Saturday, February 5, 2011

ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;



ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου αναφορικά με την πρόθεση της Εκκλησίας να θέσει επιτακτικά το θέμα της ανακήρυξης της Εκκλησίας της Κύπρου σε Πατριαρχείο στη μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδο.


Ο Μακαριότατος δεν έθεσε θέμα ανακήρυξης της Εκκλησίας της Κύπρου σε Πατριαρχείο αλλά ξεκαθάρισε ότι, αν κάποια Ορθόδοξη Εκκλησία ανακηρυχθεί Πατριαρχείο, τότε η Εκκλησία της Κύπρου θα ζητήσει το ίδιο για να μη βρεθεί πέραν της 10ης θέσης που βρίσκεται σήμερα στα πρεσβεία τιμής των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.


Και όχι μόνον είπε ο Μακαριότατος ότι θα θέσει θέμα ανακήρυξης της Εκκλησίας της Κύπρου σε Πατριαρχείο αλλά είπε ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών σε αυτό το θέμα, οι αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου στην Πανορθόδοξο Σύνοδο θα λάβουν οδηγίες να ακυρώσουν οποιαδήποτε άλλη απόφαση της Πανορθόδοξης Συνόδου και θα ανατινάξουν έτσι στον αέρα όλες τις αποφάσεις της Συνόδου επειδή οι αποφάσεις της Πανορθοδόξου Συνόδου λαμβάνονται ομόφωνα.


Με αυτά τα δεδομένα, και αν οι αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου στην Πανορθόδοξη Σύνοδο τηρήσουν την άτεγκτη γραμμή που προδιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δύο τινα είναι ενδεχόμενο να συμβούν: Είτε να μην τεθεί θέμα ανακήρυξης σε Πατριαρχείο οποιασδήποτε άλλης Εκκλησίας, είτε αν τεθεί, η Εκκλησία της Κύπρου να ανακηρυχθεί σε Πατριαρχείο οπωσδήποτε.


Η αναγκαιότητα λήψης ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης για να θεωρηθούν έγκυρες οι αποφάσεις της Πανορθοδόξου Συνόδου πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Είναι ενδεχόμενο να αποβεί ιδιαίτερα ευεργετική για θέματα Οικουμενισμού. Και μια μόνον παραδοσιακή Ορθόδοξη Εκκλησία αν τηρήσει την ορθή γραμμή είναι αρκετό για να ανατραπούν οι οποιοιδήποτε οικουμενιστικοί σχεδιασμοί.


Εχουν γνώσιν αυτού του θέματος οι φύλακες; Συνειδητοποίησαν τη βαρύτητα του όπλου που έχουν στα χέρια τους; Προσέγγισαν κάποια Ορθόδοξη Εκκλησία για να πάρουν τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συναινέσει στην υιοθέτηση οικουμενιστικών σχεδίων ή προτιμούν να περιορίζονται στις επιβεβλημένες μεν, αλλά μη επαρκείς για να αντιμετωπιστεί ο Οικουμενισμός, διαμαρτυρίες, για τις εκδηλώσεις για τον “λαικό Οικουμενισμό” (συμπροσευχές, ανταλλαγή επισκέψεων στη Θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Βατικανό, κτλ.);


Παραθέτουμε στη συνέχεια τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου που μας έδωσαν την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΟΔΟ

==============


Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Εκκλησίας της Κύπρου να θέσει το θέμα της Τάξεως των Διπτύχων (σειρά των Εκκλησιών), στην επερχόμενη Πανορθόδοξη Διάσκεψη στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, το Φεβρουάριο. Ο Μακαριώτατος είπε πως η Εκκλησία της Κύπρου είναι Αποστολική Εκκλησία του πρώτου αιώνος και έλαβε το αυτοκέφαλό της από την 3η Οικουμενική Σύνοδο (431). Βρισκόταν στην πέμπτη θέση, μετά από τα τέσσερα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, της Κωνσταντινουπόλεως, Αντιοχείας, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.


''Και αισίως τώρα βρισκόμαστε στη 10η θέση, ως μη ώφειλε και θα είναι ένα θέμα που θα το θέσουμε στη νέα Πανορθόδοξη Διάσκεψη, που θα γίνει στο Σαμπεζύ της Γενεύης τον άλλο μήνα''.


Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι η κυπριακή Εκκλησία πληροί όλες τις προϋποθέσεις, όπως ένα Πατριαρχείο, καθώς, όπως είπε, είναι μια αρχαία αποστολική Εκκλησία, με οικουμενικότητα, διαθέτει πληθώρα Αγίων, αλλά και πλήρη Ιερά Σύνοδο, ενώ είναι η μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχει το αυτοκέφαλό της από Οικουμενική Σύνοδο.


''Εμείς δεν ζητούμε να γίνει η Εκκλησία της Κύπρου Πατριαρχείο, γιατί θεωρούμε ότι ή Πατριαρχείο είναι ή Αρχιεπισκοπή, πιστεύουμε ότι το ίδιο και το αυτό είναι, δεν έχει καμία διαφορά'', είπε.


Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως, όταν βρισκόταν στη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα, ''είχα πει ότι το ελάχιστο που μπορεί να ζητήσει η Κύπρος είναι μια απόφαση από την Πανορθόδοξη Διάσκεψη ότι η θέση που έχει σήμερα δεν πρόκειται να αλλοιωθεί, δηλαδή να κάνουν άλλη χώρα Πατριαρχείο και όπως συνέβαινε μέχρι τώρα η Εκκλησία της Κύπρου να πηγαίνει πίσω''.


''Αν δεν κλειδωθεί αυτή η θέση, τότε η Εκκλησία της Κύπρου δεν θα συμφωνήσει και δεν περνά τίποτα, διότι η οδηγία που θα πάρει ο αντιπρόσωπός μας από τη Σύνοδο της Κύπρου είναι να διαφωνήσει με όλα τα θέματα και η Πανορθόδοξος θα αποτύχει'', είπε, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις της Πανορθόδοξης Συνόδου λαμβάνονται με ομοφωνία.


Εξάλλου, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πράγας Χριστοφόρος εκφράζοντας την ελπίδα ότι ''τα θέματα των Διπτύχων θα πάρουν τη σωστή γραμμή''.

''Η Εκκλησία μας είναι η τελευταία Αυτοκέφαλη Εκκλησία του κόσμου και η Εκκλησία της Κύπρου είναι η πρώτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην ιστορία του χριστιανισμού. Γι' αυτό είμαστε υπέρ των προσπαθειών που κάνει η Κυπριακή Εκκλησία σε αυτό τον τομέα. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μέσα σε ένα αδελφικό διάλογο μια σωστή λύση'', είπε.



ΠΗΓΗ:


ΚΥΠΕ

1 comment:

  1. Το Πατριαρχείο μας μάρανε στην Κύπρο μας!Πρώτα πρώτα ας ανακηρύξουν ΟΡΘΟΔΟΞΟ πάπα Ρώμης ας καταδικάσουν την παναίρεση του Οικουμενισμού και συζητάμε το θέμα ξανά!Όλα τα είχε η Μαριωρή...πόσους οικουμενιστές Πατριάρχες θα σηκώσει η οικουμένη;

    ReplyDelete