ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΝΟΣ ΕΝΑΡΕΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========
Να ευχαριστήσουμε τον κ. Πολυγένη για τη γνωριμία που μας έκανε με ένα ενάρετο Μητροπολίτη της Κρήτης, ο οποίος διακονεί με πνεύμα Χριστού τη Μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων μια μικρή σε αριθμό ψυχών Μητρόπολη της Κρήτης που απλώνεται όμως σε εκτενή γεωγραφικά όρια.
Πολύ μας συγκίνησε ο Σεβασμιότατος επειδή η όλη εμφάνισή του δείχνει παραδοσιακό κληρικό αλλά και είναι μάρτυρας του ασκητικού πνεύματος που ζει. Η φωτογραφία του χώρου που έδωσε συνέντευξη στον κ. Πολυγένη μοιάζει με κελλί μοναχού! Οχι με επισκοπείο.
Η δε άρνησή του να μετατεθεί σε άλλη πολύφερνη Μητρόπολη δείχνει το σεβασμό του προς τους Ιερούς Κανόνες αλλά και την ορθόδοξη εκκλησιολογική του συνείδηση.
Η άδολη αγάπη του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η σύνεση με την οποία προσεγγίζει όλα τα θέματα είναι φανερή.
Πολλή προσοχή επίσης αξίζουν οι θέσεις του για την απαγόρευση που θέλει να επιβάλει η Πολιτεία στην Εκκλησία να μη χειροτονεί κληρικούς, επειδή αδυνατεί να αντιληφθεί να κατανοήσει ότι οι ιερείς είναι δημόσιοι λειτουργοί. Οχι δημόσιοι υπάλληλοι.
Μόνον ο καλός Θεός ξέρει πόση χαρά μας προξενεί όταν ακούμε για ενάρετους κληρικούς κάθε βαθμίδας και πόση θλίψη προξενείται στην ψυχή μας όταν ακούμε για σκανδαλοποιούς κληρικούς.
Ο κόσμος έλεγε ο π. Παίσιος τον ιερέα που δεν είναι λαίμαργος και δεν είναι φιλάργυρος τον θεωρεί άγιο. Πόσο μάλλον επομένως χαίρεται η ψυχή των πιστών όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχουν κληρικοί αληθινής αρετής όπως ο Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων Ειρηναίος.
Ας δούμε απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σεβασμιότατος στο πρακτορείο Εκκλησιαστικών ειδήσεων “Ρομφαία”.
*****
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟ
____________
Ποτέ δεν δέχθηκα μετακίνηση από την Μητρόπολη Λάμπης, και όταν η Εκκλησία η ίδια μου έκανε εισήγηση για το θέμα αυτό. Δεν το μετάνιωσα ποτέ, διότι εδώ ήρθα και εδώ με έφερε ο αρχηγός της Εκκλησίας, και εδώ θα μείνω μέχρι το τέλος.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
______________
Επειδή αναφερθήκατε στις χειροτονίες που πραγματοποιήσατε, αυτές τις ημέρες υπάρχει μια έντονη «ιερή» δυσφορία για τον νόμο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά το 1/5 που δεν εξαιρεί τους κληρικούς. Ποια η άποψη σας στο εν λόγω θέμα, θα προκαλέσει προβλήματα στην επαρχία;
Αυτό δεν μπορεί να γίνει για την Εκκλησία, διότι όσο και να είναι ευλογημένη η προσφορά του Έλληνα πολίτη στη δημόσια ζωή του τόπου, δεν μπορεί να συγκριθεί με το έργο του κλήρου ο οποίος έχει αναλάβει όχι μόνο την σωτηρία των ψυχών αλλά και την κατήχηση του Ελληνικού λαού.
Άλλωστε οι δεσμοί κλήρου και λαού είναι άρρητοι, διότι από τον λαό προερχόμαστε και εμείς οι κληρικοί.
Η προσφορά του Κλήρου είναι πάρα πολύ μεγάλη διότι στην Επαρχία έμεινε τελικά μόνο ο παπάς στο χωριό, και επιτέλους πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε όλο τον Ελλαδικό χώρο ξεπερνούν τις 4 με 5 χιλιάδες οι κενές θέσεις.
Αυτοί που εκδίδουν αυτές τις αποφάσεις ίσως δεν έχουν βγει στην ύπαιθρο και την επαρχία να δουν από κοντά, το πόσο ο λαός αγκαλιάζει τον κλήρο και πόσο τον θέλει κοντά του.
Αν επομένως πάψει ο κλήρος να βοηθάει τον Ελληνικό λαό, τότε είναι πιο εύκολο να χαθεί η Ελληνορθόδοξη ταυτότητα από την ψυχή του πιστού Έλληνα.
Πάντοτε στις δύσκολες στιγμές η πατρίδα και η Εκκλησία ήταν μαζί για να βγουν από τον κίνδυνο, έτσι πρέπει να γίνει και σήμερα για την σωτηρία του Ελληνικού λαού.
Χαίρομαι που κορυφαία στελέχη της Εκκλησίας είπαν, ότι εάν χρειαστεί ευχαρίστως να απογυμνώσουμε τους ναούς μας, από τα χρυσά και αφιερώματα αλλά δεν μπορούμε να σιγήσουμε την θεία λειτουργία μας.
Δεν μπορεί να σταματήσει η Εκκλησία να λειτουργεί, αλλά ούτε ο άμβωνας πρέπει να σιγήσει σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
______________
Σεβασμιώτατε, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μια αγωνία σε όλους τους Έλληνες. Πως ατενίζετε το μέλλον;
Εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία δεν θορυβούμεθα τόσο πολύ για την οικονομική κρίση διότι περάσαμε χειρότερα πράγματα, αφού η δεκαετία του 50 και του 60 ήταν πιο οδυνηρή για πολλούς λόγους.
Αυτοί που υποφέρουν είναι οι νεοέλληνες αλλά γενικά όλοι μας, ζούμε σε μια μέθη ευμάρειας και καταναλωτισμού, και όπως και εσείς κ. Πολυγένη γνωρίζετε η εποχή μας είναι υπερκαταναλωτική.
Όλες οι κυβερνήσεις πάντοτε μιλούσαν για κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά για πνευματικό εισόδημα δεν μιλούσε κανείς.
Η κρίση είναι πνευματική διότι χάλασε μέσα μας ο αληθινός άνθρωπος, γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα, διότι μερικοί θεωρούσαν ότι το κέντρο της πατρίδος ήταν αυτοί μόνο.
Επίσης τη χώρα μας έβλαψαν και τα ξενόφερτα μηνύματα όπως την νεολαία μας, και άρχισε μια ηθική κρίση η οποία σιγά – σιγά έφερνε αποτελέσματα σε όλους τους ρυθμούς της ζωής.
Φρονώ ότι η οικονομική κρίση είναι προϊόν μιας εσωτερικής πνευματική κρίσης, η οποία απογύμνωσε τον άνθρωπο δημιουργώντας μια κατάσταση καλοπέρασης και καλής ζωής.
Δεν πρέπει πάντως να απελπιζόμαστε, γιατί εκείνος που παραχώρησε αυτή την δοκιμασία θα δώσει τον φωτισμό σε όλους, ότι μέσα από την Εκκλησία και την προσευχή θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
____________
Σεβασμιώτατε, εσείς λάβατε Τουρκική υπηκοότητα;
Το θέμα δεν είναι η υπηκοότητα, το θέμα είναι το πώς μπορούμε να στηρίξουμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
Επειδή πάντα υπήρχαν δυσκολίες και οι καιροί φέρνουν και άλλες, το αν εγώ θα έχω στην τσέπη μου μια κάρτα που θα λέει, ότι έχω και αυτή την υπηκοότητα δεν θεωρώ ότι προσβάλω την εθνική μου συνείδηση.
Όπως και οι Έλληνες την δεκαετία του 50 με 60 έφυγαν σε άλλες χώρες και έχουν τώρα δύο και τρείς υπηκοότητες, δεν νομίζω ότι και αυτοί προσβάλουν την Ελλάδα.
Επομένως δεν χρειάζεται να γίνεται τόσος θόρυβος γι΄ αυτό, διότι τελικά δεν ωφελεί σε τίποτα.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”
No comments:
Post a Comment