Saturday, February 12, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗΝ ΣΑΜΟΥΗΛ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

==========


Αρχιμ. Νικοδήμου Γ. Αεράκη, Ιεροκήρυκος, Κανών Παρακλητικός εις τον πανεύφημον προφήτην Σαμουήλ, Ου η μνήμη τελείται τη κ΄Αυγούστου, Αθήναι 2010, σσ. 16.


Το 93ον βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Αεράκη. Πλείστα από τα έργα που έγραψε είναι υμνολογικού περιοχομένου.


Παραδοσιακός κληρικός με την όλη σημασία του όρου ο π. Νικόδημος αφιέρωσε τη ζωή του στο Χριστό και τον πλησίον και καλλιέργησε στο έπακρο το τάλαντο που του έδωσε ο Χριστός για να εμλπουτίσει τους υμνολογικούς θησαυρούς της Εκκλησίας.


Απέδειξε έτσι- και εις αυτό - εαυτόν αληθινό μαθητή του μακαριστού Γέροντα Επιφανίου ο οποίος με τη ζωή και τη θεολογική του σκέψη αποτελούσε τον αντίποδα της αίρεσης των Νεοβαρλααμιτών.


Εκφράζω την ισχυρή πεποίθηση ότι, αν ο μακαριστός π. Επιφάνιος ζούσε σήμερα, οι Νεοβαρλααμικές ασχημίες θα είχαν καταπνιγεί εν τη γενέσει τους. Η δυναμική μορφή του, το θεολογικό του κύρος και η δύναμη της σκέψης του θα συνέτριβαν “ως σκεύη κεραμέως” τις Νεοβαρλααμικές καινοτομίες.


Στο πόνημα του αυτό ο π. Νικόδημος συνθέτει ένα πολύ ωραίο παρακλητικό κανόνα στον Προφήτη Σαμουήλ και δίνει έτσι στους πιστούς την ευκαιρία να προσεύχονται και να ζητούν τη μεσιτεία του προς τον Κύριο.


Οσο για τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου ο π. Νικόδημος τα διαθέτει για την αποπεράτωση την εξαιρετικού αρχιτεκτονικού κάλλους εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στην Ερμιόνη.

No comments:

Post a Comment