιερωμένη στη “Μητέρα Γαία (γη)”.

Στις αρχές του 20ού αιώνα ξανάρχισε να γιορτάζεται από τη Σκανδιναβία, ύστερα καθιερώθηκε επίσημα το 1914 στις ΗΠΑ και επεξετάθη στη συνέχεια και έγινε κοσμικό έθιμο στον υπόλοιπο πλανήτη.

Είναι πραγματικά κρίμα επειδή ως ορθόδοξοι χριστιανοί απεμπολήσαμε τα έθιμά μας και υιοθετήσαμε ξενόφερτα έθιμα. Αντί της ονομαστικής μας γιορτής (ή και παράλληλα) γιορτάζουμε γενέθλια, αντί να γιορτάζουμε και να τιμούμε τη μητέρα την εορτή της Θεοτόκου τη γιορτάζουμε ακολουθώντας ένα παγανιστικό και κοσμικό έθιμο και αντί να γιορτάζουμε τις εορτές των Αγίων καθιερώνουμε διάφορα “φεστιβάλ” τα οποία δυστυχώς εισήλθαν στο πρόγραμμα ακόμη και ενοριών και Μητροπόλεων.

Παράλληλα ο Σεβασμιότατος Βεροίας - με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής (ορθόδοξη, όπως είπαμε, γιορτή της μητέρας) - βράβευσε γενναιόδωρα πέντε πολύτεκνες οικογένειες της Μητροπόλεως του.

Με αυτή του την ενέργεια ο Σεβασμιότατος Βεροίας πέτυχε και ορθόδοξα να κατηχήσει το ποίμνιό του και τους πολύτεκνους να τιμήσει, αλλά και να χτυπήσει το ξενόφερτο και κοσμικό έθιμο της γιορτής της μητέρας.

Ας ευχηθούμε ότι αυτή η ορθή ενέργεια του Σεβασμιότατου Βεροίας θα επεκταθεί σε όλες τις Μητροπόλεις ώστε και η εορτή της μητέρας να γιορτάζεται μέσα σε ορθόδοξα πλαίσια αλλά και η ηρωική πολυτεκνία να επιβραβεύεται.

Στις δύσκολες - από κάθε απόψη - μέρες που ζούμε οι πολύτεκνοι είναι οι συνάνθρωποί μας που αίρουν τον σταυρό του Κυρίου. Οσοι τους ενθαρρύνουν και έρχονται αρωγοί στο δύσκολο έργο τους γίνονται Κυρηναίοι του Σταυρού τους.

Παραθέτουμε την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
=============
Ανήμερα της Υπαπαντής, που η εκκλησία μας τιμάει το ιερό πρόσωπο της μητέρας, διοργανώθηκε από την ιερά Μητρόπολή μας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Ημαθίας, εκδήλωση αφιερωμένη στην μητέρα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο και κύριος ομιλητής ήταν η δις. Μάρθα Μελισσανίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η διαπαιδαγώγιση των παιδιών κατά τον άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο».

Καλλιτεχνικά πλαισιώθηκε από την μικτή χορωδία της ιεράς Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Κεχαγιά που απέδωσε επίκαιρα τραγούδια για τη μητέρα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβαμιώτατος τίμησε πέντε πολύτεκνες οικογένειες με χρηματικό βραβείο συνολικού ποσού 2.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ:

Αναγραφές,

Ιερά Μητρόπολις Βεροίας

No comments:

Post a Comment