Friday, February 25, 2011

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ



Ενα πολύ ενδιάφερον άρθρο δημοσίευσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αγκόλας κ. Σεραφείμ στον “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ” στο οποίο παραπέμπουμε τον καλό αναγνώστη. Εδώ θα περιοριστούμε να μεταφέρουμε μια σειρά από οξυνούστατα γνωμικά που είναι διάστικτο το άρθρο του Σεβασμιότατου Αγκόλας.



ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΛΥΒΥΗΣ

Του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ

===================


1.) “Αυτοί που καθιστούν την ειρηνική αλλαγή αδύνατη, θα κάνουν τη βίαιη ανατροπή αναπόφευκτη”.

Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός Πρόεδρος [1960-1963]


2.) Στη περίπτωση αυτή ισχύει ο λόγος του γνωστού Γερμανού γνωμικογράφου που λέει ότι “Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν”, (Georg Christoph Lichtenberg,1742-1799).


3.) H εποχή των δικτατοριών πέρασε, η εποχή μας χρειάζεται πλέον δημοκρατικές κυβερνήσεις, γιατί όπως θα μας έλεγε κι άγιος Αυγουστίνος, “Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία”.


4.) «Πίστη στην πατρίδα, πάντα. Πίστη στην κυβέρνηση, όταν το αξίζει», Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας


5.) Απλώς ίσως στις Δυτικές Κοινωνίες της υπερκατανάλωσης, όταν μάλιστα οι πολιτικοί που μας κυβερνούν μας κλέβουν τότε συμβαίνει αυτό που τόνισε ο Μοντεσκιέ, “Η πολυτέλεια καταστρέφει τις δημοκρατίες. Η φτώχεια τις μοναρχίες”.


6.) Εδώ έχει δίκαιο κι ο σοφός Πλάτωνας που έλεγε ότι “Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου”.


7.) Τότε μόνο θα μπορέσουν οι σύγχρονοι πολιτικοί μας να διαψεύσουν αυτό που είχε πεί κάποτε ο γνωστός Σοβιετικός Ηγέτης Νικήτα Χρουτσώφ ότι «Οι πολιτικοί είναι παντού ίδιοι: Υπόσχονται να χτίσουν γέφυρες ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν ποτάμια».


No comments:

Post a Comment