Tuesday, April 21, 2015

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ



ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η κοινότητα του Αγίου Νικολάου της Αντιοχειανής Δικαιοδοσίας στο Μπρούκλιν είναι ολιγομελής μεν κοινότητα, αλλά με πολλή χάρη Θεού. 

Διαθέτει τρεις πρεσβύτερους και δύο διάκονους. Πάντα με εντυπωσιάζει πόσους πολλούς κληρικούς έχουν στην Αντιοχειανή Δικαιοδοσία και στην OCA σε αντίθεση με τη δική μας Αρχιεπισκοπή που σπάνια διακονούν περισσότεροι από ένας λειτουργοί έστω και αν πρόκειται για πολυμελή κοινότητα.

Ο ναός έχει πολλά λείψανα Αγίων και είναι μία από τις πιο αρχαίες ορθόδοξες κοινότητες της Αμερικής. Ιδρύθηκε πριν 120 χρόνια από τον επίσκοπο Ραφαήλ, Άγιο της Εκκλησίας μας.

Οι πλείστοι του εκκλησιάσματος κοινώνησαν.

Κατά τη διάρκεια του κοινωνικού, αντί κηρύγματος ο πρωθιερέας της κοινότητας, διάβασε εγκύκλιο του ορθόδοξου Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη και του Μονοφυσίτη “Πατριάρχη” Συρίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την απαγωγή του Σεβ. Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του μονοφυσίτη “επισκόπου” της πόλεως.

Πέραν των αυτονόητων αντιρρήσεων για την οικουμενιστική χροιά της εγκυκλίου των δύο Πατριαρχών οι προσευχές όλων μας είναι να δώσει ο Άγιος Θεός να πληροφορηθούμε τι απέγινε με τους απαχθέντες επισκόπους. Αν μεν είναι ζωντανοί να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στο ποίμνιό τους. Αν πάλιν έχουν εκτελεστεί από τους Ισλαμοφασίστες υπάνθρωπους του χαλιφάτου να μας δοθούν τα λείψανά τους για να ταφούν.

Η Θεία Λειτουργία και οι Ακολουθίες στο ναό τελούνται στα Αραβικά και στα Αγγλικά αλλά γίνονται και ορισμένες εκφωνήσεις στα Ρωσικά και στα Ελληνικά. Το κήρυγμα γίνεται στα Αγγλικά, ενώ το Αποστολικό ανάγνωσμα και το Ευαγγέλιο Αραβικά και Αγγλικά.

Είναι τόσο συγκινητικό να διαπιστώνεις σε πόσες γλώσσες δοξάζεται ο Θεός ορθόδοξα στις ΗΠΑ όπου σιγά, αλλά σταθερά, η πίστη μας αποκτά ρίζες και φύλλα, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με τους ορθόδοξους αδελφούς μας που προέρχονται από το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

No comments:

Post a Comment