Monday, February 14, 2011

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΠΟΝΕΙΤΑΙ ΑΣΚΟΠΑ Ο ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ;



ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΠΟΝΕΙΤΑΙ ΑΣΚΟΠΑ Ο ΣΕΒΑΣΤΟΣ
ΚΑΙ ΣΟΦΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Εχει υποπέσει στην αντίληψή μας κάτι το άπρεπο το οποίο θα παρακαλέσουμε θερμά όλους τους ευλαβείς χριστιανούς να το προσέξουν ιδιαίτερα.

Πρόσεξα ότι ο γνωστός για τη μεγάλη του αρετή και τόσον αγαπητός σε όλους για τη βαθύτητα του θεολογικού του νου και την ευρύτατη πολυμάθεια Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Βαδραχάνης προσκαλείται σχεδόν επί εβδομαδιαίας βάσεως στην Π.Ο.Ε. για ομιλίες.

Ας μας επιτραπεί η παράκληση προς τους σεβαστούς αδελφούς της Π.Ο.Ε. να μην καταπονούν χωρίς ουσιαστικό λόγο - “από αδιάκριτη ευλάβεια”, όπως έλεγε ο Άγιος Παίσιος σε αυτές τις περιπτώσεις - τον ακούραστο αυτό εργάτη της Εκκλησίας και του Εθνους.

Η Π.Ο.Ε. μπορεί να βρει πολλούς και καλούς ομιλητές. Δεν είναι ορθό κληρικοί της βαθύτητος του πνεύματος και της οξύνοιας του π. Μελετίου να καταπονούνται επί εβομαδιαίας βάσεως για να κάνουν ομιλίες στην Π.Ο.Ε.. Σκεφτείτε τον καυμένο τον π. Μελέτιο να αναγκάζεται να παίρνει τα αεροπλάνο από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, όπου προσφέρει το πολύτιμο ποιμαντικό έργο του, και να αναγκάζεται να πηγαίνει στην Αθήνα κάθε βδομάδα για μια ομιλία!!! Ε πώς να το κάνουμε; Οσο και να είναι ψυχωφέλιμο και πολύτιμο είναι υπερβολικό!

Νομίζω ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της ευγένειας και του απύθμενου φιλότιμου του λαμπρού αυτού κληρικού που λαμπρύνει κυριολεκτικά την εν Ελλάδι Εκκλησία με την ιεροπρέπεια, το ήθος, τη θεολογική σοφία και την απαράμιλλη σε σεμνότητα και αγιότητα γλώσσα που μετέρχεται.

Ο Πανοσιολογιότατος θα πρέπει το πολύ να προσφωνεί άπαξ του ενιαυτού την Ακαδημία Αθηνών ή τέλος πάντως ένα ισάξιο κύρους Ιδρυμα. Δεν είναι δυνατόν να προσκαλείται, επί εβδομαδιαίας βάσεως, από μια χριστιανική οργάνωση.

Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως πόσον ευήκοα τείνουν τα ώτα τους οι ακροατές των ομιλιών του, για να γευθούν τους ηδύποτους χυμούς της σοφίας του, αλλά ας σεβαστούμε και το εύρος, το βάθος και το ύψος του έργου που επιτελεί ο Πανοσιολογιότατος στην ακριτική Φλώρινα!

Ας μην επιφορτίζεται ο δυστυχής άκων και συρόμενος, επί εβδομαδιαίας βάσεως, σε τόσο μόχθο.

Δεν κάνει! Είναι θησαυρός για την Εκκλησία.

Οσοι βρισκόμαστε στις υπώρειες και αγωνιζόμαστε - αν αγωνιζόμαστε - να βάλουμε το πόδι στο πρώτο σκαλοπάτι των αρετών δεν κάνει να καταπονούμε τους ελάχιστους που εν μέσω αστραπών και νεφέλης βρίσκονται στο θείο γνόφο και βλέπουν ενώπιος ενωπίω τον Κύριο. Είναι άπρεπο να τους αποσπούμε με τα εφήμερα και τα επουσιώδη ενώ μπορούν να εκτείνουν τας οσίους χείρας προς τον Κύριο για να δεηθούν υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και των δικών τους αγνοημάτων.

Μην τα θέλουμε όλα στην υδροκέφαλη Αθήνα. Ας αφήσουμε και κάτι στην ηρωική Μακεδονία μας! Είναι δυνατόν ο Αγιος Φλωρίνης να αφήνει τέτοιο θησαυρό να φεύγει τόσο τακτικά από τη Μητρόπολή του;

Θα επανέλθουμε επί του θέματος! Αν χρειαστεί. Ελπίζουμε φυσικά να μη χρειαστεί.

Ακόμη και η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, αγαπητοί φίλοι της Π.Ο.Ε., το αδαμάντινο διάδημα φορά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οχι κάθε βδομάδα. Είπαμε! Και λίγη διάκριση δεν βλάπτει.

1 comment:

  1. Τα λόγια είναι περιττά,συμφωνώ μαζί σας αν και δεν γνωρίζω ποιοί είναι της εν λόγο οργάνωσης!Ο ίδιος του μιά και κατοικοεδρεύει στον ουράνιο γνώφο της νοεράς προσευχής...δεν μας κάνει την χάρη να παραμείνη εκεί για να έχουμε και μέσον οι υπόλοιποι καϋμένοι άνθρωποι;Όντως λίγη διάκριση δεν έβλαψε κανέναν μας,αλλά κ.Παναγιώτη μου αυτός ο σπουδαίος κληρικός απο Πτολεμαϊδα πλευρά με τόσα "χαρίσματα",ακόμη να αποκτήσει το χάρισμα της διακρίσεως των πνευμάτων για να ξέρει πότε να αποδέχεται τις προσκλήσεις;;;

    ReplyDelete