Tuesday, April 28, 2015

ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΤΟ 2004;



ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΤΟ 2004;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Από το λογαριασμό facebook του κ. Γρηγόρη Γρηγορίου είδα το ακόλουθο ενδιαφέρον σχόλιο που έγραψε:

“Πολλοί αναρωτιούνται πώς θα ήταν η Αμμόχωστος και Κύπρος μας σήμερα αν το 2004 λέγαμε ΝΑΙ στο έκτρωμα των Ανάν-Χάνει!
Να σας απαντήσω πως θα ήταν η Αμμόχωστος και η υπόλοιπη Κύπρος, αν περνούσε το σχέδιο Ανάν-Χάνει: 
Η Αμμόχωστος θα είχε μια ραγδαία ανάπτυξη από ξένους επενδυτές με εργατικά χέρια τους έποικους. 
Δεν θα επέστρεφαν και πολλοί Αμμοχωστιανοί ή άλλοι πρόσφυγες για πολλούς λόγους όπως το ρίζωμά τους στις σημερινές τους πόλεις και χωριά, η αδυναμία επιδιόρθωσης των κατεστραμένων περιουσιών, οι περιορισμοί του σχεδίου, οι έποικοι. 
Η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε τουρκοβρεττανικό προτεκτοράτο -νόμιμα πλέον- και η ΑΟΖ θα ήταν υπό τον έλεγχο των Βρεττανών. 
Η Παιδεία μας και η καθημερινότητά μας θα είχε όλα εκείνα τα στοιχεία μιας αποικίας. 
Η Οικονομική καταστροφή θα ήταν τρισχειρότερη (από αυτήν που μας έφερε ο ακατανόμαστος μετά το Μαρί και την Λαϊκή) διότι επιπλέον θα είχαμε να αποζημιώσουμε οι ίδιοι τους πρόσφυγες που με δική μας υπογραφή θα έχαναν τις περιουσίες τους!
Αν δεν είμαστε σε θέση να δεκτούμε το αποτέλεσμα ενός δημοκρατικού δημοψηφίσματος, τότε μπορεί να ζήσουμε δυστυχώς ξανά μέρες εμφύλιου σπαραγμού. 
Οι προβοκάτσιες ήδη άρχισαν με εξυπνάκηδες να ισχυρίζονται ότι διώκονται για τη στήριξη του σχεδίου Ανάν...”

Να συγχαρώ τον κ. Γρηγορίου για τη θαυμάσια ανάλυση που έκανε και να εκφράσω την απορία και την έκπληξή μου επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας οι οποίοι ερωτοτροπούν με το σχέδιο Ανάν, ενώ μετά την απόρριψή του αποδείχτηκε στην πράξη ότι ουδεμία αρνητική επίπτωση υπήρξε και ότι, αν παρ’ ελπίδα αποδεχόμαστε το ολέθριο σχέδιο, η Κύπρος θα είχε χάσει τα πάντα.

Να προσθέσω μόνον το εξής: Δεν είναι αρκετό να απορρίψουμε το όποιο νέο σχέδιο Ανάν μας σερβίρουν. Και βέβαια πρέπει να το απορρίψουμε. Αλίμονον αν χάναμε σε τέτοιο βαθμό τα λογικά μας ώστε να το δεχτούμε.

Η απόρριψη όμως του σχεδίου Ανάν -όπως ανέφερα σε πολλά άρθρα μου- δεν εξασφαλίζει την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας. Διατηρεί το σημερινό στάτους κβο.

Το Κυπριακό πρέπει να αλλάξει ριζικά πορεία.

Οι ολέθριες συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 που δρομολόγησαν την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας πρέπει να παραμεριστούν απολύτως ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ενόσω διατηρούνται σε ισχύ και ενόσω συνεχίζει ο αδιέξοδος μακροχρόνιος αγώνας της Διζωνικής Δικοινοτικής ομοσπονδίας, όλοι οι παράγοντες (ΟΗΕ, Ενωμένη Ευρώπη, Αμερικανοί, Ρώσοι κτλ. θα μας προσφέρουν κάποιο νέο σχέδιο Ανάν ως λύση.

Όποιοι δεν το κατανοούν αυτό θα προσγειωθούν σύντομα πολύ άσχημα από τις προτάσεις που θα καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών ο “ελαστικός” κ. Ακκιντζί στον οποίο οι εθελόδουλοι και οι αφελείς επένδυσαν υπέρμετρες φρούδες ελπίδες.

No comments:

Post a Comment