Saturday, February 5, 2011

ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ


ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΤΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Υπάρχουν κάποιοι που απορούν για τη συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος των εγκλωβισμένων Ελλήνων της Καρπασίας.


Η Ιστορία όμως είναι αδιάψευστος μάρτυρας των μεθόδων που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για να επιβάλουν εθνοκάθαρση στα εδάφη που καταλαμβάνουν.


Σε πρώτη φάση μετέρχονται ομαδικές σφαγές που συνοδεύονται με βιασμούς των γυναικών. Ως αποτέλεσμα οι νόμιμοι κάτοικοι μιας περιοχής τρέχουν αλαφιασμένοι μακρυά από τον τόπο καταγωγής τους, για να γλυτώσουν τη ζωή και την τιμή των παιδιών τους.


Σε δεύτερη φάση, σε όσους καταχτημένους απέμειναν, επιβάλλουν καθημερινά τέτοια μαρτύρια και ταπεινώσεις ώστε τους αναγκάζουν σιγά - σιγά να μεταναστεύσουν ή αν ελάχιστοι αντέξουν δεν τους αφήνουν να στεριώσουν και να ζήσουν με ασφάλεια.


Στο τέλος μένουν μόνον οι πιο προχωρημένης ηλικίας άνθρωποι ο οποίοι σβήνουν αβοήθητοι με το πέρασμα του χρόνου.


Παράλληλα, ενώ οι εθνοκαθάρσεις διεξάγονται συστηματικά και με αποφευκτέα συνέπεια, κύματα Τούρκων εποίκων κατακλύζουν τις καταχτημένες περιοχές ώστε σταδιακά καθίστανται η πλειοψηφία η οποία πνίγει κυριολεκτικά τους ελάχιστους εγκλωβισμένους.


Η κατάσταση αυτή δεν διορθώνεται ούτε με ψηφίσματα, ούτε με συνομιλίες, ούτε με ευχολόγια και διαμαρτυρίες. Η Τουρκία κατανοεί μόνον τη γλώσσα της δύναμης. Η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει αμέσως να ζητήσουν τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ενωμένη Ευρώπη και να συγκροτήσουν τις αναγκαίες περιφερειακές συμμαχίες για να δημιουργηθεί το αντίπαλο δέος στην Τουρκική θρασύτητα.


Οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν αργά ή γρήγορα και τυπικά. Οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν ούτε ακόμη τις εθνομειοδοτικές προτάσεις του Χριστόφια. Θέλουν τα πάντα! Και θα τα πάρουν εκτός αν οι Ελληνες και της Κύπρου και της Ελλάδας αφυπνιστούν και κατανοήσουν την αδιέξοδη πορεία που ακολουθούν.


Τολμά κανείς νουνεχής άνθρωπος να ισχυριστεί ότι ευελπιστεί - με τις ηγεσίες που έχουμε και στην Κύπρο και στην Ελλάδα - ότι βλέπει στον ορίζοντα τέτοια προοπτική;


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

============


Την πλήρη απαγόρευση τέλεσης της Ακολουθίας του Εσπερινού οποιανδήποτε ώρα και ημέρα στις εκκλησίες της κατεχόμενης Καρπασίας επέβαλαν οι κατοχικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας.


«Οι νέοι περιορισμοί στις θρησκευτικές ελευθερίες των σκλαβωμένων Ελλήνων έρχονται να επιβαρύνουν το κλίμα τρομοκρατίας και απόγνωσης που δημιουργήθηκε με τη βίαια διακοπή της λειτουργίας των Χριστουγέννων στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο» προστίθεται.


Για να επιτρέψουν την τέλεση εσπερινού, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «οι Τούρκοι απαιτούν να εξασφαλιστεί "άδεια" από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του ψευδοκράτους για την οποία προνοούνται χρονοβόρες και ταπεινωτικές διαδικασίες».


Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας αναφέρει ότι «απογραφή των όσων απέμεναν Ελλήνων της μαρτυρικής Καρπασίας διενεργούν οι Τούρκοι κατακτητές με σαφή στόχο να αλλοιώσουν στοιχεία ως προς την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας, την οποία επιδιώκουν να μεταβιβάσουν παρανόμως σε νέες οικογένειες εποίκων».


«Ταυτόχρονη και παράλληλη είναι η προσπάθεια πειθαναγκασμού των Καρπασιτών να αποδεχθούν αλλαγή των επωνύμων τους ώστε να διευκολυνθούν στην “αμφισβήτηση” των τίτλων ιδιοκτησίας που κατέχουν από την εποχή της βρετανικής κατοχής ή επί Κυπριακής Δημοκρατίας», προστίθεται.


Οι Τούρκοι «απογραφείς» εμφανίζονται μάλιστα ενοχλημένοι στις περιπτώσεις αρχαίων ελληνικών ονομάτων, όπως π.χ. Αλέξανδρος που παραπέμπουν στις ελληνικές μας ρίζες, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας εκκλησιαστικών ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment