Thursday, February 17, 2011

Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Β΄ΚΑΙ Ο ΠΑΝΡΩΣΙΚΟΣ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ











Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Β΄

ΚΑΙ Ο ΠΑΝΡΩΣΙΚΟΣ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Η κατατάξη του Τσάρου Νικόλαου Β΄και της οικογένειάς του μεταξύ των Αγίων έγινε κατόπιν πολλής συζήτησης και προβληματισμού. Τελικά το Πατριαρχείο Ρωσίας προχώρησε στην Αγιοκατατάταξη του Τσάρου Νικόλαου για να γεφυρωθεί το σχίσμα με την υπερόριο Εκκλησία των Ρώσων η οποία δημιουργήθηκε μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην πρώην Σοβιετική Ενωση.


Δεν γνωρίζω αν ο Τσάρος Νικόλαος είναι Αγιος στα μάτια του Θεού. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι ο “Πανρωσικός” εθνοφυλετισμός προσπαθεί και θα προσπαθήσει και στο μέλλον ακόμη πιο έντονα να εκμεταλλευτεί το θέμα για τους δικούς του στόχους.


Είναι πραγματικά λυπηρό να διαπιστώνεις ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες υπεισέρχονται ακόμα και στο ποιοι και γιατί κατατάσσονται μεταξύ των Αγίων.


Με αυτό δεν σημαίνει ότι εκφράζω την άποψη ότι ο Τσάρος Νικόλαος και η οικογένειά του είναι ή δεν είναι Αγιοι. Αυτό εναπόκειται στην κρίση του Αγίου Θεού αποκλειστικά και μόνον. Οι δικές μου προσευχές είναι όλα τα μέλη της Τσαρικής οικογένειας να συγκαταριθμούνται μεταξύ των Αγίων και ο μαρτυρικός τους θάνατος να λογίζεται ως δεύτερο βάπτισμα - βάπτισμα αίματος - στα μάτια του Θεού.


Σε κάθε περίπτωση η τσαρική οικογένεια δεν εκτελέστηκε επειδή παρέμεινε πιστή στην Ορθοδοξία αλλά επειδή η ύπαρξή της ήταν απειλή για το νεοπαγές κομμουνιστικό καθεστώς των Μπολσεβίκων. Γι' αυτό και δεν αποκαλείται μάρτυρας αλλά το "πάθος φέρων".


Το σίγουρο είναι ότι η ζωή του Τσάρου Νικόλαου Β΄ δεν υπήρξε από πολλές απόψεις αγία και οι ποικιλόμορφες σχέσεις της Τσαρίνας με μη ορθόδοξες προσωπικότητες - όπως είναι ο διαβόητος Ρασπούτιν και όχι μόνον - είναι ιστορικά στοιχειοθετημένες.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΩΣΟΙ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Β’

===========


Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη για να προσκυνήσουν τη "θαυματουργή" εικόνα του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Νικόλαου Β΄, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους και αγιοποιήθηκε από τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία το 2000.

"Είμαι Ρώσος και ορθόδοξος και για εμένα ο άγιος μάρτυρας Νικόλαος Β΄ είναι ένα σύμβολο της Ρωσίας", είπε ο Ανατόλι Κρούγκλοφ, 65 ετών, ενώ περίμενε στην ουρά που κατέληγε στην εικόνα, σε ένα εκθεσιακό κέντρο της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας.

Η εικόνα του τελευταίου τσάρου είναι αντίγραφο της αυθεντικής που βρίσκεται στις ΗΠΑ και η οποία το 1998 θεωρήθηκε "θαυματουργή" επειδή αναδίδει ευωδιά μύρου.

Ο τότε πατριάρχης της Ρωσίας, Αλέξιος Β', είχε τοποθετήσει την εικόνα σε ένα αεροπλάνο για να πετάξει πάνω απ' όλη τη Ρωσία.

"Η αναγέννηση της Ρωσίας θα ξεκινήσει με την αναγέννηση της πίστης. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω πολύ κόσμο εδώ, κοντά στην εικόνα του τσάρου μάρτυρα", είπε ο 57χρονος Σεργκέι Αντοτσένκοφ.

Ο Νικόλαος Β', η σύζυγός του Αλεξάνδρα και τα πέντε τους παιδιά εκτελέστηκαν από την Τσεκά, την πολιτική αστυνομία των Μπολσεβίκων, στις 17 Ιουλίου 1918 στο Εκατερίνεμπουργκ των Ουραλίων. Τα λείψανά τους ενταφιάστηκαν το 1998 στην Αγία Πετρούπολη, στον οικογενειακό τάφο των Ρομανόφ.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”


No comments:

Post a Comment