Saturday, February 19, 2011

ΧΑΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ




Χάθηκε μέσα στις επιτροπές η θέση της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Αλλά μήπως για την “κάρτα του πολίτη”;

Αυτή είναι η προσφιλής τακτική του Αρχιεπισκόπου για να δίνει το χρόνο στους άθεους κυβερνώντες να επιβάλλουν τα συνωμοτικά τους σχέδια.

Οταν διαπίστωσε ότι έχει βασικές αντιρρήσεις η Αρχή Προστασίας των προσωπικών δεδομένων για το ηλεκτρονικό φακέλλωμα ο Αρχιεπίσκοπος άρχισε να ρίχνει άσφαιρα πυρά κατά της “Κάρτας του πολίτη” με γενικολογίες μέχρις ότου δουν οι κυβερνώντες από ποιο παράθυρο θα μας σερβίρουν τη φαλκίδευση της ελευθερίας μας.

Το ίδιο και για τα θρησκευτικά. Προαιρετικά, θρησκειολογικά και στα κατηχητικά αλλά σιγά - σιγά μέχρις ότου το χωνέψουμε και ανάλογα με τις αντιδράσεις που συναντούν.

ΧΑΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
=========

Με γοργούς ρυθμούς η Πολιτεία προχωρά στην υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής του μαθήματος σε επιλεγόμενο στο Νέο Λύκειο ενώ είναι βέβαιη η μετατροπή του σε θρησκειολογικό στο Γυμνάσιο, κατά δήλωση της Υπουργού Παιδείας στο Λονδίνο.

Δυστυχώς με σαφείς και εκπεφρασμένες τις προθέσεις της Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, η Ποιμαίνουσα Εκκλησία παραπέμπει το ζήτημα από τη μια συνοδική Επιτροπή στην άλλη και καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν κάνει ώστε να σταματήσει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού υποβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος.

Τους τελευταίους μόνο μήνες η Ιερά Σύνοδος συγκρότησε τρεις διαφορετικές Συνοδικές Επιτροπές για το μάθημα των Θρησκευτικών. Συγκεκριμένα:
Α) Πριν από ένα χρόνο και πλέον, η ΔΙΣ σε συνεδρίαση της 12ης/1/2010 προχώρησε στη στελέχωση της «Επιτροπής για την Παιδεία και την Νεότητα» και μέλη της ορίστηκαν: Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και οι Αξιότιμοι κ.κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, Ηλίας Λιαμής και Αθανάσιος Παπαθανασίου. Γραμματείς της Επιτροπής ορίσθηκαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Μπόγρης και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αντώνιος Καλλιγέρης.
Μετά από επτά μήνες στις 26 Αυγούστου 2010 η ΔΙΣ ενημερώθηκε «από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Νεότητος, για το ότι η ως άνω Επιτροπή κατέγραψε όλες τις απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία, έχει σαφή γνώση του θέματος και είναι σε θέση να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους φορείς».

Β) Στις 6 Οκτωβρίου 2010, δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας μετά από προσωπική πρόταση του Αρχιεπισκόπου αποφασίστηκε η ειδική Συνοδική επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος να μελετήσει τα βιβλία των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και των Νεοελληνικών Κειμένων και να κάνει διάβημα προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ώστε να διορθωθούν τα εν λόγω βιβλία. Άμεση μάλιστα ήταν τότε η αντίδραση της Υπουργού Παιδείας που δήλωσε ότι "Τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το Υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο".

Γ) Πριν από ένα μόλις μήνα, στη συνεδρία της 12ης/1/2011 «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε Επιτροπή αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο και έναν εκπρόσωπο που θα ορίσει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, προκειμένου να μελετήσει το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και να εκφράσει τις απόψεις της Εκκλησίας στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων».

Το έργο των συνοδικών Επιτροπών που ασχολούνται με το μάθημα των Θρησκευτικών είναι εκτός από ετεροχρονισμένο και αναποτελεσματικό. Η Σύνοδος αποφασίζει να ασχοληθεί με το περιεχόμενο των βιβλίων Θρησκευτικών πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή τους στη σχολική εκπαίδευση και ενώ ετοιμάζονται νέα βιβλία στα οποία η ορθόδοξη χριστιανική θρησκευτική εκπαίδευση θα αντικατασταθεί από τη θρησκειολογία. Η Πολιτεία προχωρά σε διπλή υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος (επιλεγόμενο στο Λύκειο – θρησκειολογικό στο Γυμνάσιο) και οι Συνοδικοί αρκούνται, ως μέγιστη έκφραση της αγωνίας τους για το μάθημα να παραπέμπουν το ζήτημα σε συνοδικές επιτροπές.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, εγνωσμένος φίλος των θεολόγων του ΚΑΙΡΟΥ και του Συμβούλου Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που τώρα υλοποιούν την μετατροπή του μαθήματος σε θρησκειολογικό, μετέχει πάντα στις συνοδικές αυτές επιτροπές. Ποια αλήθεια ειδική γνώση του ζητήματος του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος και πάντοτε επιλέγεται για τις σχετικές Επιτροπές; Οι θεολόγοι που βάλθηκαν να υλοποιήσουν τις προθέσεις του υπουργείου στην πράξη, γνωρίζουν καλά τους διαδρόμους τόσο της Αρχιεπισκοπής όσο και της Μητροπόλεως Δημητριάδος και της Ακαδημίας του Βόλου και με χαρά βλέπουν τον αγαπημένο τους Μητροπολίτη Ιγνάτιο αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να «ελέγχουν την κατάσταση» και με ευγενικό τρόπο να φιμώνουν επισκοπικές φωνές ανησυχίας για το μέλλον του θρησκευτικού μαθήματος.

Έτσι αναβάλλεται επ’ αόριστον η σαφής τοποθέτηση της Συνόδου απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια υποβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος και η Πολιτεία ανενόχλητη εφαρμόζει το σχέδιο της αλλοίωσης του θρησκευτικού μαθήματος ως ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη κατάργησή του.

ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment